Clickmed
programare rapida la medic

Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2014

Generalitati

Sus
Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice

Efectuarea unei interventii estetice poate imbunatati aspectul fizic, insa implica totodata o serie de riscuri pe care trebuie sa le aveti in vedere.

Interventiile estetice se refera atat la operatiile chirurgicale de infrumusetare, precum liftingul facial sau liposuctia, cat si la proceduri nechirurgicale, precum injectiile cu toxina botulinica (botox) sau peelingul chimic.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de luat in considerare
  3. Alegerea si consultarea chirurgului plastician
  4. Pregatirea pentru interventie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Factori de luat in considerare

Sus

Inainte de efectuarea unei interventii estetice, este important sa cunoasteti toti factorii implicati in reconstructia sau corectarea unor portiuni corporale care functioneaza normal, insa au nevoie de imbunatatiri la nivelul aspectului. Cei mai importanti dintre acestia sunt:

- Asteptarile. Este foarte important ca asteptarile dumneavoastra sa vizeze imbunatatirea aspectului fizic, nicidecum perfectiunea. Nu va asteptati sa va transformati peste noapte in vedeta preferata, intrucat veti suferi cu siguranta o mare dezamagire. De asemenea, nu pretindeti ca interventia estetica sa va salveze o relatie intima defectuoasa, sa va propulseze in cariera sau sa va imbunatateasca viata sociala.

- Costurile. Chirurgia cosmetica nu este acoperita de asigurarile de sanatate, asadar implica o investitie consistenta, care poate varia de la cateva zeci de euro, pana la sute sau chiar mii, in functie de procedura. Luati in considerare si costuri ulterioare interventiei, necesare pentru eventuale proceduri de corectare.

- Riscurile. Insatisfactia privind rezultatele obtinute in urma unei proceduri estetice este foarte probabila in chirurgia estetica. De asemenea, daca veti suferi o interventie chirurgicala, apare riscul hemoragiilor si infectiilor postoperatorii.

- Recuperarea. Imediat dupa o procedura estetica, veti avea nevoie de zile, saptamani sau chiar luni de recuperare. Consecintele fizice (leziunile, durerile, slabiciunea corporala si disconfortul generalizat) trebuie sa fie asumate de fiecare pacient in parte, inainte de efectuarea oricarei interventii de natura estetica. Nu in ultimul rand, procedura poate sa afecteze anumite aspecte ale vietii personale si profesionale.

- Schimbarile psihologice. In timp ce stima de sine poate sa creasca dupa o interventie estetica, aceasta din urma nu constituie un tratament pentru depresie sau alte tulburari de natura mentala.

Alegerea si consultarea chirurgului plastician

Sus

Daca decideti sa apelati la chirurgia estetica, alegeti un chirurg plastician avizat de Ministerul Sanatatii si specializat in procedura la care doriti sa va supuneti. Nu va rezumati doar la cateva cautari pe internet, orientati-va in functie de recomandari emise de persoane in care puteti avea incredere.

Daca interventia estetica implica efectuarea unei anestezii generale, asigurati-va va beneficiati de toate conditiile de siguranta in unitatea medicala de care apartine chirurgul plastician ales.

La prima consultatie cu specialistul, chirurgul va evalua regiunea anatomica vizata si va solicita informatii despre istoricul medical personal, tratamentele medicamentoase urmate si asteptarile personale ale pacientului. In timpul acestei discutii incipiente, intrebati specialistul daca

- Sunteti un candidat potrivit pentru procedura in cauza (de ce da si de ce nu);
- Exista tratamente alternative mai putin invazive care ar putea rezolva problema;
- A efectuat procedura de mai multe ori si daca exista rezultate vizibile pe care le puteti observa la fata locului;
- Problema poate fi solutionata printr-o singura interventie sau este posibil sa fie necesare mai multe proceduri consecutive;
- Exista mai multe optiuni chirurgicale si care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia dintre acestea;
- Rezultatele vor fi temporare sau permanente;
- Anestezia folosita va avea efecte adverse importante;
- Procedura implica spitalizare (si pentru ce perioada);
- Exista riscul aparitiei unor complicatii si care sunt acestea;
- Progresul va fi monitorizat dupa interventie si cat timp;

Calitatea de canditat potrivit pentru o anumita procedura estetica se stabileste in functie de starea de sanatate a pacientului, asteptarile sale realiste si echilibrul sau mental (ia aceasta decizie cu discernamant).

Cu cat colaborati mai eficient cu chirurgul plastician in a stabili teluri specifice, masurabile si tangibile, cu atat va cresteti sansele de a obtine o satisfactie deplina la final.

Pregatirea pentru interventie

Sus

La fel ca in cazul oricarei alte operatii, este necesara o pregatire speciala inainte de efectuarea unei proceduri estetice. Perioada preparatorie poate sa inceapa cu trei saptamani inainte de data stabilita pentru interventie.

Primul pas in procesul pregatirii este renuntarea la fumat si alcool. Ambele vicii pot afecta major capacitatea organismului de vindecare. Astfel, fumatul obstructioneaza circulatia sanguina in toate regiunile corporale, constituind o piedica importanta in recuperare. Fumatorii nu sunt candidati buni pentru liposuctia abdominala sau lifting facial, de pilda.

Alcoolul afecteaza imunitatea organismului, facandu-l mai susceptibil la imbolnavire. Totodata, consumul de bauturi alcoolice in perioada premergatoare unei operatii creste riscul hemoragiilor.

Cu doua saptamani inainte de interventie, intrebati chirurgul plastician care sunt acele medicamente pe care le puteti lua, fara sa va compromiteti sansele de reusita a operatiei. Medicamentele antiinflamatorii, ibuprofenul, anticoagulantele sau suplimentele de vitamina E sunt cateva exemple de substante pe care ar trebui sa le consumati doar cu acordul medicului.

Intrebati specialistul care sunt suplimentele alimentare pe care le puteti lua in acest interval, pentru a ajuta organismul sa isi regenereze rapid tesuturile. Vitaminele A si C intaresc imunitatea si cresc rezistenta tesutului cutanat, bromelaina previne umflaturile postoperatorii, iar unguentul homeopat cu arnica poate fi utilizat pentru prevenirea si tratarea vanatailor. Fierul este recomandat, de asemenea, inainte de liposuctie.

Cu o saptamana inainte de procedura, limitati aportul de sodiu din dieta, pentru a reduce din disconfortul postoperator. Suplimentati portiile zilnice de fructe, legume si proteine, astfel incat sa beneficiati de o imunitate de fier si sanse maxime de recuperare usoara.


Medici specialisti Chirurgie plastica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate