Clickmed
programare rapida la medic

Astenia de toamna – modalitati de a-i face fata

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2015
Consultant medical:

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati

Sus
Astenia de toamna – modalitati de a-i face fata

Astenia de toamna nu are o conditie oficial diagnosticabila, insa, conform unor studii, a devenit un fenomen recent printre multi oameni.

Toamna marcheaza o modificare si o revenire la o rutina mai agitata, care include noi programe, noi locuri de munca sau de ce nu, noi misiuni de realizat.

Pierderea din fiecare zi a soarelui, a razelor acestuia este un factor ce nu face deloc bine. Lumina soarelui ne face si ne tine sanatosi, insa, pierderea luminii zilei duce la modificari ale dispozitiei.

Cel mai bun lucru ce trebuie facut in astfel de cazuri este sa nu va faceti griji cu privire la lucrurile pe care nu le puteti controla.

Daca veti lua lucrurile incet, fara graba, puteti reduce si stresul. Daca in continuare aveti starea de anxietate, trebuie sa mergeti la o persoana profesionista care se ocupa de astfel de lucruri.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tehnici pentru controlul anxietatii
  3. Semne care prevestesc astenia de toamna
  4. Citeste pe aceeasi tema

Tehnici pentru controlul anxietatii

Sus

Iata cateva tehnici ce sunt folosite pentru a va mentine anxietatea sub control in timpul acestui sezon:

Alegeti provocari anti-stres – incercand lucruri noi este o misiune grea pentru creier. Un pic de noutate construieste noi sinapse in creierele noastre si ne face mai inteligenti si mai fericiti, conform unor studii. Alegeti sa faceti lucruri usoare care nu va pun mintea foarte mult la contributie. Spre exemplu, sportul este perfect pentru a nu fi stresat.

Fiti constient de alergii – toamna, la fel ca si primavara, este un anotimp plin de alergii pentru persoanele predispuse, ce pot contribui cu siguranta la anxietate si depresie. Potrivit unui studiu din 2009, atunci cand o persoana lupta cu o infectie, aceasta este deprimata. Studiul a mai aratat si ca schimbarile din timpul alergiei duc la o crestere a depresiei sau a anxietatii.

Amintiti-va sa faceti exercitii de respiratie – acesta este cel mai important lucru ce trebuie facut toamna. Oriunde va duceti, orice faceti, respirati adanc. Inspirati, numarati pana la cinci, respirati si repetati acest lucru mereu. Este necesar si benefic.

Incarcati-va corpul cu vitamina D si magneziu – toamna este un moment prielnic pentru a incepe o cura cu vitamina D. Fiecare tesut din organism are receptori de vitamina D, inclusiv inima, muschii, sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca este necesara aceasta vitamina la fiecare nivel pentru ca organismul sa functioneze la parametri normali.

Multe studii au dus la rezultatul ca deficientele de vitamine duc la depresie si anxietate. Magneziul este, de asemenea, un mineral calmant care sustine si alimenteaza sistemul nervos central, ajutand la reducerea anxietatii, panicii si a nervozitatii. Un studiu a aratat ca deficitul de magneziu induce anxietate si interfereaza cu functiile axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, care este esentiala pentru starea de spirit a unei persoane. Spanacul si guliile sunt surse excelente de magneziu.

Nucile si seminte sunt, de asemenea, bogate in magneziu – semintele de susan in special, nucile de Brazilia, migdalele si caju, precum si fasolea sau lintea contin magneziu. Si ciocolata neagra are mult magneziu, dar atentie la zahar.

Semne care prevestesc astenia de toamna

Sus

In ceea ce priveste astenia de toamna, exista si cateva semne care prevestesc acest lucru. Putem aminti:

a. Lumina soarelui se reduce. Atat toamna, cat si iarna, depresia sezoniera este strans legata de lumina soarelui. Exista dovezi ca lumina de dimineata este mai sanatoasa pentru mai multi oameni, contribuind astfel la reglarea ciclurilor de somn natural si a starii de spirit. Deci, cum toamna lumina soarelui apare mai putin intens, apare si starea de anxietate.

b. Aveti prea multe poveri pe umeri. Sunteti ingrijorat in ceea ce priveste programul dumneavoastra, banii, cu diferitele relatii, acesta fiind un semn de tulburare de anxietate generalizata. Acest tip de anxietate afecteaza aproximativ 3 % din populatia lumii.

c. Nu va puteti concentra. Daca nu reusiti sa faceti ce v-ati propus la locul de munca si nu va puteti concentra, acesta este un semn ca s-ar putea sa fiti deprimat. Cand aceasta incapacitate de a va concentra pe sarcina ce vi s-a dat va afecteaza capacitatea de a functiona normal la locul de munca, acasa sau in relatiile dumneavoastra, este timpul sa cereti ajutor. Un lucru trebuie sa stiti: exista tratamente eficiente disponibile. Chiar daca ati avut mai mereu depresie sezoniera, aceasta se poate trata.

d. Evitati activitatile uzuale. O evitare a situatiilor sociale sau o pierdere de interes a unor lucruri care va placeau sunt simptome de depresie clinica. Daca acestea se intampla toamna, aveti o depresie de sezon. Astfel, depresia clinica este un diagnostic de sanatate mintala ce implica simptome severe care interfereaza cu viata si functionarea de zi cu zi.

e. Nu va puteti da jos din pat. Cand ora de vara ia sfarsit, acesta ar putea fi un lucru greu pentru multi oameni pentru a se adapta la diminetile intunecate. Daca aceasta problema devine extrema si va simtiti complet fara energie si in imposibilitatea de a va da jos din pat, este un semn ca aveti o problema.

f. Va simtiti fara speranta. Cand deveniti coplesiti sau incepeti sa va simti fara speranta, acesta este un semn de avertizare de depresie clinica. Incapacitatea de a lua decizii, chiar daca acestea sunt relativ simple reprezinta un steag rosu, de asemenea.

Daca din interior auziti o voce care spune ca lumea se incheie, este probabil amigdala dumneavoastra. Este ceva in creier, un cluster migdalat care este responsabil pentru 99% din notele de panica pe care le aveti. Nu putem eradica pur si simplu aceste clustere cu totul, pentru ca ele servesc unui scop – atunci cand suntem cu adevarat in pericol, acestea ofera un impuls de energie pentru a ne scoate din problemele aparute.

Pentru ca zilele devin mai scurte, apar si distorsiunile cognitive. Pentru a identifica aceste distorsiuni, este necesar sa nu credeti in ele si sa nu cautati diverse instrumente cognitive pentru a le combate: identificarea distorsiunilor, examinarea probelor, gandirea in nuante de gri sau alte modalitati de a distorsiona gandirea.

Anxietatea are loc aproape intotdeauna atunci cand creierul dumneavoastra este fixat pe viitor. Va faceti griji de obicei despre ceva ce se va intampla mai devreme sau mai tarziu, ceea ce este foarte rau. Rareori ne panicam atunci cand avem ceva de facut in prezent. Pe masura ce temperatura scade in timpul toamnei, incep framantarile despre urmatorul anotimp, iarna, despre zapada, despre cum va fi vremea si multe altele.

Zilele mai scurte pot afecta ritmul dumneavoastra circadian, ceasul biologic intern al organismului ce reglementeaza activitatea undelor cerebrale si producerea de hormoni. Pentru unele persoane, acest lucru le poate arunca intr-o depresie.

Terapia cu lumina stralucitoare a fost dovedita ca fiind un tratament eficient pentru cei ce au nevoie de lumina soarelui pentru a fi plini de viata in adevaratul sens al cuvantului. Aceste casete luminoase sunt ecrane plate ce produc lumina fluorescenta, cu o intensitate de 10.000 de lucsi. Ele sunt folosite de la 30 pana la 60 de minute in fiecare zi. Cele mai bune rezultate sunt gasite atunci cand le folositi dimineata.

Asa ca, daca in ultimul timp ati fost intr-adevar nelinistit, puteti da vina pe schimbarile produse de anotimpuri.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter