Coroanele de ceramica cu suport de zirconiu

Publicat la data de: 24 Februarie 2015 | Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018
Consultant de specialitate: Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara
Clinica: Velvet Dental
Coroanele de ceramica cu suport de zirconiu

1.Ce sunt coroanele de ceramica cu suport de zirconiu?

Acestea sunt coroane ce acopera in intregime dintele, oferindu-I rezistenta la presiunile masticatorii fara a se fractura. Oxidul de zirconiu este un material foarte rezistent utilizat de exemplu in medicina generala pentru proteze de sold.

2.Avantaje ale coroanelor cu suport de oxid de zirconiu fata de cele metalo-ceramice”

-cel mai bun efect din punct de vedere esthetic
-transluciditate similara cu a dintelui natural
-absenta coroziunii
-riscul de alergie in cazul zirconiului este nul
-sunt mai usoare decat cele pe suport metalic
-biocompatibile, bioinerte

3.Albirea dentara afecteaza materialul ceramic?

Indiferent de metoda de albire aleasa, aceasta nu afecteaza lucrarile ceramice, neavand nici un efect asupra lor. Important de stiut este ca in urma albirii pot aparea discrepante intre dintii naturali si lucrari, culoarea lucrarilor ramanand neschimbata.

4. Ce indicatii au coroanele cu suport de zirconiu?

Ele sunt necesare cand dintii sunt afectati de procese carioase mari si nu mai pot fi restaurati cu plombe, cand au suferit traumatisme , cand a fost necesara devitalizarea dintelui si in urma dintele a devenit friabil si rezistenta acestuia a scazut sau cand pacientul doreste o estetica superioara a dintilor.

5. Cum ar trebui intretinute lucrarile din zirconiu?

Este indicat ca pacientii sa vina la sedintele de profilaxie o data la 6 luni pentru a putea intretine stralucirea materialului ceramic prin igienizarea profesionala si pentru a preveni retractia gingivala si afectarea parodontala data de acumularea placii bacteriene.

6.De ce aceste coroane sunt mai scumpe decat cele metalo-ceramice?

Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Tehnologia sofisticata utilizata pentru realizarea lucrarilor din zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump, fac ca pretul unei coroane de acest tip sa fie ridicat.

Pentru a depasi bariera pretului, anumiti producatori au ales sa realizeze coroane cu un continul scazut de zirconiu pentru a obtine un produs mai ieftin. Studiile au aratat insa ca aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fara a se sparge.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Controlul oncologic preventiv in stomatologie Controlul oncologic preventiv in...

  Nu de putine ori, la nivelul cavitatii bucale pot aparea anumite leziuni localizate mai ales pe mucoase. Originea acestor formatiuni poate avea ca punct de plecare anumite afectiuni sistemice precum si degenerari celulare la nivel local. In ultimii ani ne confruntam tot...citeste mai mult

 • Importanta fotografiei in cabinetul stomatologic Importanta fotografiei in cabinetul...

  Fotografia dentara a devenit in ultimii ani un element indispensabil pentru orice pacient care doreste sa abordeze cu maxim profesionalism activitatea sa cotidiana. Evolutia tehnologica precum si accesibilitatea a facut ca fotografia dentara sa nu mai reprezinte un...citeste mai mult

 • O poveste frumoasa numita stomatologie.. incepe la Clinica KopfZeit O poveste frumoasa numita...

  Cu totii stim ca sanatatea este cel mai de pret bun al nostru, de aceea cel mai bine este sa prevenim decat sa tratam. Dar pentru a beneficia de o sanatate de fier, nu trebuie trecut cu vederea nici cel mai mic aspect care se afla in directa legatura cu starea noastra de...citeste mai mult