Prevenirea candidozei vaginale

Generalitati

Sus
Prevenirea candidozei vaginale

Candidoza vaginala este o infectie comuna cauzata de o supracrestere a fungilor de candida albicans. Acesti fungi exista in mod normal in intestin si intr-un numar mai mic, in vagin.

Sunt in mare parte inofensivi, dar simptomele se pot dezvolta in cazul in care fungii de candida albicans cresc in mod excesiv. Aproximativ 75% dintre femei vor avea candidoza vaginala in decursul vietii lor.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Factori de risc si prevenirea candidozei vaginale
 3. Tratamentul candidozei
 4. Articole similare

Factori de risc si prevenirea candidozei vaginale

Sus

Exista mai multi factori care cresc riscul dezvotlarii candidozei vaginale. Prevenirea are ca scop reducerea riscului prin modificarea sau evitarea acestor factori de risc. Sistemul imunitar joaca un rol important in mentinerea in limite normale a numarului de fungi de candida albicans. Imunosupresia de orice fel, este un factor de risc pentru dezvoltarea infectiilor candidozice.

Sistemul imunitar poate fi suprimat, fie in urma administrarii anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, imunosupresoare sau alte medicamente utilizate pentru tratarea a variate afectiuni medicale, ca de exemplu bolile autoimune, astmul si transplantul de organe.

Anumite medicamente pentru tratarea cancerului pot suprima sistemul imunitar. Infectia cu HIV este un factor de risc nu doar pentru dezvoltarea candidozei vaginale. Aceasta poate determina si alte complicatii grave. Astfel de factori de risc nu pot fi modificati cu usurinta, dar in cazul unei infectii vaginale fungice, medicul curant trebuie sa-i cunoasca, intrucat acestia ar putea face mai putin eficient tratamentul pentru candidoza.

Alti factori de risc implica bacteriile care traiesc in vagin in mod normal. Lactobacilii contribuie la mentinerea aciditatii mediului (pH scazut si nefavorabil pentru cresterea candidei). Orice lucru care poate perturba aceste bacterii reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea infectiilor vaginale fungice. Bacteriile pot fi distruse si echilibrul acestora perturbat si din cauza schimbarilor hormonale din timpul sarcinii, menoapuzei sau terapiei de substitutie hormonala.

Nivelul ridicat de glucoza din vagin si urina, intalnite in diabetul zaharat necontrolat, permit fungilor sa creasca mai repede, intrucat acestia vor folosi zaharul pe post de combustibil. Diabetul zaharat necontrolat este un alt factor de risc pentru candidoza vaginala.

Pentru a preveni aparitia candidozei vaginale trebuie sa evitati caldura si umiditatea provocate de hainele stramte. O dieta echilibrata in care va fi inclus consumul de iaurt cu culturi vii, s-a demonstrat a reduce incidenta aparitiei candidozei. Tratamentul oricarora dintre bolile care slabesc sistemul imunitar poate preveni declansarea bolii.

Tratamentul candidozei

Sus

Odata ce infectia este prezenta, masurile de prevenire nu mai sunt eficiente. Medicul va poate prescrie o varietate de medicamente antifungice pentru uz topic (gel sau crema aplicate in zona vaginului). Sunt disponibile si medicamente fara prescriptie medicala. Cel mai frecvent utilizate medicamente antifungice topice sunt clotrimazol, nistatina, ketoconazol.

Nistatina este utilizata in mod normal sub forma de crema sau gel si tablete vaginale. Tratamentul cu aceasta poate dura pana la doua saptamani. Exista mai multe optiuni disponibile de tratament care presupun adminstrarea de capsule. S-a demonstrat ca folosirea unui singur comprimat de 150 mg de fluconazol poate vindeca infectiile vaginale fungice in 90% dintre cazuri.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Boli cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala

  Generalitati S-a observat ca in trecut incidenta bolilor cu transmitere sexuala crestea considerabil in perioadele de razboi sau alte conflicte militare majore. Acest lucru a fost pus pe seama migratiei intense a populatiei in acel moment, a educatiei sexuale precare...citeste mai mult

 • Candidoza orala – cauze si simptome Candidoza orala – cauze si simptome

  Generalitati Candidoza orala este o infectie fungica superficiala care poate afecta limba, interiorul obrazului (mucoasa bucala), partea interioara a buzei si, ocazional, gingiile. Desi este cel mai frecvent observata la copiii mici, candidoza se poate manifesta si...citeste mai mult

 • Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome Candidoza vaginala - cauze, semne si...

  Generalitati Candidoza vaginala este o infectie a vaginului care implica dezvoltarea excesiva a fungilor cunoscuti sub numele de candida. Aceasta ciuperca este prezenta in mod normal in cavitatea orala, intestin si vagin, la fel ca si alte numeroase organisme....citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+1
Vezi toate clinicile
Mai putin
+1
Vezi toti medicii
Mai putin