Clickmed
programare rapida la medic

Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament

Actualizat la data de: 20 Iulie 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Ce sunt varicele

Sus
Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament

Varicele reprezinta o afectiune a sistemului venos, manifestata prin dilatatii si sinuozitati la nivelul venelor membrelor inferioare. Desi trebuie avut in vedere ca varicele pot aparea la orice nivel al sistemului venos superficial, cele mai afectate sunt vasele membrelor pelvine, din cauza ortostatismului prelungit, lucru care determina o crestere a presiunii sistemului venos.

Venele tip panza de paianjen sunt, de fapt, o etapa intermediara in evolutia varicelor, fiind de dimensiuni mai mici, mai superficiale si colorate adesea in rosu sau albastrui. Acestea pot aparea atat la nivelul picioarele, cat si la nivelul fetei, variaza ca marime si au aspectul de panza de paianjen, de unde si-au luat si denumirea. Venele tip panza de paianjen mai sunt cunoscute si sub numele de venectazii.

Tratamentul se instituie in functie de gravitatea afectiunii si de nevoile pacientului: unele persoane sunt deranjate de varice si venectazii doar din punct de vedere estetic, in timp ce pentru altele, acestea reprezinta sursa unor dureri si disconfort.

Cuprins articol

  1. Ce sunt varicele
  2. Cauze
  3. Factorii care duc la aparitia bolii varicoase
  4. Simptome
  5. Complicatii
  6. Variante de tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

- Ereditare;
- Ocupatii care implica desfasurarea activitatii timp indelungat in ortostat (in picioare);
- Obezitate;
- Dereglari hormonale cauzate de sarcina, pubertate si menopauza;
- Utilizarea pilulelor contraceptive;
- Terapia de substitutie hormonala din perioada postmenopauzei;
- Tumorile abdominale, ascita sau orice alta conditie care determina cresterea presiunii intraabdominale, scazand intoarcerea venoasa;
- Constipatie;
- Stil de viata sedentar;
- Incaltaminte cu toc inalt si imbracaminte constrictiva;
- Imbatranire.

Factorii care duc la aparitia bolii varicoase

Sus

- presiune crescuta in venele picioarelor;
- leziuni la nivelul venelor picioarelor;
- leziuni sau slabiciune la nivelul valvelor venelor (structuri anatomice care nu permit curgerea sangelui decat intr-o singura directie, cea retrograda, de sus in jos) picioarelor. Uneori, peretii venelor se intind peste capacitatea lor si isi pierd din elasticitate, provocand o scadere a fortei de inchidere a valvelor. Daca aceste valve nu functioneaza corect, fluxul de sange se scurge in sens gravitational, adunandu-se in venele de la nivelul membrelor inferioare.

Aceste cauze sau o combinatie a acestora cresc riscul de a dezvolta o boala venoasa.

Alte cauze raportate includ traumatisme sau leziuni ale pielii, interventii chirurgicale ale venelor in antecedente si expunerea la radiatii ultraviolete.

Varicele si venele panza de paianjen se dezvolta mai des la femei decat la barbati. Ele cresc in frecventa odata cu varsta. Se estimeaza ca aproximativ 30% pana la 60% dintre adulti au vene varicoase sau vene tip panza de paianjen.

Simptome

Sus

- vene vizibile rosii, violet sau albastre;

- cordoane venoase rasucite, inflamate, de culoare albastra, chiar superfical, sub piele

- dureri localizate la nivelul picioarelor;

- crampe musculare;

- oboseala;

- anxietate;

- furnicaturi sau intepaturi la suprafata pielii;

- pulsatii;

- ulceratii si piele inchisa la culoare in zona gleznei;

- prurit in jurul venelor varicoase;

- decolorari ale pielii ce inconjoara varicele;

- cheag de sange dureros – tromboflebita.

Complicatii

Sus

Venele panza de paianjen prezinta, mai degraba, o preocupare de ordin estetic. Cu toate acestea, ele pot sangera atunci cand se actioneaza mecanic asupra lor, spre exemplu in cazul loviturilor sau la spalarea prea energica a pielii. Sangerarea poate provoca o vanataie sub piele (hematom).

Si varicele pot sangera. In functie de gravitatea sangerarii poate fi necesara consultarea de urgenta a unui medic. Varicele sunt mai predispuse la dezvoltarea cheagurilor de sange care, daca sunt dislocate, pot fi transportate pana la plamani, provocand o embolie pulmonaracu potential vital.

Simptomatologia se poate agrava sau pot aparea complicatii cum ar fi:

- edeme gambiere (acumulari de lichid in tesuturile piciorului si umflarea consecutiva a membrului respectiv)
- inflamatie semnificativa si durere la nivelul pulpei piciorului dupa perioade lungi de stat pe scaun sau in picioare -modificari de culoare ale pielii (pigmentatie de staza) in jurul sau deasupra gleznei
- piele uscata, intinsa, umflata, pruriginoasa si descuamata (eliminarea stratului cornos al pielii) la nivelul varicelor
- tromboflebita superficiala (dezvoltarea unui tromb si aparitia inflamatiei la nivelul venelor mici, apropiate de suprafata tegumentara)
- rani deschise (ulceratii varicoase)
- sangerari si/sau invinetire dupa leziuni minore la nivelul piciorului.

Variante de tratament

Sus

Ciorapi elastici. Abordarea cea mai conservatoare este de a purta ciorapi medicinali foarte elastici, mai ales atunci cand venele provoaca durere sau disconfort. Acestia trebuie alesi in functie de particularitatile pacientului, fiind necesar sa fie purtati cat mai mult timp.

Modificari ale stilului de viata. O buna igiena a pielii, scaderea in greutate (daca este necesar) si mersul pe jos pot ajuta la tratarea varicelor si a venelor de tip panza de paianjen. De asemenea, trebuie evitata incaltamintea cu toc, hainele stramte, ortostatismul prelungit si dietele bogate in sare si grasimi.

Scleroterapia. Aceasta procedura utilizeaza o solutie salina foarte concentrata (sau alti agenti), care este injectata direct in vena, determinand atrofia treptata a venei in decurs de trei pana la sase saptamani. Practic, aceasta solutie sclerozeaza peretii venosi si duce la obliterarea venelor. Procedura este simpla, relativ ieftina si este mai eficienta pe venele foarte mici.

Tratament cu laser. Pielea este expusa impulsurilor de lumina laser, ducand in timp la disparitia vaselor. Functioneaza cel mai bine pe venele varicoase si venele panza de paianjen mici.

Chirurgie. Tehnicile chirurgicale pentru tratarea varicelor includ ligarea si indepartarea unui segment de vena. Chirurgia este folosita in general pentru a trata vene varicoase mari, ce s-au refacut dupa metodele minim invazive, precum si in cazul complicatiilor.

Tehnicile noi de terapie a bolii varicoase includ:

- tehnicile laser (inclusiv laser endovenos) care folosesc caldura provocata de energia laser pentru a cicatriza si inchide venele varicoase
- microflebectomia care reprezinta o tehnica in care se practica cateva incizii mici in tegument, prin care vena afectata este scoasa afara
- tehnicile de inchidere venoasa prin radiofrecventa folosesc energia de radiofrecventa pentru a inchide vene varicoase, de obicei de dimensiuni mai mari.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate