Celulele stem pot fi folosite pentru tratarea afectiunilor cardiace

Publicat la data de: 14 Decembrie 2006

Rezultatele unui studiu clinic de faza I care au urmarit efectele injectarii intracardiace a celulelor stem, autologe, tip CD34+, la pacientii cu boala coronariana severa au relevat o tolerabilitate buna a acestei metode. Aceste rezultate permit continuarea cu studiile clinice de faza II, au anuntat cercetatorii de la Centrul Medical Caritas "St. Elizabeth".

Procedeul consta in administrarea unui preparat proteic pacientilor, cu scopul de a elibera in circulatia sanguina celule stem din maduva osoasa. Aceste celule sunt apoi recoltate si selectate, urmand a fi introduse intracardiac la pacientii a caror inima a fost afectata de necroza si hipoxie.

Rezultatele studiului indica o buna tolerabilitate a metodei si nu au fost inregistrate efecte adverse importante.

In studiu au fost cuprinsi 24 de pacienti din trei centre medicale din USA in perioada decembrie 2003 si pana in martie 2005. Dintre acestia 5 erau de sex feminin iar media varstei a fost de 63 de ani.

Pe durata studiului nu s-au inregistrat decese. Din 18 pacienti, 15 au remarcat o ameliorare a starii generale si a reducerii intensitatii durerii precordiale, precum si cresterea capacitatii de efort.

Rezultatele au permis initierea unui studiu de faza II dublu orb, sub control placebo, multicentric randomizat care va cuprinde aproximativ 150 de pacienti.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Remediul natural pentru o inima sanatoasa Remediul natural pentru o inima...

    Bolile de inima reprezinta o preocupare permanenta a specialistilor in cardiologie, avand in vedere faptul ca tot mai multe persoane se confrunta cu astfel de afectiuni la nivel mondial. Statisticile arata o incidenta ridicata a afectiunilor cardiovasculare si la...citeste mai mult

  • Hipertensiunea si salturile de tensiune vor ramane in trecut Hipertensiunea si salturile de...

    Cardiologii dezvaluie secretul Hipertensiunii Infarctul si accidentele vasculare cerebrale sunt cauza a aproximativ 70% de decese in intreaga lume. Sapte din zece oameni mor din cauza obstructiei arterelor inimii sau creierului. Practic, in toate cazurile,...citeste mai mult

  • Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza Te inteapa inima? Afla care ar putea...

    Generalitati Unul dintre cele mai comune simptome pe care pacientii le marturisesc medicului de familie sau cardiologului vizeaza asa numitele intepaturi la inima. Chiar daca de cele mai multe ori sunt inofensive, acestea nu trebuie ignorate, cu atat mai mult cu...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate