Campanie pentru informare si diagnostic in cancer

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2018
Campanie pentru informare si diagnostic in cancer

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a anuntat demararea unei Campanii pentru informare si diagnostic in cancer care ar putea imbunatati indicatorii nationali ai afectiunii. "Comisia nationala de oncologie isi aliniaza strategia la Parteneriatul european de actiune pentru cancer", a anuntat Ministrul.

Programe regionale de screening pentru tipurile de cancer care fac cele mai multe victime (cancer de col uterin, colorectal, mamar), campanii de informare a populatiei in legatura cu factorii de risc pentru cancer si constituirea unui Registru national de cancer se afla printre prioritatile Comisiei Nationale de Oncologie in 2012, a declarat Ladislau Ritli, Ministrul Sanatatii, prezent la conferinta Chronic Disease and Health Management – Investitie in calitatea sanatatii (editia a treia), organizata de Tarus Media.

"Comisia de oncologie va avea o noua strategie, tinand cont de Parteneriatul european pentru cancer, in cadrul careia se va acorda o atentie deosebita profilaxiei, derularii unei campanii de informare pentru cresterea constientizarii de catre populatie a factorilor de risc, a cunoasterii cancerelor care pot fi depistate precoce", a spus Ministrul Sanatatii.

In Romania traiesc sase milioane de femei aflate in grupul tinta pentru cancerul de col uterin si mamar, cu varsta intre 25 si 60 de ani, iar mortalitatea cauzata de aceste cancere este foarte mare, a explicat Ladislau Ritli. El a precizat ca anual sunt descoperite 3000 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care jumatate decedeaza, ca urmare a stadiului tardiv in care sunt diagnosticate.

Aceasta strategie ar putea imbunatati indicatorii de sanatate in cancer la nivel national, care ne plaseaza in prezent pe cele mai defavorabile pozitii in Europa.

Solutia pentru bolile cronice – o chestiune de interdisciplinaritate

Printre prioritatile Ministerului Sanatatii pentru anul viitor se afla si sprijinirea medicinii pediatrice, precum si acordarea unor fonduri suplimentare medicinii de familie pentru a contrabalansa reducerea numarului de paturi din spitale. "Avem in vedere redimensionarea programelor de sanatate pentru ca unele probleme sunt in prezent supradimensionate.

Sanatatea femeilor si a copiilor este importanta pentru ca bolile cronice se contureaza inca din copilarie. Informarea si educatia pentru sanatate , dublata de realizarea de screeninguri genetice se afla printre planurile noastre in aceasta directie", a afirmat Ladislau Ritli.

Solutia pentru problemele cronice este o chestiune de interdisciplinaritate, este sarcina intregii societati, a colaborarii dintre factori economici, sociali si politici, a spus Ministrul in incheierea discursului sau.

Francisca Garcia Lizana, Policy Officer, DG Information Society and Media, Comisia Europeana, a oferit exemple ale unor state precum Danemarca, Spania sau Portugalia care au obtinut un mai bun management al bolilor cronice printr-o abordare multidisciplinara, bazata pe echipe de medici de diverse specialitati si asistente, dar si prin implementarea unor sisteme de telemedicina, sugerand ca ar putea fi util pentru Romania integrarea experientei altor state si adaptarea la realitatea locala.

"Bolile cronice nu vor disparea pur si simplu. Scopul sistemelor de sanatate este acum de a imbunatati cat mai mult calitatea vietii pacientilor si de a le diminua simptomele. Pentru imbunatatirea managementului bolilor cronice in Romania ar trebui sa se inceapa cu o analiza a ineficientelor decat sa se ia decizii fara o evaluare preliminara.

Trebuie sa clarificati care sunt provocarile mediului local in primul rand, dar si care sunt elementele pe care va puteti baza", a spus Ellen Nolte, director Health and Healthcare Policy Programme pentru organizatia non-guvernamentala in domeniul cercetarii pentru sanatate RAND Europe.

Horia Cristian, secretar al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a vorbit despre necesitatea ca sistemul medical romanesc sa fie transformat, asimiland managementul medical unor modele de business. "Plata per serviciu nu functioneaza in Romania, iar acest sistem va continua sa toace bani pentru ca medicii vor fi tentati sa ofere mai multe servicii pentru a castiga mai multi bani. Problema este in modelul de business, in modul in care medicii fac aceasta afacere", a spus Horia Cristian.

Sistem IT care asista medicii in stabilirea diagnosticului si a tratamentului

Un sistem IT de expertiza, integrat in fluxul de lucru si menit sa asiste medicii in stabilirea diagnosticului si luarea deciziei de tratament punandu-le la dispozitie rezultatele centralizate ale studiilor medicale de pe o anumita specialitate este unul dintre instrumentele de viitor a carui implementare a inceput deja in spitale din Statele Unite, a afirmat Bart de Witte, CEE, Healthcare Industry Leader/Business Development Executive, IBM, Slovacia.

"Dupa implementarea sa, mortalitatea in cadrul spitalului respectiv (n.r. Sequoia Hospital, SUA) a scazut cu 50% pentru ca medicii au putut face legatura intre cunostintele medicale actuale si informatiile personalizate pentru fiecare pacient si au calculat, cu ajutorul sistemului IT, riscul asociat interventiilor chirurgicale sau tratamentului.

IBM are in derulare in prezent proiecte in tari precum Cehia sau Slovacia. In Romania nu putem incepe discutia pentru un astfel de sistem pana nu avem garantia ca gasim deschiderea necesara," a spus reprezentantul IBM.

In incheierea primei sesiuni a evenimentului, a fost lansata Alianta pentru Managementul Bolilor Cronice in Romania cu scopul de a actiona ca un asociat consultativ al structurilor de decizie in ceea ce priveste programele de sanatate. "Recomandam integrarea sistemelor de ingrijire a bolnavilor cronici, iar, in ceea ce priveste finantarea, au aparut modele furnizate de organizatii internationale care ar trebui luate in considerare.

Este mai bine platita amputarea unui picior decat prevenirea ei, pentru preventie plata este nesemnificativa", a atras atentia dr. Mircea Olteanu, prim vice-presedinte in cadrul Asociatiei Spitalelor din Romania. Alianta pentru Managementul Bolilor Cronice din Romania va fi afiliata la organismele internationale de profil.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter