Clickmed
programare rapida la medic

Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?

Tulburarile de alimentatie sunt, de obicei, complexe si tratarea lor necesita un efort considerabil. Dar, cu putin ajutor pot fi depasite. Anorexia, bulimia si tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv sunt boli ale mintii, trupului si spiritului si, prin urmare, toate aceste categorii de disfuctii trebuie abordate distinct pentru ca tratamentul acestora sa fie eficient.
Unele persoane considera ca indepartarea obiceiurilor gresite de alimentatie si corectarea simptomelor duc la vindecarea bolii. Totusi, solutiile sunt complexe si tulburarile sunt mult mai complexe si mai profunde decat se crede.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de tulburari de alimentatie
  3. Cauze
  4. Cum poate fi identificata o tulburare de alimentatie?
  5. Cum se vor depasi tulburarile alimentare?
  6. Cum pot fi evitate tulburarile de alimentatie?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de tulburari de alimentatie

Sus

Exista trei tpuri de alimentatie: anorexia nervoasa, bulimina nervoasa si tulburari de alimentatie de tip nespecificat. Tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv este plasat in ultima categorie. Persoana care sufera de anorexie va pierde in greutate cel putin 15% din greutatea normala a corpului, mananca restrictiv si sufera de amenoree (in cazul femeilor).
Tulburarea binge eating este foarte asemanatoare cu bulimia, dar bulimia este caracterizata prin recurenta supraalimentatiei urmata de comportamente compensatorii. In schimb, tulburarea binge-eating alterneaza uneori cu alimentatia restrictiva, fara a avea comportamentele caracteristice bulimiei: varsaturi, exercitii fizice excesive, abuz de laxative, diuretice sau utilizarea de pilule pentru slabit.
Nu este nimic neobisnuit pentru cineva cu anorexie sa progreseze spre bulimie sau tulburarea binge-eating, la un moment dat sau cineva cu aceste probleme sa devina anorexic.

Cauze

Sus

Cel mai puternic factor declansator care sta la baza tulburarilor de alimentatie sunt dietele pentru slabit. Cei care nu au urmat niciodata vreun regim alimentar, tin evidenta meselor luate, sunt mai putin susceptibili de a dezvolta o tulburare de alimentatie si au mai multe sanse de a-si mentine greutatea corporala normala.

Modul in care alimentele sunt consumate le transforma in alimente bune sau rele

Dietele afecteaza metabolismul si a face un obicei din a urma regimuri pentru slabit, ar putea duce la obezitatea indusa prin dieta. Metabolismul se va incetini, in scopul de a se adapta la consumul scazut de alimente.
Atunci cand se va reveni la o alimentatie normala, se vor castiga inapoi toate kilogramele pierdute, iar uneori chiar mai mult. Cercetarile au demonstrat deja ca in cazul a peste 95% dintre persoanele care urmeaza diete, au luat inapoi in greutate kilogramele pe care le-au pierdut.
Studiile arata ca efectul yoyo este unul din cele mai nocive pentru organism, comparativ cu o stare usoara de supraponderabilitate. Organismul uman se straduieste sa atinga greutatea ideala, care de fapt nu este cea potrivita, dar pe care o persoana doreste sa o atinga.
Mostenirea genetica, cultura si rasa sunt cei mai importanti factori determinanti pentru marimea si forma corpului. Incercarile de a schimba ceea ce a fost programat in constructia unei persoane pot fi inutile si nerealiste.

Cum poate fi identificata o tulburare de alimentatie?

Sus

Iata cateva semne si simptome care pot clarifica daca o persoana sufera sau nu de o tulburare de alimentatie emergenta sau deja existenta:
- prezenta unui istoric care contine utilizarea a multiple diete pentru slabit, care pot alterna cu perioade de supraalimentatie sau de post;
- nevoia presanta de a pierde in greutate a unei persoane chiar daca este destul de slaba;
- dorinta de a sari peste mese atunci cand cei apropiati sunt insistenti in privinta meselor sau in cazul in care o persoana minte ca a mancat in alta parte a zilei, ori in alt loc pentru a se eschiva si a nu manca;
- consumul unei cantitati mari de alimente la ora mesei si provocarea ulterioara a varsaturilor pentru a le elimina;
- utilizarea de laxative, diuretice, pastile pentru slabit, pentru a nu lua in greutate;
- dorinta unei persoane de a se ascunde atunci cand mananca in timpul noptii;
- prezenta durerilor de stomac, diaree, constipatie sau alte probleme gastro-intestinale;
- activitatea fizica ce dureaza ore in sir;
- schimbari extreme de dispozitie;
- exprimarea dorintei de a muri sau de a se sinucide a unei persoane intrucat nu este multumita de ea;
- confruntarea cu dificultati interpersonale, in a lua decizii, izolare sociala, tulburari de concentrare, memorie si de somn;
- prezenta unor dureri toracice, cardiace, in gat, crampe musculare, probleme dentare, senzatie de frig.

Daca se vor observa oricare dintre aceste simptome la o persoana cunoscuta, incercati sa o intelegeti, sa ii fiti alaturi fara sa o judecati si sa o invinovatiti. Initial aceasta poate simti ca cei din jur doresc sa o controleze si se simte rusinata gandindu-se ca altii o vor considera slaba. Nu trebuie sa se renunte nici atunci cand se neaga problema. Indicat ar fi ca apropiatii sa-si manifeste constant ingrijorarea daca se vor observa in continuare semnele si simptomele tulburarilor alimentare.

Cum se vor depasi tulburarile alimentare?

Sus

Un tratament care va implica o echipa de profesionisti (terapeuti, nutritionisti, medici specialisti) poate oferi cele mai bune solutii pentru depasirea tulburarilor alimentare. Atunci cand problemele de sanatate sunt cronice sau acute, poate fi necesara spitalizarea sau programele intensive de recuperare. In cazul in care este in avantajul pacientului, suportul familiei si a celor dragi poate oferi un prognostic mai bun in privinta recuperarii.
Descoperirea problemelor care stau la baza afectiunii poate fi de durata (chiar si peste 5 ani), cu ajutor calificat. Interventia timpurie pentru tratarea problemelor este foarte importanta.

Cum pot fi evitate tulburarile de alimentatie?

Sus

Programul agitat, dezinformarea, lipsa de timp, consumul a prea multe gustari sau mancaruri de tip fast-food pot avea consecinte negative asupra sanatatii unei persoane. Ar fi indicat sa se gateasca cat mai multe feluri de mancare, iar mesele sa fie luate cu intreaga familie. Recomandabil ar fi ca parintii sa-si stimuleze copii sa faca cat mai multa miscare, sa ii invete sa fie ordonati in privinta alimentatiei si sa ii informeze cat mai mult. Cercetarile au confirmat ca acei copii care participa la mesele din familie obtin rezultate mai bune la scoala si exista sanse mai mici sa consume droguri sau alcool. Copiii care dobandesc obiceiuri sanatoase de la o varsta frageda, au sanse mai mici sa manifeste tulburari de alimentatie.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate