Dozele mari de diuretice utilizate in afectiunile cardiace determina cresterea mortalitatii

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006 | Actualizat la data de: 16 Iulie 2009

S-a demonstrat ca exista un risc crescut de mortalitate dependent de doza de diuretice folosite la pacientii cu insuficienta cardiaca severa.

„Acesta a fost primul studiu care a investigat in special relatia dintre diferitele doze de diuretice si mortalitate”, a declarat conducatorul echipei de cercetatori de la Universitatea din California, Dr. Gregg C. Fonarow. Acesta impreuna cu colegii sai a studiat un lot format din 1354 de pacienti cu insuficienta sistolica severa care au primit tratament diuretic in perioada 1985-2004. Varsta medie a lotului a fost de 53 de ani, 76% au fost barbati cu fractia de ejectie medie de aproximativ 24%. Doza medie de diuretic a fost de 107mg/zi.

Lotul a fost impartit in mai multe grupuri in functie de doza de diuretic. Grupurile au fost similare in privinta varstei, sexului, IMC-ului, cauzei de ischemie si insuficienta cardiaca, istoricului de hipertensiune si utilizarii de spironolactona. Cel mai mare grup a avut, in medie, cea mai mica fractie de ejectie, cel mai scazut nivel al sodiului si hemoglobinei plasmatice si cel mai mare nivel plasmatic de creatinina si ureea.

S-a constatat o scadere a supravietuirii pe masura ce doza de diuretic a fost crescuta. Supravietuirea la 2 ani a fost estimata la 83% pentru cea mai mica doza de diuretic, 81% pentru doze mici, 68% pentru doze medii si 53% pentru cele mai mari doze de diuretic.

„Noi am reusit sa demonstram in acest studiu ca relatia dintre doza de diuretic si cresterea mortalitatii a fost independenta de parametrii hemodinamici ai pacientului, inclusiv presiunea din capilarele pulmonare”, a declarat Dr. Fonarow.

Diureticele ar trebui folosite la doza minima posibila care amelioreaza congestia vasculara. Unii medici care au participat la studiu au fost in favoarea utilizarii unor doze mai mari decat cele necesare la pacientii cu insuficienta cardiaca. Acest studiu a aratat ca aceasta practica ar trebui evitata.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza Te inteapa inima? Afla care ar putea...

    Generalitati Unul dintre cele mai comune simptome pe care pacientii le marturisesc medicului de familie sau cardiologului vizeaza asa numitele intepaturi la inima. Chiar daca de cele mai multe ori sunt inofensive, acestea nu trebuie ignorate, cu atat mai mult cu...citeste mai mult

  • Program de exercitii fizice Program de exercitii fizice

    Tonifierea muschilor superiori ai spatelui Un tonus scazut al musculaturii spatelui determina o discrepanta intre forta musculara a toracelui anterior si respectiv a spatelui, ducand in final la pozitii vicioase (incorecte), care devin dureroase. 1....citeste mai mult

  • Reducerea costurilor serviciilor medicale Reducerea costurilor serviciilor...

    Generalitati Apelarea la serviciile de sanatate intr-un mod inteligent, scade costurile acestora. Scopul este ca pacientul sa beneficieze de ingrijirea de care are nevoie, nici mai mult nici mai putin de atat. Cand este necesara prezentarea la medic?...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate