Clickmed
programare rapida la medic

Lansarea proiectului predefinit RO 19.02 Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a Hepatitei B si C in Romania

Actualizat la data de: 22 Mai 2014
Lansarea proiectului predefinit RO 19.02 Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a Hepatitei B si C in Romania

Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” Bucuresti lanseaza proiectul predefinit RO 19.02 - „Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a Hepatitei B si C in Romania”, proiect finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, Programul RO 19 „Initiative in sanatatea publica” avand ca operator de program – Ministerul Sanatatii din Romania.

Prin intermediul Granturilor SEE (Spatiul Economic European) Norvegia contribuie la reducerea diferentelor de ordin social si economic si consolideaza relatiile biletarale cu tarile beneficiare din Europa. Norvegia colaboreaza indeaproape cu UE prin intermediul Acordului incheiat in cadrul Ariei Economice Europene.
Pentru perioada 2009-2014, contributia Norvegiei se ridica la valoarea de 1,7 miliarde de Euro.

Fondurile sunt puse la dispozitia organizatiilor non-guvernamentale, institutiilor de cercetare si academice, sectoarelor publice si private din cele mai noi 12 state membre ale Uniunii Europene dar si pentru Grecia, Portugalia si Spania. Datorita unei bune colaborari cu entitatile norvegiene, perioada de implementare a activitatilor poate fi prelungita pana in anul 2016.

Ariile principale de suport sunt: protectia mediului si schimbarea climatica, cercetarea si acordarea de burse, societatea civila, sanatatea si dezvoltarea copilului, egalitatatea de gen, justitia si patrimoniul cultural.

Obiectivele principale ale Proiectului predefinit RO 19.02 “ imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a Hepatitei B si C in Romania sunt:

  • Realizarea unui studiu la nivel national privind atitudini, mentalitati, comportamente in randul populatiei generale in domeniul HIV/SIDA , hepatita B si C (HVB, HVC);
  • Campanie nationala de Informare, Educare, Comunicare in domeniul HIV, HVB, HVC avand si o focalizare speciala pe consumatorii de droguri injectabile;
  • Realizarea unui screening national precum si a unui registru electronic national ce va contine inregistrarea pacientilor cu hepatita;
  • Asigurarea continuitatii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile;

O atentie speciala se va acorda populatiei de etnie rroma in cadrul tuturor acestor obiective

In proiect se vor investi aproximativ 1.300.000 de euro, finantare majoritara prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, la care se adauga contributia de 15% din partea statului roman.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de 2 ani , incepand cu 1 mai 2014 pana la 30 aprilie 2016. Promotorul Proiectului este Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, care va lucra in parteneriat cu un consortiu format din 4 organizatii neguvernamentale de profil: Asociatia Romana Anti SIDA (ARAS), Fundatia ”Parada”, Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Alianta de Lupta Impotriva Adictiilor si Toxicomaniilor (ALIAT).

„Numarul infectiilor cu HIV in randul utilizatorilor de droguri injectabile (UDI) in Romania a crescut in mod dramatic in perioada 2007-2013, de la 4% in 2007 la 30,6% in 2012 si 29,23% in 2013. Pentru a preveni un val epidemic HIV in randul UDI, vom lucra direct cu profesionistii in harm reduction si cu grupurile vulnerabile, dar vom continua informarea si in randul populatiei generale cu privire la infectia HIV/SIDA, HVB, HVC ” spune Dr. Mariana Mardarescu seful Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei cu HIV si SIDA din INBI Prof. Dr. Matei Bals.

In ultimii 2 ani, 30% dintre persoanele nou diagnosticate cu HIV in Romania s-au infectat prin consum de droguri injectabile. Conform noii metodologii de estimare folosita de Agentia Nationala Anti Drog, in anul 2012 in Bucuresti traiau 10.583 de consumatori de droguri injectabile. Persoanele dependente de droguri se confrunta si cu alte probleme de sanatate. Astfel, peste 80% dintre ei au hepatita cu virus C si un numar semnificativ au tuberculoza si probleme de sanatate mintala, multi dintre consumatori fiind inca nediagnosticati.

Persoanele afectate de aceste infectii se confrunta cu o serie de probleme sociale:

  • Discriminare din partea comunitatii;
  • Rata crescuta a somajului sau lipsa unui venit lunar constant;
  • Dificultati in asigurarea nevoilor de baza si accesului la serviciile de sanatate;
  • Oboseala terapeutica, multi dintre ei interupand tratamentul;
  • Consecinta intreruperii tratamentului este instalarea rezistentei la tratament, ceea ce duce la cresterea costurilor terapeutice;

Scopul final al proiectului este de a controla infectiile HIV, hepatita B, hepatita C in randul populatiilor cu risc prin asigurarea unor servicii optime de screening/diagnosticare, ceea ce va contribui la consolidarea calitatii vietii si a sanatatii acestor populatii. Astfel, proiectul va contribui la atingerea obiectivelor generale ale Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 dar si la implementarea Strategiei Nationale pentru Sanatate 2014-2020.

“Infectia HIV este una dintre cele mai grave boli infectioase cu numeroase consecinte atat pentru persoana infectata, cat si pentru societate. Eforturile bilaterale de a reduce impactul infectiei pot duce la un numar important de interventii de succes. in timp ce in Norvegia ratele de imbolnavire sunt relativ scazute si constante in randul populatiilor tinta (UDI), in Romania, aparitia acestor afectiuni printre utlizatorii de droguri injectabile are un trend ascendent ingrijorator. Cooperarea si schimbul de practici si experienta pot duce la rezultate imbunatatite in interventiile de sanatate si la parteneriate eficiente intre Norvegia si Romania.“ mai declara Dr. Mioara Predescu – coordonatorul proiectului.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate