Clickmed
programare rapida la medic

Parinti, bunici, prieteni si copii vor afla mai multe despre autism, vineri, 6 iulie, in Parcul Lumea Copiilor din Bucuresti

Actualizat la data de: 05 Iulie 2012
Parinti, bunici, prieteni si copii vor afla mai multe despre autism, vineri, 6 iulie, in Parcul Lumea Copiilor din Bucuresti

Vineri, 6 iulie, intre orele 9:00 - 12:00, Fundatia Romanian Angel Appeal va fi din nou prezenta in mijlocul parintilor si bunicilor, pentru a le spune mai multe despre autism si despre semnele cele mai frecvente, care pot fi depistate la copii inca de la varste fragede.

In Parcul Lumea Copiilor din Bucuresti (la intrarea dinspre Palatul National al Copiilor), Fundatia va amplasa un panou informativ, iar voluntarii vor imparti flyere care prezinta principalele simptome ale tulburarilor de spectru autist (TSA), dar si resurse online la care pot apela pentru mai multe informatii.

Activitatea face parte din campania de informare si sensibilizare “Ofera-mi o sansa!” derulata de Fundatia Romanian Angel Appeal in cadrul proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist si este o continuare a actiunii de informare pe care Fundatia a desfasurat-o in luna mai, la Baby Expo, unde a sustinut si un seminar referitor la simptomele autismului.

„Notele de spectru autist identificate la copii sunt din ce in ce mai variate si mai des intalnite in ultimii ani. Cauzele autismului sunt neclare, insa este esential ca aceste tulburari sa fie identificate precoce, iar sedintele de recuperare sa inceapa cat mai devreme.”, declara Dr. Laura Mateescu, psihiatru de copii si adolescenti la Spitalul „Alexandru Obregia”, din Capitala.

Un raport din martie 2012 al agentiei americane Centers for Desease Control and Prevention (Atlanta – USA) arata ca incidenta cazurilor de tulburari de spectru autist (TSA) a crescut cu 78% fata de 2002 si cu 23% fata de 2009.

In Romania, date publicate recent arata ca numarul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ in ultimii ani: „de la 20-25 de cazuri diagnosticate anual in anii 80-90 la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. Alexandru Obregia, astazi, la aceeasi clinica, se evalueaza 10-15 cazuri noi pe saptamana”.

„Una din componentele principale ale proiectului Si ei trebuie sa aiba o sansa!, desfasurat de Fundatie priveste informarea unui numar cat mai mare de persoane despre ce este si care sunt cele mai frecvente simptome ale autismului, deoarece depistarea precoce (la varsta de 18 – 36 luni a copilului) si interventia terapeutica inceputa timpuriu cresc cu pana la 47% sansele de recuperare ale copiilor cu autism.”, declara Adelaide Katerine Tarpan, Sociolog, Manager al proiectului "Si ei trebuie sa aiba o sansa!".

Proiectului strategic „Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei sociale – Directia Protectia Copilului si cu Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania.

Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeste in oameni!".


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate