Clickmed
programare rapida la medic

Sanse la viata egale pentru pacientii cu leucemie indiferent de spitalul in care sunt tratati

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2014
Sanse la viata egale pentru pacientii cu leucemie indiferent de spitalul in care sunt tratati

In luna iunie Asociatia Daruieste Viata atragea atentia Ministerului Sanatatii, printr-un Memoriu, asupra discriminarilor la care sunt supusi pacientii diagnosticati cu cancer de sange.

Memoriul oferea solutii prin care banii Ministerului sa fie cheltuiti eficient iar pacientii sa fie tratati corect. Intalnirile care au urmat, dintre reprezentantii Asociatiei si cei ai Ministerului au condus la elaborarea unei solutii care sa aduca Romania 25 de ani in fata.

In luna octombrie, Guvernul Romaniei a aprobat elaborarea unui subprogram destinat bolnavilor de leucemie acuta in cadrul Programului National de Oncologie.

Noul subprogram este finantat din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate si in cadrul sau sunt decontate testele imunofenotipice, citogenetice si de biologie moleculara pentru diagnosticarea leucemiilor acute.

Analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu erau incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de CNAS. Pana acum, practic, era o fisura majora intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si momentul stabilirii tratamentului adaptat tipului de cancer.

Ministerul Sanatatii a declarat printr-un comunicat de presa, pe 17 octombrie 2014, ca, anual de acest subprogram vor beneficia in medie 800 de pacienti cu leucemie acuta.

“Misiunea noastra nu se incheie aici. Vom avea grija ca solutia sa nu ramana doar pe hartie. Va fi stabilita procedura prin care pacientului cu leucemie, din orice spital din tara, i se vor trimite probe de sange in Centrele Regionale de diagnostic din Bucuresti, Timisoara sau Iasi, pentru stabilirea exacta a tipului de cancer lifatic si urmarirea bolii minime reziduale.” a afirmat Carmen Uscatu, presedinte Asociatia Daruieste Viata.

“Dupa mai multe discutii si doua intalniri cu Ministrul Sanatatii, dl Nicolae Banicioiu, am reusit sa ajungem la un acord, pentru a rezolva situatia bolnavilor de leucemie. in momentul de fata, prin hotararea Guvernului de elaborare a unui subprogram destinat bolnavilor de leucemie acuta se poate asigura un circuit complet si coerent de diagnosticare si tratament al bolilor oncologice. Acest lucru are drept efect pe termen lung, cresterea ratei de supravietuire, dar si folosirea eficienta a bugetului alocat programelor de oncologie, prin diagnosticarea precoce si corecta si tratarea, cu costuri mult mai mici decat pana acum, a leucemiilor” a declarat Oana Gheorghiu, vicepresedinte Asociatia Daruieste Viata.

"Efectuarea acestor analize reprezinta un progres foarte important pentru pacientii cu leucemie acuta deoarece permite stabilirea unui diagnostic corect si incadrarea pe grupe de risc, adica alegerea unei terapii adaptate riscului si identificarea precoce a pacientilor care trebuie sa primeasca transplant medular. De asemenea aceste analize permit urmarirea raspunsului la terapie si depistarea celulelor leucemice reziduale” a declarat Prof. dr. Daniel Coriu – Directorul Centrului de Hematologie si Transplant medular, Institutul Clinic Fundeni.

Este cea de-a doua victorie a membrilor fondatori ai asociatiei Daruieste Viata in lupta cu autoritatile, dupa ce, in 2011, au reusit sa schimbe Ordinul 50/2004, o lege nedreapta prin care bolnavii care aveau nevoie de tratament in strainatate erau condamnati sa astepte luni de zile un raspuns de la autoritati, timp in care multi se stingeau.

Daruieste Viata a realizat investitii de peste 4.000.0000 euro in centrele oncologice din tara, printre care dotarea a doua laboratoare de biologie moleculara si citogenetica, la Institutul Clinic Fundeni si la Clinica de Oncopediatrie Louis turcanu Timisoara.

Cele doua laboratoare asigura infrastructura necesara unei diagnosticari corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic. Pana acum, acestea functionau doar la nivel local. Acum, pentru ca statul sustine plata analizelor, aceste laboratoare vor putea deservi, fara probleme, clinicile din sudul si vestul tarii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate