Clickmed
programare rapida la medic

Europenii sufera de carente vitaminice!

Publicat la data de: 10 Aprilie 2009

Oameni de stiinta din Spania, Marea Britanie si Elvetia s-au reunit joi, 2 aprilie, la Universitatea Politehnica din Madrid pentru a sustine in fata presei europene rezultatele studiilor pe care le-au aplicat in domeniul nutritiei si aportului de micronutrienti si pentru a dezbate concluzia ingrijoratoare la care au ajuns: Europenii duc lipsa de vitamine si minerale!

Panelul de experti a oferit reprezentantilor media din 15 tari europene o actualizare referitoare la informatiile de specialitate disponibile la ora actuala, in ceea ce priveste importanta aportului de vitamine si beneficiile anumitor formule si combinatii de vitamine si minerale.

Printre vorbitori s-au numarat cativa experti de renume mondial precum: Prof. Dr. Marcela González-Gross - Profesor in Sport, Nutritie si Psihologie la Universitatea din Madrid, Spania, Prof. Dr David P. Richardson si Prof. Dr. David Kennedy de la Universitatea Newcastle - Marea Britanie.

Alaturi de cei mai titrati specialisti Bayer, acestia au analizat concluziile studiilor si au dezbatut solutiile si masurile ce se impun.

“Suplimentele nutritive sunt cheia mentinerii unei stari bune de sanatate si a unei stari generale bune la orice varsta. Mai mult decat atat, acestea servesc ca parte integranta a unui regim sanatos si ofera beneficii valoroase in mentinerea sanatatii pentru unele categorii mai vulnerabile, precum varstnicii si femeile insarcinate”, a afirmat Dr. Felix Reiff, Global Head Strategic Business Units Bayer HealthCare Consumer Care, Basel, Elvetia.

Prof. Dr. Marcela González-Gross a oferit detalii referitoare la rezultatele unui studiu recent derulat la scara internationala care a investigat statusul nutritional si stilul de viata in randul a 3.500 adolescenti din zece tari europene.
Conform acestei cercetari, aportul inadecvat de micronutrienti este mai comun in randul populatiilor industrializate decat se presupune in general.

“Mai mult de jumatate dintre adolescentii care au luat parte la studiu au avut niveluri ale vitaminei D mai scazute decat nivelul optim”, a afirmat Profesor González-Gross.
Vitamina D este precursor al catorva hormoni care influenteaza in mod semnificativ echilibrul de calciu din organismul uman si este importanta pentru sanatatea sistemului osos.

Aceasta a adaugat ca, in cateva tari europene, s-a observat o incidenta crescuta a deficitelor subclinice de vitamina B12 (deficite fara manifestari clinice) in randul adultilor de peste 60 de ani, in timp ce, carente de acid folic si vitamina D au fost detectate in randul subiectilor de toate varstele.

Prezentand alte studii internationale, Profesor Dr. David Richardson de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, a subliniat ca mai mult de 60% dintre varstnici prezinta un aport alimentar deficitar de vitamina D, E si acid folic. La tinerii si adultii de varsta mijlocie in schimb, s-a observat un deficit de vitamina B1, acid pantotenic si biotina.

Aceste deficiente pot provoca o stare de oboseala, de slabiciune si susceptibilitate crescuta la infectii.

„Din varii motive, multi oameni nu isi asigura aportul zilnic recomandat din anumiti micro-nutrienti esentiali. Suplimentele nutritive servesc ca si plasa de siguranta atunci cand necesarul zilnic nu este asigurat in totalitate printr-o alimentatie echilibrata”, a afirmat Prof. Dr. Richardson.
Conform Prof. Richardson, este esentiala continuarea eforturilor de incurajare a indivizilor in directia urmarii unei alimentatii sanatoase, un rol esential in acest sens jucandu-l specialistii si responsabilii pentru politicile ce privesc sanatatea populatiei. Acestia trebuie sa realizeze ca suplimentele nutritive pot servi ca modalitati eficiente de asigurare a cantitatii suficiente de micronutrienti de-a lungul vietii, ajutand astfel la reducerea costurilor din sistemul de sanatate.

Alaturi de ceilalti vorbitori, Prof. Dr. David Kennedy, Director al Brain, Performance and Nutrition Research Center din cadrul Scolii de Psihologie si Stiinte Sportive, Universitatea Northumbria, Newcastle upon Tyne - Marea Britanie, s-a concentrat pe rezultatele a doua studii clinice recente, inca nepublicate. Aceste studii au analizat impactul suplimentelor de vitamine si minerale asupra performantei cognitive si a starii de oboseala, precum si asupra functionarii sanatoase a sistemului nervos central in ceea ce priveste dimensiunile psihologice: performanta cognitiva, aspecte privind stresul subiectiv si starea de spirit in randul invidizilor sanatosi.

In general, rezultatele prezinta o provocare la adresa supozitiei ca populatia in general are un status adecvat de nutrienti esentiali si sugereaza ca imbunatatirea performantei cognitive a starii de spirit si a nivelului de energie este posibila prin cresterea nivelului de micronutrienti preluati din suplimentarea alimentatiei.

“Dovezi rezultate din studiile epidemiologice arata ca nivelurile endogene ale unei game de vitamine sunt direct proportionale cu performanta cognitiva si invers proportionale cu incidenta dementei si a tulburarilor de dispozitie”, a afirmat Profesorul Kennedy.

Bayer HealthCare, unul dintre cei mai mari producatori de suplimente alimentare din lume a prezentat in cadrul evenimentului intreg spectrul de solutii pe care le pune la dispozitia publicului pentru solutionarea acestor probleme.

“In calitate de furnizor de suplimente alimentare, suntem incantati sa contribuim cu expertiza noastra in acest domeniu pentru a furniza informatii credibile in domeniul sanatatii, documente stiintifice si produse care ofera consumatorilor nostri beneficii relevante”, a declarat Dr. Meelis Reidla, Global Strategic Business Leader Nutritionals, Bayer HealthCare Consumer Care, Basel, Elvetia.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate