Clickmed
programare rapida la medic

“Superman” a murit dupa 10 ani de lupta cu complicatiile generate de escare

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2012
“Superman” a murit dupa 10 ani de lupta cu complicatiile generate de escare

Concluziile la care au ajuns specialistii romani si francezi in tratamentul escarelor vizeaza educatia medicala continua a specialistilor, educarea pacientului si a familiei, abordarea multidisciplinara a plagii si, in special, prevenirea aparitiei escarelor.

Peste 120 de asistente, farmacisti, medici, directori de spitale, reprezentanti ai companiilor de profil, specialisti straini si jurnalisti au participat astazi la prima conferinta dedicata Managementului Escarelor, organizata de Tarus Media Health Events.

Laurent Bernier, fondatorul Escarre.fr si specialist in managementul escarelor, a subliniat faptul ca in Franta se vorbeste despre o prblema a educatiei pacientului, a familiei acestuia si a cadrului medical si nu neaparat de o problema de tehnica in tratamentul escarelor.

“Principala diferenta intre managementul escarelor in Franta raportat la cel de aici o constituie implicarea activa a familiei. in Franta acest lucru se intalneste foarte rar. Este adevarat, dispunem probabil de mai multe resurse materiale insa in cazul pacientilor cu escare prezenta familiei este mult mai importanta pentru o evolutie pozitiva”, a explicat Laurent Bernier. Acesta a mai adaugat faptul ca aspectul economic in cazul pacientilor cu escare, “presiunea economica asupra sistemului medical”, este cel care pune in miscare sistemul in Franta.

Dr. Ileana Boiangiu, sef sectie chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti, a explicat tipurile de pacienti care ajung in sectia pe care o conduce: “Exista doua categorii de pacienti cu leziuni de decubit care vin de acasa: prima este formata din acei pacienti care sufera de diferite afectiuni si care sunt tratati acasa, de familie. Acestia sunt adusi de apartinatori goniti de miros. Cea de-a doua categorie cuprinde pacientii externati cu escara, carora li s-au dat informatii superficiale tratare si care ajung la noi uneori in stadii foarte avansate.”

Carmen Mazilu, Presedinte, OAMGMAMR, Filiala Bucuresti, a explicat necesitatea ca “abordarea pacientului cu escare sa fie una holistica si nu tehnica”. “In tratamentul escarelor trebuie avuta in vedere atat suferinta pacientului cat si a apartinatorului, astfel, este necesar ca toate planurile de tratament sa fie bifate. Escarele sunt afectiuni extrem de importante care, netratate corespunzator si la timp, pot duce la moartea pacientului. Poate nu stiati insa motivul pentru care actorul Christopher Reeve – celebrul Superman, a murit o reprezinta complicatiile generate de escare. Dupa 10 ani de lupta, corpul acestuia a cedat”, a declarat Carmen Mazilu.

Aceasta a mai anuntat deschiderea, in 2013, in premiera in Romania, a unui Centru pentru Managementul Comelor si al Starilor Vegetative. Centrul este creat la initiativa Dr. Dan Alexianu, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Pentru cei peste 20.000 de asistenti medicali din Romania, OAMGMAMR a introdus in curricula de curs “Managementul modern al plagilor”. “Consideram ca educatia permanenta a personalului medical va face intotdeauna diferenta intre o ingrijire buna si una defectuoasa”, a explicat Carmen Mazilu.

Mircea Olteanu, Presedinte, Asociatia Spitalelor din Romania: “Echipa multidisciplinara care trateaza pacientii cu escare trebuie sa cuprinda toate domeniile implicate de la medicul chirurg, dermatolog, pana la pacient si familia acestuia. Am folosit in tratamentul escarelor expandarea tisulara care consider ca a dat rezultate foarte bune”.

Roxana Horeica, Director de Nursing, HOSPICE Casa Sperantei Brasov: “Fisele de evaluare a riscului aparitiei escarelor alaturi de foaia de evaluare a pansamentelor sunt instrumente folosite in tratamentul pacientului cu escare. Cu ajutorul acestora putem identifica metode “realiste” de tratament la pacientii aflati in ingrijire paliativa. Studiile efectuate in Marea Britanie pe 664 de pacienti cu escare au demonstrat faptul ca 31% dintre acestia au semnalat durere asociata plagilor, 29% exudat, 18% au fost ingrijorati de aspectul estetic, iar 10% in privinta mirosului.”

Conf . Dr. Elena Copaciu, Presedinte, Asociatia Romana pt. Studiul Durerii: “Leziunile de decubit la bolnavul critic reprezinta un factor de predilectie a vietii. 1 din 2 pacienti de terapie intensiva este predispus la escare. in momentul in care cunoastem aceasta realitate putem afirma faptul ca preventia este esentiala si putem face toate demersurile in acest sens. Complicatiile medicale care pun in pericol viata pacientului apar in stadiile 3 si 4. in cazul pacientului critic cu escare perioada de internare se poate prelungi cu pana la 3 luni. in SUA, studiile arata faptul ca costurile cresc cu 300.000 dolari/pacient.”

Unul din cazurile prezentate de Dr. Elena Copaciu se refera la un pacient tratat in 4 spitale diferite timp de doua saptamani care a murit la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti in urma unui soc septic generat de o escara fesiera, gradul 4. Escara a aparut in urma infectarii cu microbi spitalicesti.

Victor Gabriel Clatici, Medic primar dermatolog, Clinica de Dermatologie si Alergologie, Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS: “Puterea inradacinata a miturilor – “ce a zis vecina”, determina ca pacientii sa ajunga de multe ori in stadii avansate la medic. Aceste mituri trebuie demontate, iar cheia consta in educarea pacientului si a familiei acestuia. Este foarte important ca pacientul sa stie ce are, dar mai ales ce nu are voie sa faca in cazul tratamentului escarelor.”

Dr. Calin Boeru, Manager, Spital de Obstetrica si Ginecologie, Ploiesti, Medic Ginecolog: “Infantul, mai ales cel prematur, este predispus la escare, in special in zona occipitului. Acest aspect este extrem de important si de retinut, pentru a putea trata si mai ales preveni aceasta afectiune la copii. Nu doar categoriile de varsta avansata trebuie evaluate, ci si copii, pozitia nou-nascutului fiind un factor de risc al aparitiei escarelor. ”


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate