Clickmed
programare rapida la medic

Cauzele aparitiei sindromului premenstrual

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Cauzele aparitiei sindromului premenstrual

Sindromul premenstrual sau SPM este o afectiune tot mai des intalnita in randul femeilor, cu varsta cuprinsa intre 23-40 de ani. Manifestarile acestei afectiuni au loc la peste 75% dintre femei, cu o saptamana sau doua inaintea aparitiei ciclului menstrual.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Plante recomandate
  5. 10 recomandari speciale
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

- balonare abdominala;
- acnee sau diverse eruptii cutanate;
- dureri de spate;
- retentie de apa cu aparitia edemelor;
- neliniste si stari de nervozitate;
- sensibilitate si umflare a sanilor;
- cefalee si insomnii;
- pofta de anumite alimente;
- oboseala excesiva;
- senzatie de lesin.

Pentru ca simptomele sunt atat de variate si pentru ca pot aparea si toate la un loc, diagnosticarea si tratarea sunt destul de dificile.

Aproximativ 5% dintre femei au simptome atat de severe, incat sunt nevoite sa stea la pat, iar un procent de 30-40% dintre femei acuza simptome suficient de severe incat sa le perturbe activitatile cotidiene.

Cauze

Sus

Cu ani in urma, sindromul premenstrual nu a fost considerat o problema fiziologica ce pune in discutie un tratament special, insa acum se admite ca are la baza o problema fizica.

Este posibil, desigur, sa existe nu numai o cauza, ci diferite cauze variabile, in functie de varsta si de fenotipul fiecarei femei. Unul dintre motivele incriminate ar fi un dezechilibru hormonal, caracterizat printr-un nivel excesiv de estrogen si un nivel necorespunzator de progesteron.

Alimentatia ar fi si ea inclusa printre cauzele principale, iar un nivel oscilant al zaharului in sange, cu episoade de hipoglicemie si cu schimbari bruste ale metabolismului carbohidratilor ar contribui in mod indirect la aceste dezechilibre.

O alta cauza ar putea fi nivelul dereglat al beta-endorfinei, o substanta produsa de corp si similara cu narcoticele, care influenteaza starea de spirit, gestioneaza o parte din emotii, in mod indirect, si provoaca o reactie chimica de inductie la nivelul creierului, ai centrului cerebral al placerii, putand diminua anxietatea si depresiile din timpul sindromului premenstrual.

Alte cauze posibile sunt:

- carenta de vitamine si/sau minerale, cum ar fi calciu, magneziu, vitamina D, vitamina C;
- dificultati de metabolizare a acizilor grasi;
- alergiile alimentare;
- consumul excesiv de dulciuri;
- intoxicatiile cu metale grele;
- stresul psihic si fizic;
- constipatia;
- disfunctii tiroidiene.

Plante recomandate

Sus

Unele terapii naturiste sunt preferate de majoritatea femeilor pentru simplu fapt ca nu nu prezinta efecte adverse.

Efectele acestora sunt apreciate deoarece au proprietatea de a ameliora simptomatologia si de a reface unele tesuturi afectate, dar si de a regla treptat nivelul hormonal, punand in echilibru buna functionare a intregului organism.

Radacina de angelica, coaja de calin si zmeura au proprietati antispastice si pot usura crampele abdominale.

Matasea de porumb, fie simpla, in ceai, fie combinata cu alte plante medicinale, cum ar fi: gherghina si papadia are rolul de a elimina apa in exces prin efectul diuretic.

Pentru migrenele din timpul SPM se poate utiliza iarba fetei, alaturi de antialgice daca efectul nu este suficient.

Alte plante precum menta, frunzele de capsun si radacina de valeriana ajuta la stabilizarea starilor emotionale schimbatoare si tonifica sistemul nervos, prin efectul sau de tonic cerebral.

Extractul de ignama salbatica contine progesteron natural si are proprietati de ameliorare a urmatoarelor simptome: cefaleea, crampele abdominale, starile anxioase si insomnia, iritabilitatea, starile de nervozitate si emotiile.

10 recomandari speciale

Sus

1. Consumati din abundenta fructe si legume, cereale, nuci si seminte, peste si pui la gratar pentru un aport suficient de bogat in proteine.

2. Includeti in dieta alimente bogate in carbohidrati si in fibre. Acestea ajuta corpul sa elimine excesul de estrogen care ar putea pune probleme.

3. Beti aproximativ 2 litri de apa pe zi cu o saptamana inaintea inceperii ciclului si finalizand la o saptamana dupa, pentru o hidratare optima.

4. Nu consumati sare, carne rosie sau alte alimente bogate in sodiu pentru a evita aparitia retentiei de apa si a balonarii.

5. Mancati mai putine produse lactate si dulciuri in aceasta perioada a lunii pentru a nu bloca absorbtia magneziului. Zaharul creste, de asemenea, gradul de eliminare al magneziului.

6. Evitati cafeina deoarece este strict legata de sensibilitatea sanilor si este, in acelasi timp, un stimulent nervos, ceea ce poate cauza stari de neliniste si nervozitate. De asemenea, actioneaza ca un diuretic si poate duce la epuizarea numeroaselor substante nutritive.

7. Nu consumati alcool si nu fumati, mai ales in perioada premenstruala, pentru a nu intensifica arderile ce duc la pierderea de electroliti prin urina si, treptat, la deshidratare.

8. Faceti regulat miscare, mergeti la sala sau pe jos minimum 800 de metri, pentru a va oxigena si a creste absorbtia substantelor nutritive si la eliminarea toxinelor acumulate.

9. Mergeti la medic pentru a elimina orice alta cauza posibila cum ar fi: o eventuala depresie, endometrioza sau disfunctii tiroidiene.

10. Sunt recomandate teste pentru diverse tipuri de alergii, fie alimentare, fie de alta cauza, dar si o analiza a parului, pentru a elimina o posibila intoxicatie cu metale grele.

In cazul in care simplele tratamente recomandate de medic sau luate de la plafar nu dau rezultatele dorite, se recurge la tratamente hormonale bazate pe administrarea de anticonceptionale orale, menite sa regleze nivelul hormonal.

Aceste anticonceptionale trebuie luate cu prudenta deoarece sunt intensificate de anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, antimicoticele si nu trebuie luate daca sunteti insarcinata, aveti sau ati fost depistata recent cu cancer la san sau de col uterin, daca exista sangerari anormale sau daca aveti o afectiune cronica care contraindica administrarea lor.

Concluzii

Sus

SPM poate fi prevenit prin trucuri simple daca persoana in cauza isi cunoaste si isi respecta propriul organism, fara a fi nevoita sa recurga la un tratament medicamentos.

Mineralele recomandate in aceasta afectiune cuprind: calciul, magneziul, potasiul, acidul folic, vitaminele din complexul B, vitaminele C, A, D, E.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate