Clickmed
programare rapida la medic

'Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa!'

Actualizat la data de: 08 Martie 2010
'Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa!'

Medici, jurnalisti si femei din comunitate au venit astazi, 8 Martie, de Ziua Femeii, la Institutul Oncologic Bucuresti si le-au oferit tuturor pacientelor care nu s-au lasat invinse de boala, o clipa de fericire. Le-au oferit prietenie, incredere, bucurie, dar mai ales.... cuvinte de incurajare....cuvinte care au prins o forma speciala.

Exista viata dincolo de boala. Nu te lasa invinsa! Acesta este mesajul „postat” in cuvinte mari, colorate, pe holurile Institutului Oncologic, in care zilnic intra sute de femei aflate in lupta cu o boala aparent necrutatoare. Aparent necrutatoare pentru ca, in realitate, putem trai cu aceasta boala, o putem invinge, ne putem urma in continuare visele.

Au fost prezenti la aniversare Profesor Dr. Rodica Anghel – Director General IOB, echipa sa de medici-femei si alte femei lideri de opinie care au vorbit despre ce inseamna lupta cu boala si despre cat este de important sa nu ne pierdem curajul, sustinerea si vointa de a merge mai departe. Paciente curajoase ne-au impartasit la randul lor experientele de viata si visele pe care le au.

Trupa Pass-Partout a artistului Dan Puric le-a „vorbit” invitatelor despre dragoste intr-un spectacol de dans si pantomima plin de sensibilitate, umor si emotie.

Programele nationale de tratament in oncologie, programele de screening si campaniile de educare au ridicat speranta de viata a pacientilor cu cancer in Romania si au imbunatatit accesul bolnavilor la diagnostic si tratament. Totusi, tara noastra continua sa inregistreze o incidenta a mortalitatii si morbiditatii prin cancer mai ridicata decat in alte tari ale Uniunii Europene. Programele de diagnostic precoce si tratament adecvat pentru pacienti au nevoie in continuare de imbunatatiri substantiale.

In anul 2008, 8952 de pacienti nou diagnosticati cu diverse tipuri de cancer au fost inclusi in tratament la Institutul Oncologic Bucuresti (IOB), conform datelor furnizate de Institutul Oncologic Bucuresti. Dintre acestia, 32,42% au fost din Bucuresti, iar 67,58% au venit din tara. 23% dintre acesti pacienti au fost depistati cu cancer mamar, 14% - cu cancer pulmonar, 11% cu cancer de col uterin, 9% - cu cancer colono-rectal, 6% - cu tumori faciale si la gat, 3% - cu cancer ovarian si 3% - cu tumori cerebrale.

Anual, 69.700 de pacienti vin la Institutul Oncologic Bucuresti pentru tratament, potrivit raportului furnizat de IOB. Dintre acestia, 61% urmeaza terapii in ambulator si 39% sunt internati pentru interventii chirurgicale sau tratamente complexe si de lunga durata.

Programul National de Oncologie sustine tratamentul gratuit sau compensat al pacientilor cu cancer.

La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientele cu cancer: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla in faza de testare in studii clinice. inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente, prin includere in studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.

Tratamentele care sunt in faza de testare (in studii clinice) au ca scop imbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea de informatii despre eficacitatea si siguranta unor noi compusi. in cazul in care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este superior tratamentului standard, noul tratament il poate inlocui.

Alegerea celui mai potrivit tip de terapie pentru pacient este o decizie care implica in mod normal atat pacientul si familia acestuia cat si echipa medicala.

In prezent, tratamentele standard al cancerelor de orice natura beneficiaza de o abordare multidisciplinara, care implica atat tratamentul chirurgical, cat si radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate