Informare privind programele nationale de sanatate

Publicat la data de: 26 Iunie 2019 | Actualizat la data de: 26 Iunie 2019

Programele nationale de sanatate, prelungite

Sus
Informare privind programele nationale de sanatate

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea pentru modificarea sectiunii A din anexa la Hotararea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018‎ si pentru prelungirea termenului de aplicare.

Actul normativ prevede mentinerea si dezvoltarea programelor existente si introducerea unor programe si activitati noi. Astfel, aplicarea prevederilor HG nr. 155/2017 va fi prelungita, pana la data de 31 decembrie 2019, printr-un act aditional care va fi incheiat de casele de asigurari de sanatate sau directiile de sanatate publica cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale.

„Incepand de anul acesta, vom initia noi programe de sanatate si activitati pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali, evaluarea statusului vitaminei D pentru grupele la risc, dar si includerea de noi activitati in cadrul programului national de sanatate mintala, pentru a pune in aplicare protocolul semnat de catre autoritati cu organizatiile din domeniu”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Astfel, in cadrul Programului national de depistare precoce a cancerului in regim de screening, a fost infiintat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacientii din grupele de risc, in regim de screening selectiv. De asemenea, actul normativ aprobat azi creeaza cadrul legal pentru organizarea unitatilor de specialitate in vederea implementarii unor proiecte pilot care vor avea ca obiective identificarea precoce a afectiunilor oncologice la persoanele asimptomatice si monitorizarea periodica a persoanelor cu risc inalt de a dezvolta cancer.

Reducerea poverii cancerului prin depistarea in faze incipiente de boala si reducerea pe termen mediu-lung a mortalitatii specifice prin interventii de screening organizat, este un obiectiv inclus in cadrul Strategiei nationale de sanatate 2014-2020. Prin diagnosticarea persoanelor cu leziuni pre-canceroase sau forme inaparente clinic, urmata de referirea acestora catre serviciile specializate de diagnostic si tratament, pentru a beneficia de asigurarea unui diagnostic in timp util si de realizarea unor interventii curative timpurii, cand tratamentul este mai eficient si, de regula si mai putin costisitor.

„Am convingerea ca acest subprogram va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice in Romania, imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor, cresterea calitatii vietii si a sperantei de viata a acestora”, a mai declarat Sorina Pintea.

De asemenea, au fost incluse doua obiective noi in cadrul Programului national de sanatate mintala si profilaxie in patologia psihiatrica dupa cum urmeaza:

– cresterea nivelului de competente ale specialistilor care lucreaza cu persoane cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate si al calitatii serviciilor medicale acordate acestora;

– cresterea nivelului de abilitati si cunostinte ale parintilor si familiilor persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

Prin introducerea acestor obiective, se urmareste actualizarea cunostintelor tuturor categoriilor profesionale implicate in prevenirea, identificarea si tratarea persoanelor cu tulburari din spectrul autist, avand ca rezultat asteptat cresterea calitatii serviciilor de sanatate si a sanselor de recuperare a acestor bolnavi.

De asemenea, prin includerea acestor obiective se creeaza cadrul legal pentru indeplinirea scopului prevazut in Protocolul de colaborare privind implementarea masurilor necesare cresterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburari in spectrul autist la servicii integrate de sanatate, sociale si de educatie, incheiat intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Natinale, Ministerul Finantelor Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Un nou program aprobat in actul normativ semnat la 25.06.2019 este "Programul national de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc", care va permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scaderea incidentei rahitismului si osteomaciei.

Conform specialistilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrica-ginecologie neonatologie si endocrinologie ale Ministerului Sanatatii, pentru populatia generala se intregistreaza o prevalenta a deficitului de vitamina D intre 40 si 75%, iar in cazul copiilor prevalenta variaza de la 0,66% la grupa de varsta cuprinsa intre 1-3 ani pana la 8,90% la grupa de varsta cuprinsa intre 14-18 ani.

De asemenea, se inregistreaza o prevalenta a sechelelor de rahitism de 1,8% in mediul urban si 0,7% in mediul rural, in conditiile asigurarii accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentatiei copiilor si gravidelor. In aceste conditii, specialistii apreciaza necesitatea si utilitatea monitorizarii statusului nutritional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populationale aflate la risc de deficit stabilite prin consens.

De asemenea, Hotararea de Guvern aprobata pe 25.06.2019 prevede si completarea obiectivelor Programului national de prevenire, supraveghere si control a infectiei HIV/SIDA pentru asigurarea cadrului legal in vederea imlementarii unor actiuni specifice de prevenire, precum depistarea precoce a persoanelor infectate in randul celor cu comportament la risc pentru infectia HIV/SIDA si a persoanelor infectate HIV simptomatice.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Screeningul cancerului esofagian Screeningul cancerului esofagian

    Generalitati Ce este screeningul? Screeningul inseamna cautarea cancerului inainte de aparitia simptomelor. El poate ajuta la descoperirea cancerului in stadii incipiente. Cand tesutul anormal sau cancerul este gasit din timp, el poate fi mai usor de tratat....citeste mai mult

  • Traind si iubind cu HIV/SIDA Traind si iubind cu HIV/SIDA

    Ce sunt HIV si SIDA? HIV este virusul care cauzeaza SIDA. Primul caz de SIDA a fost identificat in Statele Unite ale Americii in anul 1981, dar, cu siguranta, virusul cauzator exista in America sau in alte parti ale lumii cu multi ani in urma. In anul 1984,...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate