Monocite crescute

Publicat la data de: 19 Februarie 2013 | Actualizat la data de: 19 Februarie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Monocite crescute

Monocitele sunt tipuri de celule albe din sange, intalnite in sangele tuturor vertebratelor. Exista mai multe tipuri diferite de celule albe in sange. Monocitele reprezinta intre 1-9% din totalul leucocitelor din sange. Acestea pot include limfocite, macrofage, neutrofile si bazofile.

Monocitele sunt produse in maduva osoasa, ajung apoi in fluxul sanguin, se deplaseaza cu rapiditate prin sistemul circulator si migreaza spre tesuturi unde se transforma si se diferentiaza pentru a deveni macrofage sau celule dendritice. Monocitele se transforma in celule macrofage sub influenta factorilor locali de mediu.

Monocitele absorb si devoreaza corpuri straine, microorganisme daunatoare, toxine, celule senescente, moarte sau alterate, ajuta la eliminarea tesuturilor moarte si canceroase. Macrofagele ataca orice materie straina, cum ar fi virusurile sau bacteriile si le consuma, astfel incat acestea sa nu produca vreo dauna organismului.

Celulele dendritice ajuta la identificarea toxinelor periculoase sau substantelor straine din organism. Monocitele produc diversi factori bioactivi: factori de coagulare, angiogenetici, factori ai complementului, proteine de legare, factori chemotactici, citokine, factori de crestere si lipide bioactive.

Monocitele din sange sunt distribuite inegal in sangele periferic si cel circulant. Acestea ajuta sistemul imunitar sa functioneze in mod corespunzator. Monocitele joaca un rol important in reactiile inflamatorii acute si cronice ale organismului, dar si in cele imunologice, in repararea tesuturilor, formarea ateromului si reactia corpului la neoplazie si alogrefe.

Celulele rosii sunt mai numeroase in sange, comparativ cu celulele albe. Totusi, un numar mare de monocite nu ar trebui sa reprezinte intotdeauna un motiv de ingrijorare.

Valorile ridicate de celule albe in sange poarta denumirea de monocitoza. Monocitoza nu este o afectiune in sine, ci este un semn al unei boli. Monocitoza este prezenta la adulti in situatia in care numarul de monocite depaseste 800 unitati/l. Numarul crescut de monocite poate indica prezenta unei situatii patologice.

Exista diverse boli care pot declansa monocitoza. Printre acestea se numara: mononucleoza, malaria, tuberculoza, dar si stresul, febra, inflamatia, necroza organelor, boli maligne, neutropenie si leucemie.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauzele monocitelor crescute
 3. Diagnostic si investigatii
 4. Simptome
 5. Tratament
 6. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele monocitelor crescute

Sus

In general, un numar crescut de monocite in sange apare ca raspuns la infectii cronice, boli autoimune, tulburari ale sangelui si diverse tipuri de cancer.

Un procent prea mare de monocite poate indica:

 • boala inflamatorie cronica sau imuna cum ar fi: colita ulcerativa, enterita, lupus eritematos sistemic, sarcoidoza, intestin iritabil sau neutropenie
 • infectii cu protozoare: malarie, kala-azar si tripanosomiaza
 • infectii cu ricketsii: febra Rocky Mountain sau tifos
 • infectii bacteriene: endocardita bacteriana subacuta, tuberculoza, bruceloza, sifilis sau listerioza
 • infectii virale: mononucleoza infectioasa, oreion sau rujeola
 • boala Gaucher congenitala, leucemie monocitara neuplazica, metaplazie mieloida, boli maligne hematopoietice sau anemie aplastica.
 • recuperare dupa agranulocitoza
 • tulburari inflamatorii: poliartrita reumatoida, arterita temporala sau miozita
 • infectie cu virusul imunodeficientei umane
 • boala Hodgkin.

O alta cauza a monocitozei ar putea fi utilizarea de glucocorticoizi sau ca urmare a administrarii exogene de citokine. Prin administrarea de glucocorticoizi are loc cresterea temporara a valorilor monocitelor.

- Monocitele crescute ar putea fi intalnite si la bolnavii de cancer care urmeaza chimioterapie sau radioterapie.

- Monocitoza poate sa mai apara si la bolnavii care ar putea suferi de depresie.

- Alte situatii asociate cu monocitoza includ: boala hepatica alcoolica si intoxicatia cu tetracloretan.

Printre factorii de risc pentru monocitele crescute se numara:

 • colita ulcerativa autoimuna - lupus sistemic eritematos si sarcoidoza
 • infectii - infectii cu paraziti, tuberculoza si mononucleoza infectioasa
 • inflamatii - inflamatie cronica
 • tumori maligne - leucemie si leucemie mielomonocitara acuta
 • inflamatie cronica.

Diagnostic si investigatii

Sus

Pentru a putea stabili un diagnostic corect sau care este cauza monocitozei, medicul va folosi informatiile colectate de la analizele de sange, examenul fizic, dar si istoricul pacientului. Prezenta exclusiva a numarului ridicat de monocite, in sine, nu informeaza medicul decat ca este prezenta o anumita problema, dar nu si natura problemei.

Medicul poate recomanda determinarea valorilor monocitelor in urma analizelor de sange, pentru a depista eventualele necroze tisulare, alergii, intoxicatii, tumori maligne, infectii bacteriene sau virale, depresie medulara etc.

Bolnavului i se va recolta sange, pe nemancate. Este indicat ca pacientul sa nu fie stresat in momentul recoltarii. De asemenea, trebuie sa i se aduca medicului la cunostinta daca pacientul urmeaza vreun tratament medicamentos, intrucat anumite tipuri de medicamente pot contribui la scaderea sau cresterea valorilor monocitelor.

Cresterea falsa a numarul monocitelor poate sa apara atunci cand sangele pentru investigatie este obtinut din varful degetului pacientilor care sufera de boli periferice vasculare, cum ar fi sindromul Raynaud.

Simptome

Sus

Printre manifestarile care pot fi intalnite in cazul monocitelor crescute sunt:

 • febra
 • oboseala
 • durere
 • vanatai care apar cu usurinta
 • sangerare excesiva
 • scadere in greutate
 • infectii frecvente
 • transpiratii nocturne
 • stare generala de rau.

Tratament

Sus

Pentru ca monocitoza nu este o conditie in sine, optiunile de tratament difera foarte mult, de la un caz la altul. Scopul principal al tratamentului este de a se depista cu exactitate cauza principala a numarului anormal de mionocite si apoi instituirea tratamentului corect pentru conditia care sta la baza monocitozei.

De cele mai multe ori, tratamentul indicat pentru terapia infectiilor bacteriene sau virale ajuta la scaderea numarului de monocite. Conditiile canceroase ar putea necesita tratament intensiv, cum ar fi chimioterapia sau interventiile chirurgicale.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Alimente de protectie Alimente de protectie

  Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este...citeste mai mult

 • Siclemia sau anemia cu celule in secera Siclemia sau anemia cu celule in secera

  Ce este siclemia Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia este o tulburare mostenita care presupune producerea de hemoglobina S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobina. Hemoglobina este o proteina care contine fier, localizata in interiorul...citeste mai mult

 • Mycozis fungoides si sindromul Sezary - informatii generale Mycozis fungoides si sindromul Sezary...

  Generalitati Mycozis fungoides si sindromul Sezary sunt boli in care limfocitele (un tip de globule albe) devin maligne (canceroase) si afecteaza tegumentul. Limfocitele sunt produse la nivelul maduvei osoase si actioneaza impotriva infectiilor si bolilor. Exista...citeste mai mult