Clickmed
programare rapida la medic

Care sunt cele 3 mari surse de infectare cu COVID-19? Concluzia unui medic pneumolog din Romania

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2020
Care sunt cele 3 mari surse de infectare cu COVID-19? Concluzia unui medic pneumolog din Romania

Transportul in comun, petrecerile private si fabricile unde nu se respecta regulile sanitare, sunt principalele surse de infectare cu coronavirus, explica medicul pneumolog Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babes din Timisoara. Acesta a identificat locurile unde apar cele mai multe cazuri de COVID-19 in urma discutiilor cu pacientii.

"In primul rand transportul in comun. in al doilea rand, petrecerile private, mai ales ale adolescentilor, care le transmit pe linie familiala parintilor si bunicilor. in al treilea rand, oamenii nu respecta regulile, mai ales purtarea corecta a mastilor, in special cei care lucreaza in fabrici.”, a explicat medicul pentru Digi24. „Ignorarea acestor masuri, in special in ultima perioada, de catre adolescenti, care au transmis acest virus in mediul familial, cei mai afectati fiind varstnicii. Aceste trei mari categorii le-am depistat din anamneza cu pacientii”, a mai adaugat acesta.

Medicul mai spune ca ignorarea masurilor si iresponsabilitatea vor duce la un val de infectari, in urma caruia pacientii nu vor mai avea loc in spitale. „Cred ca ignorarea acestor masuri si iresponsabilitatea in special a adolescentilor ne duc in punctul in care suntem. Cert este ca in curand, daca nu vom fi solidari si daca nu vom fi responsabili, o sa ajungem sa tratam oamenii in ambulanta, pentru ca nu mai avem unde sa-i punem”, a mai declarat medicul pneumolog.

Totusi, acesta spera ca dupa intrarea in vigoare a noilor restrictii, in doua saptamani numarul cazurilor sa ajunga la un platou, apoi sa inceapa sa scada. Incepand de astazi, a devenit obligatorie purtarea mastii de catre toate persoanele de peste 5 ani in toate spitatiile deschise si inchise.

Magazinele se inchid la ora 21:00 si se interzice circulatia in afara locuintei intre orele 23:00 si 5:00, cu unele exceptii si doar pe baza de declaratie pe proprie raspundere.

De asemenea activitatea pietelor, targurilor si balciurilor in spatii inchise se suspenda.

Surse:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cele-3-mari-surse-de-infectare-cu-covid-19-statistica-facuta-de-un-medic-dupa-ce-a-discutat-cu-pacientii-1398541
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24406609-care-sunt-principalele-surse-infectare-coronavirus-medic.htm

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer are o eficacitate de peste 90%

Compania Pfizer a anuntat ca vaccinul sau experimental, dezvoltat in parteneriat cu BioNTech, are o eficienta de peste 90% impotriva noului coronavirus, potrivit datelor preliminare a unui studiu pe scara larga.

Spre deosebire de vaccinurile clasice, cel dezvoltat de Pfizeer permite anticorpilor sa ramana in organism, astfel ca daca pacientul se infecteaza cu SARS-COV-2, anticorpii vor identifica virusul si il vor elimina.

Pfizer si BioNTech sunt primele companii farmaceutice care prezinta date de succes dupa testarea pe scara larga a unui vaccin anti-COVID si intentioneaza sa ceara ca vaccinul sa fie aprobat de urgenta pana la finalul anului. Pfizer a spus ca estimeaza ca poate furniza 50 de milioane de doze pana la finalul anului si pana la 1,3 miliarde de doze de vaccin in 2021, potrivit CNN.

Momentan, insa compania se confrunta cu o probocare logistica, in conditiile in care este necesar ca vaccinul sa fie depozitat la o temperatura de -80 grade Celsius.

Uniunea Europeana a anuntat recent ca a ajuns la un acrod preliminar pentru a obtine 200 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech. Potenialul contract ar oferi posibilitatea ca toate statele membre sa cumpere vaccinul. UE a incheiat a mai incheiat acordori pentru a-si asigura acces la eventuale vaccinuri cu Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson&Johnson si CureVac.

Surse:

https://www.nytimes.com/2020/11/09/health/covid-vaccine-pfizer.html
https://edition.cnn.com/2020/11/09/health/pfizer-covid-19-vaccine-effective/index.html

3.240 de cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore

Romania a inregistrat alte 3.240 de cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore, in urma a doar 11.445 de teste efectuate. Bilantul a ajuns la 306.991, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica. De la debutul pandemiei, 206.793 de pacienti au fost declarati vindecati.

Capitala inregistreaza, in continuare, cele mai multe cazuri de coronavirus. In ultimele 24 de ore, in Bucuresti, au fost raportate 889 imbolnaviri. Urmeaza judetele Prahova - 593 si Constanta - 578.

De asemenea, au fost raportate 130 de decese (72 barbati si 58 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 0-9 ani, 2 decese la categoria de varsta 30-39 de ani, 6 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 24 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 26 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 45 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 26 decese la categoria de peste 80 de ani. 127 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 3 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.688. Dintre acestea, 1.076 sunt internate la ATI.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate