Screeningul cancerului hepatocelular

Generalitati

Sus
Screeningul cancerului hepatocelular Vezi galerie foto
Ce este screeningul?
Screeningul pentru cancer reprezinta examinarea (sau testarea) persoanelor pentru detectarea stadiilor incipiente in dezvoltarea cancerului, chiar daca nu prezinta simptome.

Oamenii de stiinta au cercetat tipare ale cancerului in randul populatiei, pentru a cunoaste tipul persoanelor care pot dezvolta anumite forme de cancer.

S-a studiat de asemenea, ce anume din mediul inconjurator si din activitatile zilnice poate determina aparitia cancerului. Uneori aceste informatii ajuta medicii, in selectarea persoanelor pentru screeningul (testarea) pentru un anume tip de cancer, in stabilirea examinarii necesare si cat de des ar trebui repetate acestea.

Nu toate examinarile de screening sunt necesare, multe dintre ele avand riscuri, ca de exemplu hemoragia interna de la nivelul ficatului datorata unei biopsii (punctie biopsie hepatica) efectuata in urma rezultatelor anormale ale testelor screening. Din aceasta cauza cercetatori ai Institutului National de Cancer, studiaza numeroase teste de screening pentru a determina eficienta si necesitatea lor.


Daca un medic recomanda anumite teste de screening pentru cancer in cadrul examinarilor de rutina, nu inseamna ca aveti cu certitudine cancer. Testele screening se efectueaza atunci cand nu sunt prezente simptome. Deoarece decizia efectuarii testarilor este dificila, este indicat sa discutati cu medicul specialist despre beneficiile si riscurile posibile ale examinarilor si daca acestea s-au dovedit a scadea riscul decesului prin cancer. Daca medicul specialist va considera ca ati putea avea cancer, va cere efectuarea unor teste, pentru confirmarea diagnosticului. Unele examinari au utilitate diagnostica, dar nu sunt adecvate screeningului la persoanele asimptomatice.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cancerul hepatocelular
 3. Factori de risc
 4. Teste screening pentru cancer hepatocelular
 5. Articole similare

Cancerul hepatocelular

Sus
Cancerul hepatocelular este acea tumora care apare initial la nivelul ficatului si mai rar, este o determinare secundara de la un alt organ afectat. Ficatul este unul dintre cele mai voluminoase organe din corp, ocupand partea superioara dreapta a abdomenului, fiind protejat de coastele inferioare si avand numeroase functii. Are un important rol in transformarea alimentelor in energie si in filtrarea si stocarea sangelui.

Factori de risc

Sus
Cancerul hepatocelular este, ca frecventa, al patrulea tip de cancer in lume. Orice factor care poate creste sansele dezvoltarii unei boli, este denumit factor de risc.

Printre factorii de risc pentru cancerul hepatocelular se numara:
- sexul: barbatii fac mai frecvent cancer hepatocelular decat femeile
- hepatita: hepatita cronica B si hepatita C cresc riscul dezvoltarii cancerului hepatocelular; riscul creste in cazul coinfectiei cu virusul B si C
- ciroza hepatica: persoanele avand ciroza risca dezvoltarea cancerului hepatocelular
- tulburarile de metabolism: unele pot creste riscul pentru cancer hepatocelular, spre exemplu hemocromatoza (acumularea fierului la nivelul ficatului).

Teste screening pentru cancer hepatocelular

Sus
Inca nu a fost descoperit un test de rutina pentru determinarea cancerului hepatocelular.
Sunt utilizate in trialuri:
- ultrasunetele
- tomografia computerizata
- testele sangvine.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Principalele teste screening de care...

  Importanta testelor screening Efectuarea unui test screening la timpul potrivit este unul din cele mai importante lucruri pe care o persoana le poate face pentru sanatatea sa. Depistarea unei afectiuni inca din stadiile incipiente, inainte de manifestarea simptomelor,...citeste mai mult

 • Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului Screeningul cancerului de san –...

  Ce este screeningul? Screeningul reprezinta metoda prin care o persoana este investigata, pentru a depista prezenta cancerului de san inainte ca aceasta persoana sa aiba simptome de cancer. Screeningul ajuta la depistarea precoce a cancerului inainte...citeste mai mult

 • Screeningul in cancerul colorectal Screeningul in cancerul colorectal

  Generalitati Screeningul inseamna detectarea bolii inaintea aparitiei semnelor clinice ale bolii, acest lucru fiind deosebit de important deoarece ofera sansa unui diagnostic precoce, care are un prognostic favorabil. Odata cu aparitia simptomelor, este foarte...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate