Pui miere in ceaiul fierbinte? Iata cat de toxic este

Publicat la data de: 20 Noiembrie 2017 | Actualizat la data de: 01 Februarie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Pui miere in ceaiul fierbinte? Iata cat de toxic este

Fructoza, glucoza si zaharoza sunt cei mai importanti nutrienti alimentari ai albinelor si constituie componenta mierii.

Consumul de miere de albine prezinta foarte multe beneficii pentru sanatatea unei persoane. In primul rand, mierea trateaza si previne aparitia obezitatii, iar inlocuirea zaharului cu mierea contribuie si la prevenirea cariilor dentare.

Mai mult, consumul de miere este foarte bun in cazul menopauzei premature, al osteoporozei, laringitelor, amigdalitelor, racelilor si bronsitelor.

Mierea este folosita de cele mai multe ori ca indulcitor, insa ea este si un medicament natural, menit sa ajute la vindecarea unui numar mare de afectiuni.

Este foarte buna, spre exemplu, pentru reglarea activitatii principalelor glande din corp si pentru mentinerea echilibrului endocrin.

Totodata, mierea de albine este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii. Ajuta tranzitul intestinal si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.

Dar, pentru a fi benefica sanatatii, mierea trebuie consumata corect. De exemplu, daca mierea este adaugata in lichide care depasesc temperatura de 40 de grade Celsius, aceasta poate sa devina toxica, facandu-ne altfel mai mult rau decat bine.

Concret, una dintre deosebirile esentiale dintre mierea de albine si zaharul comercial consta in continutul ridicat in minerale, vitamine si enzime active ale acesteia.

Enzimele si vitaminele C si B1 sunt distruse la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius, astfel ca mierea de albine isi pierde majoritatea nutrientilor la temperaturi mari.

Mai mult, mierea de albine contine cantitati minime de HMF – hidroximetilfurfural, o aldehida care apare prin deshidratarea unor zaharuri si a carei concentratie creste la o temperatura mai mare de 40 grade.

In concluzie, mierea de albine nu trebuie adaugata in ceaiul fierbinte, deoarece se descarca compusul toxic numit HMF.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se formeaza HMF-ul
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cum se formeaza HMF-ul

Sus

Daca mierea devine toxica la anumite temperaturi, atunci trebuie sa vedem ce se intampla cu aceste zaharuri atunci cand sunt supuse unor temperaturi inalte.

Practic, pot aparea doua fenomene de transformare ale acestora: procesul de rumenire – reactia dintre aminoacizi si zahar – si procesul de caramelizare, care presupune transformarea sau descompunerea termica a compusilor care implica schimbarea simultana, ireversibila a compozitiei chimice si a fazei fizice a compusului, in conditii de temperaturi inalte si fara aer.

Ambele procedee duc la formarea HMF-ului, un compus daunator sanatatii.

Totodata, o cantitate mare de HMF poate sa arate prezenta unor zaharuri adaugate in miere sau a unui tratament termic excesiv la care mierea a fost supusa. De aceea, pe miere se efectueaza tot felul de teste pentru a se verifica daca este sau nu contrafacuta.

Cu cat se gaseste o cantitate mai mare de HMF, cu atat mai mult zahar este adaugat in ea.

In concluzie, nu neaparat HMF–ul din miere, cat faptul ca, odata incalzita la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, enzimele din miere se distrug. In felul acesta, marea majoritate a beneficiilor curative si terapeutice ale mierii se pierd.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate Uleiul de nuca, beneficii pentru...

    Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si...citeste mai mult

  • Beneficiile si contraindicatiile scortisoarei Beneficiile si contraindicatiile...

    Generalitati Scortisoara este apreciata nu numai in preparatele culinare, ci si deoarece prezinta foarte multe beneficii pentru sanatate. Fiind bogata in fosfor, magneziu, fier si calciu, scortisoara imbunatateste digestia, detoxifica ficatul, scade nivelul de...citeste mai mult

  • Diabet zaharat - informatii generale Diabet zaharat - informatii generale

    Generalitati Diabetul este o boala cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi. In diabetul zaharat tip I sau insulino-dependent, pancreasul nu mai secreta...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate