Clickmed
programare rapida la medic

Soferii risca sa se imbolnaveasca de cancer de piele

Actualizat la data de: 08 Iulie 2009

Soferii care petrec mai mult timp la volan au un risc crescut de a face cancer de piele, sustin cercetatori americani.
Expertii spun ca expunerea repetata la soare prin geamul masinii este vinovata pentru aceste riscuri, iar expunerea directa prin geamul deschis are un risc si mai mare.
Majoritatea geamurilor de la masini blocheaza razele ultraviolete care provoaca arsuri ale pielii, dar nu si pe cele cu lungime de unda mai mare care afecteaza organismul pe termen mai lung.
Acest studiu a fost realizat de catre o echipa de la Universitatea de Medicina Saint Louis din Statele Unite si prezentat la Academia Americana de Dermatologie.
Cercetatorii au analizat 898 de persoane (559 barbati si 339 de femei) cu cancer de piele. In cazul barbatilor, rata de cancer se coreleaza direct cu parti ale corpului care au fost expuse mai mult razelor ultraviolete in timpul condusului - care in Statele Unite, precum si in Romania, este partea stanga.
Multe dintre tumorile canceroase au fost provocate de expunerea intensa si intermitenta la soare, pe o perioada mai lunga. Tumorile afecteaza zone precum capul, gatul, bratele si mainile.
Conducatorul cercetarii, Dr. Scott Fosko spune ca aceste descoperiri sustin teoria conform careia conducatorii care petrec, in mod regulat, mai mult timp in masina pe parcursul mai multor ani sunt mai predispusi la aparita cancerului de piele pe partea stanga a organismului.
Pentru ca numarul masinilor de pe sosele este in crestere, precum si numarul femeilor la volan, cercetatorii cred ca numarul pacientilor cu cancer - care apare in mod special pe partea stanga a corpului - va fi in crestere, precum si cel al pacientelor femei cu astfel de probleme.
Majoritatea parbrizelor pentru masini sunt fabricate din sticla laminata care filtreaza totat razele ultraviolete, insa nu si toate geamurile laterale ale masinilor au aceste proprietati. Medicii ii sfatuiesc pe soferi sa utilizeze filtre suplimentare pentru a reduce riscul de imbolnavire.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate