Factori care contribuie la aparitia cancerului

Publicat la data de: 30 Mai 2018 | Actualizat la data de: 30 Mai 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Factori care contribuie la aparitia cancerului

Cancerul este in continuare o afectiune care ucide anual sute de mii de oameni pe glob. Mai mult de 30% dintre decese se datoreaza unei forme de cancer, fiind a doua cauza de deces la nivel mondial dupa bolile cardiovasculare.

Desi in prezent nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia cancerului, o serie de factori pot influenta aparitia acestuia. Concret, numai 5% din cazuri au ca punct de pornire cauze genetice, restul de 95% sunt in stransa legatura cu factorii de mediu si stilul de viata. Mai mult, stilul de viata nesanatos reprezinta 40% din totalul factorilor de risc ai maladiei.

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate limita cresterea riscului pentru diferitele tipuri de cancer.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factorii de risc pot sa fie impartiti in doua mari categorii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Factorii de risc pot sa fie impartiti in doua mari categorii

Sus

• Neinfluentabili: sex, varsta, rasa, antecedente personale patologice, mostenirea genetica.
• Influentabili: fumat, obezitate, sedentarism, consum de alcool, dieta, expunerea la poluare si radiatii.

Care sunt principalii factori de risc influentabili:
• Alimentatie precara, saraca in consumul de fructe si legume,
• Stresul de la locul de munca sau din familie,
• Consumul frecvent de alcool,
• Fumatul,
• Kilogramele in plus – obezitatea,
• Sedentarismul,
• Lipsa protectiei in perioadele de expunere la soare

Alimentatie nesanatoasa, precara in fructe si legume. O alimentatie saraca in fibre conduce la o incetinire a tranzitului intestinal, iar in timp creste riscul pentru cancerul de rect sau de colon.

De asemenea, o dieta bazata pe grasimi animale este un alt factor care favorizeaza aparitia unor tipuri de cancer. Pe de alta parte, un consum scazut sau inexistent de fructe si legume fac ca organismul sa nu primeasca vitamine ce au rol benefic asupra organismului.

In plus, numeroase studii arata ca in legume si fructe au fost descoperite peste 25.000 de agenti fitochimici care au rolul de a proteja organismul impotriva diferitelor tipuri de cancer.

Consumul de alcool este asociat adesea cu cancerul de stomac, esofag, bucal, hepatic. De aceea, trebuie limitat consumul de alcool si evitate pe cat posibil bauturile tari.

Este indicat un consum ocazional de alcool, si ideal este sa nu fie depasita doza de o bere de 500 ml/zi pentru barbati si una de 330 ml pentru femei, sau 2 pahare de vin pentru barbati si unul pentru femei.

Fumatul este extrem de nociv pentru sanatate, fiind legat de aparitia diferitelor tipuri de cancer precum: cancerul de plamani, laringe, faringe, cavitate bucala. Acesta trebuie oprit si eliminat complet. Sa nu uitam ca fumul de tigara are mii de compusi dintre care 60 au fost confirmati de cercetatori ca fiind carcinogeni.

Obezitatea poate sa creasca riscul de aparitie al cancerului mamar, de endometru, esofag, stomac, ficat. De aceea, trebuie evitata alimentatia fast-food si populatia trebuie educata cu privire la ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa, dar si sa constientizeze importanta exercitiilor fizice si evitarea sedentarismului.

Sedentarismul este adesea asociat cu existenta obezitatii, lucru intalnit din ce in ce mai des si in randul copiilor din Romania. Sedentarismul poate sa fie combatut prin practicarea unui sport sau a unor activitati in aer liber, cu conditia ca acestea sa fie facute zilnic, cu regularitate.

Expunerea la soare creste riscul de aparitie a cancerului de piele. Peste 80% dintre melanoame sunt datorate expunerii prelungite la soare, de aceea este extrem de important sa nu ne expunem la soare fara protectie.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Activitatea fizica creste sansele de...

    3 ore de plimbare pe saptamana reduc la jumatate riscul de dezvoltare a cancerului de san Aceste rezultate provin din analiza pe termen lung a datelor prelevate de la aproximativ 3000 de femei cu cancer mamar. Cele mai mici nivele de mortalitate au fost...citeste mai mult

  • Bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare

    Generalitati O introducere in bolile cardiovasculare – „ucigasul” nr. 1 la nivel mondial Ce sunt bolile cardiovasculare? Termenul „boli cardiovasculare” (BCV) este atribuit unei multitudini de boli ce afecteaza inima si...citeste mai mult

  • Beneficiile renuntarii la fumat Beneficiile renuntarii la fumat

    Generalitati Fumatul este responsabil pentru o serie de afectiuni, cum ar fi cancerul, boli cronice respiratorii, boli de inima, precum si deces prematur. Atunci cand o persoana va renunta la fumat va observa rapid imbunatatiri ale starii sale fizice, de sanatate....citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate