Clickmed
programare rapida la medic

Suferi de astm? Iata ce NU trebuie sa faci

Actualizat la data de: 29 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Suferi de astm? Iata ce NU trebuie sa faci

Ai fost diagnosticat cu astm, iei medicatia recomandata de medic, insa te simti rau si ai impresia ca tratamentul nu functioneaza?

Ei bine, inainte sa dai vina pe medicamente, trebuie sa stii ca exista anumiti factori care pot sa inrautateasca simptomele bolii, care, la nivel mondial, afecteaza peste 300 de milioane de persoane.

Boala apare mai ales in copilarie. La jumatate din suferinzii de astm primele simptome au aparut in jurul varstei de 10 ani.

Acestea variaza, insa cel mai adesea afectiunea se manifesta prin respiratie greoaie, suieratoare, tuse, dureri in piept. Manifestarile bolii pot fi inrautatite de anumiti factori. Iata despre ce poate sa fie vorba:

Porti incaltaminte in casa

Talpa pantofilor ridica tot felul de alergeni in aer liber, cum ar fi polenul, praful si porii de mucegai, iar daca esti alergic la unul dintre acestia, atunci pot agrava simptomele astmului. Alergenii pot provoca un raspuns inflamator al corpului, ducand la blocarea cailor respiratorii si dificultati de respiratie.

Pentru a reduce riscul, pune pantofii cu care mergi pe strada intr-un dulap sau lasa-i in holul de la intrare. Daca ai facut o drumetie prin padure, pune hainele si pantofii la spalat, ca sa elimini alergenii.

Conduci cu geamurile deschise

O zi frumoasa, de primavara, te imbie sa conduci cu geamul deschis, insa nu si daca suferi de astm, pentru ca in interior poate sa patrunda polen sau alti alergeni. Astfel, simptomele astmului se vor inrautati.

Nu este bine sa conduci cu geamurile deschise nici iarna, pe temperaturi foarte scazute, pentru ca valurile de aer rece pot provoca spasme bronhice. Ceea ce inseamna ca se pot activa simptomele acestei afectiuni.

Si unele medicamente pot fi de vina

La un numar foarte mic de persoane, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina, ibuprofenul si naproxenul pot sa fie de vina pentru inrautatirea simptomelor in cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu astm.

Daca observi pusee ale bolii dupa ce iei un astfel de medicament, este important sa te prezinti la medic, care sa iti recomande alte medicamente.

Alegerea gresita a produselor de curatat

Orice produs de curatare, cu un miros puternic, un miros de parfum poate irita caile respiratorii si sa duca la inflamatie. Apoi, in cele din urma, se ajunge la respiratie suieratoare si la tuse.

Este ideal ca persoanele care au fost diagnosticate cu aceasta boala sa foloseasca produse de curatare cu miros neutru, cat si produse naturale. Poti prepara unul chiar la tine in casa, din otet din vin alb si apa. Acest produs are proprietati antibacteriene si antifungice, fiind un substitut perfect la produsele chimice de curatat.

Inotul intr-un bazin de interior

Cu toate ca inotul aduce multe beneficii asupra sanatatii si asupra celor cu astm. Insa mai multe studii au descoperit ca inotul in bazine clorurate poate creste riscul de a dezvolta astm si alte afectiuni respiratorii si piscinele de interioar pot fi, de asemenea, focare de spori de mucegai, un alt factor declansator al crizelor de astm.

Daca suferi de aceasta boala si dupa ce ai inotat ai probleme de respiratie, nas infundat, ochi rosii si mancarimi ale pielii, atunci este semn ca trebuie sa gasesti o alta forma de miscare.

Lumanarile parfumate

Pot fi romantice, dar aroma lor specifica, fumul si unele chimicale pe care le degaja in aer pot crea probleme persoanelor care sufera de boli respiratorii. De aceea, este important sa eviti astfel de produse, daca ai fost diagnosticat cu astm.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate