Clickmed
programare rapida la medic

Antigenul CA 19-9 si cancerul pancreatic

Publicat la data de: 18 Octombrie 2007

Diabetul Zaharat (DZ) este intr-o crestere accentuata pe tot globul alaturi de cresterea obezitatii si a bolilor asociate, acestia fiind un factor de risc pentru aparitia cancerului de pancreas. Incidenta cancerului de pancreas este in crestere el fiind unul dintre tipirile de cancer cu cea mai mica rata de supravietuire.

CA 19-9 este unul dintre antigenii asociati cu tumora de pancreas, tumorile de tract intestinal superior, tumorile ovariene, cancerul hepatic, cancerul colorectal, boli inflamatorii hepatobiliare si afectiuni tiroidiene.
Antigenul CA 19-9 este utilizat in depistarea cancerului pancreatic dar este si un marker al distrugerii tesutulu pancreatic, distrugere care poate fi cauzata si de diabet. Asocierea dintre diabet, cancerul pancreatic si nivelurile crescute de CA 19-9 nu a fost analizata pana in prezent.
O echipa de cercetatori din Istambul condusa de Dr. Oya Uygur-Bayramicli, a examinat 76 de persoane cu diabet zaharat tip 2 si le-a comparat cu un lot control de subiecti de acelasi sex si varsta. Nivelurile de antigen CA 19-9 au fost crescute semnificativ la cei din lotul cu diabet zaharat tip 2 dar in acest grup nu a fost inregistrat nici un caz de cancer pancreatic pe perioada urmaririi, cancer care sa fie confirmat in urma efectuarii de examenele CT repetate.

Concluzia studiului a fost ca boala diabetica poate fi considerata ca o ultima etapa a pancreatitei cronice in urma noilor concepte de patogeneza iar nivelurile crescute de antigen CA 19-9 se datoreaza pancreatitei cronice si nu cancerului pancreatic.
Ca o solutie la aceasta problema s-a sugerat cresterea limitei superioare a valorilor de CA 19-9 de la care sa se suspecteze cancerul pancreatic. In plus cresteri mai mici ale valorilor CA 19-9 la pacientii diabetici ar trebui interpretate ca disfunctii ale pancreasului exocrin.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate