Chimioterapia adjuvanta in cancerul gastric

Publicat la data de: 20 Noiembrie 2007 | Actualizat la data de: 13 Iulie 2009

Evaluarea eficacitatii chimioterapiei adjuvante in cancerul gastric si impactul acesteia asupra supravietuirii la pacientii cu carcinoame gastrice local avansate reprezinta un obiectiv al cercetarilor actuale.

Autorii studiului si-au prospus sa investigheze o serie de 30 de pacienti cu carcinoame gastrice local avansate, care au primit chimioterapie anterior interventiei chirurgicale si care au fost urmariti pe parcursul a 3 ani. Aprecierea evolutiei s-a realizat prin compararea stadiului preoperator al tumorii, evaluat clinic si laparoscopic cu stadiul postoperator cuantificat in urma examinarii histopatologice a piesei de rezectie.
S-a efectuat corelatia statistica a regresiei tumorale induse de chimioterapia preoperatorie si a supravietuirii la 3 ani.
In lotul studiat s-a obtinut o reducere semnificativa a stadiului tumorii la 13 dintre cei 30 de pacienti. Supravietuirea medie a pacientilor inclusi in studiu a fost de 37,5 luni, rata supravietuirii la finalul celor 3 ani fiind de 57,6%.

Rezultatele studiului arata ca asocierea chimioterapiei adjuvante are un rol important in reducerea stadiului tumoral. Pacientii la care, consecutiv reducerii stadiului tumoral prin chimioterapia adjuvanta se poate efectua si rezectia tumorii au o rata mult mai buna de supravietuire la 3 ani, comparativ cu cei la care nu se efectueaza chimioterapie preoperator.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Clinica Nera, primul centru de ingrijire oncologica din Romania Clinica Nera, primul centru de...

    Fundatia Sfanta Irina construieste prima clinica de recuperare a bolnavilordecancerin stadii initiale Clinica Nera . Clinica va oferi ingrijire post-tratament bolnavilor de cancer in stadii incipiente si va dispune, totodata, de un departament de cercetare pentru...citeste mai mult

  • Controlul oncologic preventiv in stomatologie Controlul oncologic preventiv in...

    Nu de putine ori, la nivelul cavitatii bucale pot aparea anumite leziuni localizate mai ales pe mucoase. Originea acestor formatiuni poate avea ca punct de plecare anumite afectiuni sistemice precum si degenerari celulare la nivel local. In ultimii ani ne confruntam tot...citeste mai mult

  • Medicina functionala, sprijin eficient pentru pacientii oncologici Medicina functionala, sprijin...

    Centrul Secom vine in intampinarea dorinei oamenilor de a beneficia de tratamente naturale profesioniste, eficiente si personalizate prin aplicarea principiilor medicinei functionale si integrative. Medicina functionala si integrativa se bazeaza pe analiza holistica a...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate