Dezvoltarea tumorilor precanceroase de la nivelul colonului ar putea fi prevenita-studiu

Publicat la data de: 16 Februarie 2009

Un medicament testat in prezent pentru tratarea mai multor tipuri de cancer si care are efecte secundare minime ar putea fi folosit si pentru prevenirea aparitiei cancerului de colon, la persoanele care au risc crescut, sustin cercetatorii de la Clinica Mayo din Florida.

Potrivit acestora, medicamentul, numit enzastaurina, reduce semnificativ riscul de aparitie a tumorilor de colon la animalele de laborator. Mai mult, tumorile care totusi au aparut au fost slab agresive, fata de formele grave care au aparut la animalele carora nu le-a fost administrat medicamentul.

“Este nevoie de un medicament care sa reduca riscul aparitiei cancerului de colon, iar studiile noastre arata ca ezastaurina poate fi eficienta in aceasta problema”, a declarat dr. Nicole Murray, coodonatorul echipei de cercetatori. De obicei, pacientii care au risc crescut pentru acest tip de cancer dezvolta numerosi polipi precancerosi la nivelul colonului, care trebuie indepartati periodic chirurgical, prin colonoscopie.

Cercetatorii au administrat medicamentul zilnic unui lot de soareci, pe care i-au expus apoi, alaturi de un lot de control, actiunii unei substante cu efect carcinogen, ce produce tumori ale colonului. Dupa 22 de saptamani, 80% din soarecii din lotul de control au prezentat tumori de colon, fata de numai 50% din soarecii tratati cu enzastaurina.

In prezent, enzastaurina este studiata in cadrul unor teste clinice in tratarea limfomului cu celule B si a glioamelor de grad inalt.

Sursa NewsInUrmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva

Nu sunt articole inrudite

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate