Clickmed
programare rapida la medic

Cand este momentul sa mergeti la un medic neurolog?

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2015

Generalitati

Sus
Cand este momentul sa mergeti la un medic neurolog?

Un neurolog este un medic specializat in tratarea bolilor sistemului nervos. Sistemul nervos cuprinde sistemul nervos central si cel periferic. Acest ansamblu complex implica si maduva spinarii si creierul.

Diverse boli, tulburari, leziuni ce implica sistemul nervos necesita tratamentul unui neurolog.

Bolile neurologice pot include dureri de cap, epilepsie, accident vascular cerebral, tulburari de miscare, cum ar fi tremurul sau boala Parkinson si multe altele.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Motive pentru care ati putea fi consultat de un neurolog
  3. Diagnostic
  4. Citeste pe aceeasi tema

Motive pentru care ati putea fi consultat de un neurolog

Sus

1. Durerile de capdurerile de cap sunt durerile pe care toata lumea le-a experimentat. Le puteti simti in sinusurile dumneavoastra, in partea de sus a capului, de-a lungul muschilor capului, la nivelul gatului, umerilor sau de-a lungul bazei craniului si a creierului. Aceste dureri pot fi cauzate de mai multe conditii, si anume pornesc de la o infectie a sinusurilor si ajung la o durere de dinti. Simptomele durerilor de cap mai grave, inclusiv migrenele, pot fi si varsaturile. Daca simptomele sunt provocate de durerea de cap severa, medicul dumneavoastra va poate trimite la un neurolog.

2. Durerile cronice – durerea cronica este durerea care dureaza timp de cateva luni sau chiar ani. Aceasta durere poate fi rezultatul unei boli sau al unui accident, dar atunci cand aceasta dureaza mai mult decat timpul de recuperare, poate deveni un simptom al unei probleme diferite. Medicul de familie va poate recomanda un neurolog daca aceste dureri cronice persista.

3. Ametealaametelile sunt de mai multe tipuri. Neurologii trateaza ameteala ca fiind un simptom de vertij sau dezechilibru. Vertijul va face sa va simtiti ca si cum lucrurile din jurul dumneavoastra se rotesc. Dezechilibrul este dificultatea in mentinerea echilibrului. Medicul va poate ajuta sa va decideti daca ameteala dumneavoastra este suficient de severa in a consulta un neurolog.

4. Amorteala sau furnicaturile – amorteala sau furnicaturile pot aparea din mai multe motive, unele la fel de simple precum a avea o pozitie inadecvata astfel incat circulatia sangelui scade. Cu toate acestea, in cazul in care amorteala continua, apare brusc sau are loc doar pe o parte a corpului, acesta este momentul oportun pentru a vedea un medic neurolog. Simptomele amortelii sau ale furnicaturilor pot fi semnele unui accident vascular cerebral, caz in care aveti nevoie de ajutor cat mai rapid.

5. Slabiciunea – sentimentele de slabiciune sunt diferite de cele ale oboselii sau ale durerilor musculare dupa o excursie lunga ori dupa ridicarea unor greutati. Slabiciunea musculara este nevoia exercitarii unui efort suplimentar de a misca mainile si picioarele, astfel ca trebuie sa va adresati medicului specialist. Aceasta afectiune ar putea fi cauzata de o stare mai grava sau de o boala a sistemului nervos, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

6. Problemele de miscare – problemele de miscare, cum ar fi dificultatea de mers, tremur sau alte simptome ale sistemului nervos cauzeaza probleme de miscare. Este posibil sa doriti sa vedeti un neurolog daca aceste probleme intrerup activitatile dumneavoastra din fiecare zi, chiar daca, spre exemplu, tremurul poate fi un efect secundar al unor medicamente sau al anxietatii. Cu toate acestea, in cazul in care tremuraturile dumneavoastra va afecteaza activitatea, cautati ajutor la un neurolog.

7. Convulsiileconvulsiile pot fi aproape insesizabile sau foarte extreme. Simptomele convulsiilor pot varia: pierderea constiintei, convulsia miscarii bratelor si a picioarelor, probleme respiratorii, confuzii.

8. Problemele de vedere – dificultatile de vedere pot fi cauzate de imbatranire ori de probleme ale sistemului nervos. In cazul in care aceste dificultati apar brusc si afecteaza ambii ochi, trebuie neaparat sa fiti evaluat de un medic specialist. Fie medicul de familie ori unul oftalmolog va poate sfatui sa fiti consultat de un neurolog in ceea ce priveste problema de vedere.

9. Problemele de memorie sau momentele de confuzie – problemele limbii vorbite, problemele extreme de memorie, modificarile de personalitate sau confuzia sunt toate simptome care ar putea fi cauzate de tulburari sau de probleme la nivelul creierului, coloanei vertebrale si a nervilor. Unele dintre aceste simptome pot fi cauzate de dificultatile de invatare sau de o boala cum ar fi Alzheimer. Medicul de familie va poate ajuta sa examinati simptomele si sa decida daca aveti nevoie de un medic neurolog.

10. Problemele legate de somn – desi se cunosc mai multe cauze evidente ale problemei legate de somn, cum ar fi mersul la culcare prea tarziu, starile precum apneea in somn sau anxietatea, cosmarurile, unele probleme de somn sunt tulburari neurologice. Un exemplu in acest sens este narcolepsia, care este o boala cronica, cu nicio cauza genetica, cunoscuta prin faptul ca afecteaza sistemul nervos central.

Desi unele probleme de mai sus se pot limita doar la consultul medicului de familie, in cazul in care tratamentele recomandate nu functioneaza sau aveti alte simptome neobisnuite, ar putea fi necesar un neurolog, care este specializat in tulburari ale sistemului nervos.

Semnele de avertizare pentru a primi asistenta medicala de specialitate includ:

a. Varsta de peste 50 de ani si aveti dureri de cap cronice;
b. Durerea de cap este insotita de greata, varsaturi, ameteli, confuzie, pierderea constiintei sau vedere incetosata;
c. Durerea de cap este insotita de pierderea controlului, dificultati de vorbire si de vedere;
d. Aveti doua sau mai multe dureri de cap intr-o saptamana;
e. Durerile de cap nu raspund la tratamentul administrat;
f. Durerea de cap este brusca si severa si este insotita de un torticolis ori febra;
g. Un istoric ce include cancerul sau HIV/SIDA.

Avand un nou pacient, un neurolog va incepe cu un examen fizic si un altul neurologic. Un examen neurologic va testa forta musculara, reflexele si coordonarea. Deoarece diferite tulburari pot avea simptome similare, medicul trebuie sa faca alte teste suplimentare pentru a ajunge la un diagnostic corect.
Neurologii participa la o varietate de proceduri pentru a ajuta la diagnosticarea sau oferirea unui tratament pentru o anume afectiune. Procedeele tipice includ:

a. Punctia lombara – in cazul in care medicul este de parere ca simptomele unei boli sunt legate de o infectie a lichidului cefalorahidian, se face o punctie lombara. Procedura implica introducerea unui ac in coloana vertebrala si se ia o mostra de lichid spinal.

b. Testul tensilon – aceasta procedura poate ajuta la diagnosticarea anumitor tulburari neuromusculare. Aceasta implica administrarea de clorura de edrofoniu.

In scopul de a oferi un diagnostic cat mai corect, un neurolog poate folosi urmatoarele analize:
1. O scanare tomografica computerizata;
2. O imagistica prin rezonanta magnetica;
3. O tomografie cu emisie de pozitroni.

Diagnostic

Sus

Diagnosticarea durerilor de cap include, de asemenea:

a. Istoricul dumneavoastra medical – medicul specialist va dori sa stie totul si despre alte afectiuni pe care le-ati mai avut, precum si medicamentele, suplimentele si tratamentele pe baza de plante sau ceaiurile pe care vi le-ati administrat.

b. Istoricul medical al familiei – trebuie sa oferiti detalii cu privire la orice membru al familiei care a avut dureri de cap sau migrene, la ce varsta au inceput durerile de cap si alte diagnostice. De foarte multe ori membrii familiei nu stiu ca au avut migrene, dar vor sti ca sunt predispusi la astfel de dureri de cap. Acest lucru ajuta la a indica faptul ca migrena este problema.

c. Examenul fizic – medicul dumneavoastra va efectua o examinare, acordand o atentie mai mare gatului, capului, umerilor si altor aspecte care mai pot contribui la durerile de cap.

d. Analizele de sange – analizele de sange pot fi realizate pentru a ajuta la excluderea infectiilor si a altor conditii de sanatate la care durerile de cap sunt un simptom important.

e. Testarea lichidului cefalorahidian – acest lucru poate fi necesar in cazul in care medicul suspecteaza ca durerile de cap sunt cauzate de anumite tipuri de infectii sau de sangerari la nivelul creierului.

f. Urina – o proba de urina poate fi folositoare pentru a ajuta la excluderea infectiilor si a altor probleme de sanatate la care durerile de cap sunt un simptom.

g. Testele imagisticetomografia computerizata sau imagistica prin rezonanta magnetica pot fi cerute a fi efectuate de catre neurolog. Aceste teste imagistice pot arata schimbari in oase si in vasele de sange, precum si prezenta chisturilor si cresteri anormale care pot fi cauze ale durerilor de cap.

h. Neuroimagistica – testele imagistice pot fi administrate in timpul unui episod de durere de cap pentru a obtine o imagine mai clara a ceea ce se intampla in timpul durerii actuale de cap.

i. Electroencefalograma – acest test poate arata medicului daca au intervenit schimbari in activitatea undelor cerebrale. Electroencefalograma poate ajuta la diagnosticarea tumorilor cerebrale, convulsiilor, traumatismelor craniene sau umflaturi ale creierului.

Scleroza multipla este o conditie autoimuna, care apare atunci cand corpul dumneavoastra da rateuri impotriva propriului sistem nervos central. Tinta este teaca de mielina, stratul de tesut gros din jurul fibrelor nervoase. Daca aveti scleroza multipla, semnalele nervoase incetinesc sau se opresc si acest lucru poate cauza senzatie de amorteala, probleme de vedere, probleme cu echilibrul si alte simptome.

Deoarece scleroza multipla este o boala progresiva si pentru ca apar tot timpul noi progrese in ceea ce priveste tratamentul, un neurolog cu experienta in tratarea acestui tip de boala poate face o diferenta semnificativa in gestionarea ei.

Pacientii cu scleroza multipla trebuie sa se prezinte la fiecare cateva luni la neurolog, in functie de modul in care acestia se simt, pentru a discuta despre orice nou simptom, despre efectele secundare ale medicamentelor, precum si pentru a face un examen neurologic cuprinzator pentru asigurarea stabilitatii.

Vizitele depind, de asemenea, in cazul in care aveti simptome minore sau o scleroza multipla mai agresiva ce necesita tratament. In cazul in care simptomele se agraveaza sau apar noi simptome este important sa fiti consultat de catre neurologul dumneavoastra pentru a putea confirma daca acest lucru este intr-adevar un episod acut. Unele comunitati au centre speciale pentru tratarea persoanelor cu aceasta boala.

Un astfel de centru este format din neurolog, asistenti sociali, terapeuti profesionisti, asistente medicale, precum si profesionisti din domeniul sanatatii ce se ocupa doar de persoanele cu scleroza multipla.

Neurologul dumneavoastra trebuie sa fie constient de toate noile evolutii in domeniul sanatatii. Prin colaborarea cu un neurolog, puteti confirma sau infirma faptul ca simptomele pe care le aveti sunt intr-adevar prezente intr-o boala ce va poate afecta traiul in continuare si va poate sfatui ce trebuie sa faceti pentru a va imbunatati calitatea vietii.


Medici specialisti Neurologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate