Ministrul Sanatatii face apel catre populatie pentru donarea de sange in perioada de vara

Publicat la data de: 26 Iulie 2018 | Actualizat la data de: 26 Iulie 2018
Ministrul Sanatatii face apel catre populatie pentru donarea de sange in perioada de vara

Avand in vedere sesizarile din ultimele zile privind deficitul de sange si produse de sange, Sorina PINTEA, ministrul Sanatatii a verificat astazi activitatea Centrului de Transfuzii Bucuresti si a facut un apel catre cetateni pentru donarea voluntara.

In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile.

“Cererea zilnica a unitatilor sanitare din Bucuresti este de 1000-1500 componente/zi, iar centrul de donare poate asigura in aceasta perioada maxim 300 -500 componente/zi. De exemplu ieri au fost numai 120 de persoane care au intrat in centru cu intentia de a dona, in conditiile in care ar trebui sa existe cel putin 300 de donatori zilnic pentru a face fata cererii unitatilor sanitare. Fac apel la populatie sa vina la centrele de donare si sa doneze benevol, o punga de sange poate face diferenta in lupta medicilor pentru viata. Vom reorganiza reteaua de transfuzii si intreg domeniul”, a declarat ministrul Sorina PINTEA.

In beneficiul pacientilor, Ministerul Sanatatii vrea sa imbunatateasca modul de donare a sangelui in randul populatiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Transplantul cardiac Transplantul cardiac

    Procedura Transplantul cardiac este o procedura prin care chirurgul indeparteaza inima bolnava si o inlocuieste cu cea a unui donator. In timpul unui transplant cardiac, o pompa mecanica face sangele sa circule prin organism in timp ce chirurgul inlocuieste inima...citeste mai mult

  • Sangele si bolile de sange Sangele si bolile de sange

    Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele...citeste mai mult

  • E simplu sa donezi sange E simplu sa donezi sange

    Generalitati Desi planuiesc de mult timp sa donez sange, azi am facut-o pentru prima data, in cadrul campaniei „Doneaza sange! Fii erou!”, si am constatat ca e mult mai simplu decat credeam. Multi oameni ar fi dispusi sa doneze sange, daca procedura ar...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate