Consumul de carne si cancerul de colon

Generalitati

Sus
Consumul de carne si cancerul de colon

Cancerul de colon este tipul de cancer localizat in partea inferioara a sistemului digestiv. De obicei, debuteaza prin aparitia unor celule mici cunoscute sub denumirea de polipi, care initial au dimensiuni mici si nu determina simptome.

De-a lungul timpului, polipii benigni pot devin cancerosi. Simptomele cancerului de colon pot include diaree sau constipatie, sangerare rectala, crampe abdomniale sau flatulenta, slabiciune, oboseala si scadere in greutate.

Exista multi factori medicali, genetici sau specifici stilului de viata, cum ar fi dieta - care pot creste riscul dezvoltarii cancerului de colon. Carnea rosie nu cauzeaza direct cancer de colon, dar o dieta bogata in grasimi, cu un continut ridicat de carne rosie si prelucrata, ar putea creste riscul aparitiei acestei afectiuni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipurile de carne si cancerul de colon
  3. Modalitatea de preparare si gatire a carnii poate creste riscul cancerului de colon
  4. Care este cantitatea optima de carne pentru consum?
  5. Articole similare

Tipurile de carne si cancerul de colon

Sus

Se pare ca diferite tipuri de carne au diverse efecte asupra colonului. Unele tipuri de carnuri pot fi mai daunatoare pentru colon decat altele. Pentru a preveni aparitia cancerului de colon este de preferat sa consumati mai degraba carne proaspat preparata de pui, peste, vita si porc, decat carne prelucrata.

Carnea prelucrata inseamna carnea afumata, sarata, conservata, cum ar fi crenvurstii, carnatii, salamul, sunca, slanina, mezelurile in general, pastrama, pestele afumat, etc. Cand carnea este prelucrata se pare ca in compozitia acesteia se formeaza o serie de substante chimice cauzatoare de cancer. Dupa ce sunt consumate, creste automat, riscul cancerului de colon.

Modalitatea de preparare si gatire a carnii poate creste riscul cancerului de colon

Sus

Modul in care este pregatita si gatita carnea poate amplifica riscul aparitiei cancerului de colon. Daca temperatura de gatire a carnii este mai ridicata, acest risc creste mai mult. In carnea gatita la temperaturi ridicate se formeaza compusi cancerigeni. Carnea preparata termic timp indelungat contine niveluri ridicate de substante cancerigene, numite heterociclice aromatice si hidrocarburi aromatice policiclice, spre deosebire de carnea mai putin preparata termic.

Care este cantitatea optima de carne pentru consum?

Sus

Pentru a se raspunde la aceasta intrebare legata de carne si riscul de cancer de colon, se vor avea in vedere urmatoarele informatii:

  • atunci cand au studiat dieta si cancerul de colon, expertii din domeniul sanatatii au descoperit ca oamenii care mananca regulat carne rosie au un risc cu pana la 50% mai mare, comparativ cu cei care mananca mai putina carne rosie
  • consumul a aproximativ 100 grame pe zi de carne, mareste considerabil riscul de deces din orice cauza, inclusiv moarte din cauza cancerului de colon, dar si a diverse tipuri de cancere sau boli cardiovasculare
  • la cei care consuma mai mult de 50 de grame pe zi de carne procesata, cum ar fi un hot dog si carnea de la masa de pranz, creste semnificativ riscul de deces provocat de cancerul de colon, alte tipuri de cancer si boli cardiovasculare
  • o portie de 100 de grame de carne are aproximativ dimensiunea unui pachet de carti de joc

Este suficient sa mancati un sandwich cu friptura de vita la masa de pranz si un burger sau un hot dog pentru a atinge limita zilnica a cantitatii de carne care poate declansa cancerul de colon, alte tipuri de cancer, boli de inima si chiar decesul.

Daca doriti sa va bucurati de carne si sa tineti sub control riscul formarii cancerului de colon:

  • concentrati-va asupra calitatii nu cantitatii
  • gatiti carnea la temperaturi mai mici, perioade mai scurte de timp.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Top 8 forme de cancer la barbati Top 8 forme de cancer la barbati

    Generalitati Mortalitatea in ceea ce priveste cancerul in randul barbatilor este mai mare decat in randul femeilor. Din fericire, rata de supravietuire creste, in ciuda dificultatilor care apar in tratamentul cancerului de toate felurile si multe persoane au o...citeste mai mult

  • Tot ce trebuie sa stii despre cancerul colorectal Tot ce trebuie sa stii despre...

    Generalitati Cancerul colorectal este o afectiune destul de grava si tot mai des intalnita in ultima perioada in mod egal atat la femei, cat si la barbati. Acesta afecteaza atat colonul, cat si rectul, insa exista si situatii in care tumora apare doar in colon sau...citeste mai mult

  • Alimente care previn cancerul de colon Alimente care previn cancerul de colon

    Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate