Clickmed
programare rapida la medic

Primul Dictionar de Limfom destinat pacientilor - lansat cu ocazia Lunii Internationale de Lupta impotriva Limfomului

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2013
Primul Dictionar de Limfom destinat pacientilor - lansat cu ocazia Lunii Internationale de Lupta impotriva Limfomului

Pacientii cu limfom - o forma de cancer care afecteaza sistemul limfatic - pot afla mai multe informatii despre aceasta afectiune din primul dictionar destinat lor.

Asociatia Bolnavilor cu Limfoame continua in luna septembrie campania de informare despre acest tip de cancer prin lansarea unui Dictionar de Limfom, ce va fi distribuit gratuit in data de 13 septembrie impreuna cu ziarul "Libertatea".

Lucrarea - realizata sub auspiciile dnei. Prof. Dr. Anca Lupu, Presedintele Societatii Romane de Hematologie si dr. Radu Niculescu, Presedintele Asociatiei Bolnavilor cu Limfoame - isi propune sa devina un mijloc important de informare in lupta cu aceasta boala dificila, pentru pacientii cu limfom, rudele si prietenii lor. De asemenea, Dictionarul de limfom este si o sursa de informare pentru marele public, in incercarea de a detalia implicatiile acestei forme de cancer, extrem de putin cunoscuta, dar foarte agresiva.

“Ca in fiecare an, in luna septembrie ne concentram pe informarea populatiei asupra importantei detectarii precoce a limfomului. in orice societate moderna, accesul la informatie este esential, devenind cu atat mai important in cazul acestei boli, care este pe cat de agresiva, pe atat de putin cunoscuta. De aceea suntem extrem de bucurosi de aparitia acestei lucrari si suntem mandri sa o putem distribui gratuit catre public, prin intermediul unui cotidian de mare tiraj.”, a mentionat dl. Dr. Radu Niculescu, Presedintele Asociatiei Bolnavilor cu Limfoame.

Limfomul Non – Hodgkin ucide in fiecare an mai multi oameni decat calamitatile naturale

Conform unui raport publicat in anul 20091, in perioada 1990-2008 si-au pierdut viata datorita inundatiilor, furtunilor, alunecarilor de teren, temperaturilor extreme si incendiilor de padure aproximativ 34,000 de persoane. Din pacate, limfomul non – Hodgkin a ucis numai in anul 2008, peste 100,000 de persoane2.

“Avand in vedere faptul ca, la nivel global, limfomul ucide mai multe persoane decat toate catastrofele naturale care se intampla de-a lungul unui an pe intreaga planeta, cred ca este cazul ca publicul sa constientizeze acest fapt si sa incerce sa afle cat mai multe despre aceasta boala. “Dictionarul de limfom” este o lucrare care ajuta atat bolnavii care se confrunta cu aceasta boala si care astfel o vor intelege si suporta mai bine, cat si persoanele sanatoase, care vor sti ce inseamna acest flagel si cum poate fi combatut din timp, pentru a creste considerabil sansele de vindecare.” a declarat Prof. Dr. Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Coltea din Bucuresti.

Limfomul non – Hodgkin reprezinta 90% dintre cazurile de limfom

Limfomul este o boala ce ramane in continuare o mare incercare atat pentru medici, cat mai ales pentru pacienti. Starea de oboseala cronica, infectiile repetate, scaderea in greutate si inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate in seama, fiindca pot ascunde prezenta unui limfom.

Exista doua tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin i limfom Hodgkin, afectiuni ce se diferentieaza prin anumite particularitati. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afeciunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezinta cea mai raspandita forma a cancerului limfatic (90 % din cazuri).

In limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate, se inmultesc necontrolat, se acumuleaza in structurile sistemului limfatic i formeaza tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traverseaza intreg organismul. Cel mai frecvent apar in ficat sau in splina. Limfomul non-Hodgkin poate fi de doua feluri: agresiv si indolent.

Campania InfoLimfom 2013

Lansarea Dictionarului de Limfom este doar o parte a campaniei InfoLimfom 2013, derulata in perioada 10 - 30 septembrie de Asociatia Bolnavilor cu Limfoame, in parteneriat cu Roche Romania, Europa FM si ziarul Libertatea.

Campania cuprinde atat spoturi radio de informare, difuzate de EuropaFm, cat si panouri outdoor in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. in plus, mesajul campaniei va fi transmis in Bucuresti, in aceasta perioada, si prin intermediul a 500 de autobuze ale RATB.

Despre Asociatia Bolnavilor cu Limfoame

Asociatia Bolnavilor cu Limfoame a fost infiintata in anul 2008 cu sprijinul Societatii Romane de Hematologie si al unor pacienti care au suferit de limfom. Asociatia isi propune sa vina in sprijinul pacientilor care sufera de limfom si leucemie prin cresterea nivelului de cunostinte despre aceasta boala pentru a recunosate semnele si simptomele, ceea ce ar duce la o depistare timpurie a bolii si la posibilitatea inceperii tratamentului la timp.

Prin intermediul acestei Asociatii pacientii au posibilitatea sa intre in legatura unii cu altii, sa-si impartaseasca experientele care sa ii ajute sa traiasca o viata cat se poate de normala si nu in ultimul rand sa cunoasca drepturile pacientului.

Contact:
Str. Campia Libertatii, Nr.27, Bl.42, Sc.4, Et 1, Ap.56, Sector 3, Bucuresti
Persoana de contact: Dr. Radu Niculescu
[email protected]
0788.306.205


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate