Clickmed
programare rapida la medic

De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2013

Generalitati

Sus
De ce sunt necesari acizii grasi esentiali omega-3

Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti importanti pentru organism, in special pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Recomandate deseori pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticoagulante, grasimile sanatoase omega-3 reduc in mod considerabil riscul de debut al bolilor cardiace sau al declansarii atacului de cord.

Majoritatea oamenilor asociaza beneficiile acizilor grasi omega-3 cu un aparat cardiac sanatos, insa ei au mai multe roluri-cheie in organism sunt importanti pentru functionarea creierului, imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, mobilitatii articulatiilor, reducerea inflamatiilor provocate de artrita, protectia sanatatii vederii, intarirea sistemului imunitar si mentinerea parului, pielii si a unghiilor in forma optima.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce sunt acizii grasi omega-3
  3. Rolul acizilor grasi omega-3 in organism
  4. Simptomele deficientei de acizi grasi omega-3
  5. Cele mai importante surse alimentare de acizi omega-3
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce sunt acizii grasi omega-3

Sus

Acizii grasi omega-3 au devenit subiectul multor cercetari stiintifice in ultimii ani, in cadrul carora s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea unui spectru larg de conditii medicale, inclusiv bolile cardiovasculare, depresia, astmul si artrita reumatoida.

Spre deosebire de grasimile saturate, nocive pentru organism, acizii grasi omega-3 sunt polinesaturati, ceea ce in termeni chimici desemneaza numarul de atomi de hidrogen atasati lantului de carboni din acizii grasi.

Astfel, grasimile polinesaturate, spre deosebire de cele saturate, se afla in stare lichida la temperatura camerei si se mentin astfel si dupa refrigerare sau congelare. Grasimile mononesaturate, care se regasesc in uleiul de masline de pilda, se mentin in stare lichida la temperatura camerei, insa se intaresc prin refrigerare.

Cei mai importanti acizi grasi din punct de vedere nutritiv din categoria grasimilor esentiale omega-3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). Acidul alfa-linolenic se numara printre acizii grasi catalogati drept esentiali, deoarece nu poate fi produs de organism si joaca un rol de baza in mai multe functii fiziologice.

Corpul transforma acidul alfa-linoleic in doua grasimi importante omega-3, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Acesti doi acizi derivati mai pot proveni din anumite alimente, precum speciile de peste de apa rece (somonul, tonul, halibutul sau heringul). Acidul eicosapentaenoic joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, pe cand acidul docosahexaenoic este necesar pentru dezvoltarea corecta a creierului si a sistemului nervos.

Rolul acizilor grasi omega-3 in organism

Sus

Fiecare celula a organismului este inconjurata de o membrana celulara, compusa in principal din acizi grasi. Aceasta regleaza nivelul necesar de nutrienti care ajung in interiorul celulei si faciliteaza eliminarea produsilor reziduali.

Pentru a-si indeplini functiile in mod optim, membrana celulara trebuie sa isi mentina integritatea si fluiditatea (celulele cu membrane bolnave isi pierd capacitatea de a retine apa si nutrientii vitali, precum si de a comunica prompt cu celelalte celule). Iar pentru ca structura membranei celulare este compusa in cea mai mare parte din grasimi, acizii grasi omega-3 sunt in mod direct implicati in longevitatea celulelor organismului.

O alta functie importanta a grasimilor esentiale omega-3 este de a participa activ la producerea unei substante puternice, asemanatoare hormonilor, numita prostaglandina. Aceasta din urma regleaza numeroase functii fiziologice, de la presiunea arteriala si coagularea sangelui, pana la informatiile transmise pe calea nervilor, raspunsurile inflamatorii si alergice, functionarea sistemului renal si a tractului gastrointestinal si productia altor hormoni.

De pilda, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic sunt precursorii directi ai prostaglandinelor din seria 3, considerate benefice intrucat reduc agregarea plachetara si inflamatiile, imbunatatind in acelasi timp circulatia sanguina. Rolul acizilor EPA si DHA in prevenirea bolilor cardiovasculare se poate explica in mare parte prin capacitatea acestor acizi grasi de a creste productia beneficelor prostaglandine.

Cercetatorii au descoperit relativ recent un produs organic gras derivat din EPA (in urma interventiei unor enzime celulare), numit resolvina, care inhiba inmultirea si migrarea celulelor inflamatorii si a produsilor chimici nocivi din proximitatea regiunilor inflamate. Spre deosebire de medicamentele antiinflamatorii, precum aspirina sau ibuprofenul, resolvinele din organism derivate din acizii EPA nu prezinta efecte secundare asupra sistemului gastrointestinal sau cardiovascular.

Simptomele deficientei de acizi grasi omega-3

Sus

Statisticile medicale recente arata ca peste 90% din populatie nu beneficiaza de un aport suficient de acizi grasi esentiali omega-3 in dieta zilnica. Simptomele deficientei in acesti nutrienti sunt deseori confundate cu manifestarile clinice ale altor carente nutritive sau afectiuni.

Semnele si simptomele pe care organismul le transmite cand nu primeste suficienti acizi grasi omega-3 sunt

- oboseala accentuata;
- lipsa de concentrare;
- rezistenta fizica scazuta;
- dureri articulare;

Cele mai importante surse alimentare de acizi omega-3

Sus

Pentru o stare de sanatate deplina, este recomandat sa introduceti in dieta cele mai importante surse alimentare de acizi grasi omega-3

- Seminte de in asigura 132,9% din doza zilnica recomandata;
- Alune de padure asigura 94.5% din doza zilnica recomandata;
- Somon asigura 61,2% din doza zilnica recomandata;
- Sardine asigura 55.8% din doza zilnica recomandata;
- Carne de vita asigura 45.8% din doza zilnica recomandata;
- Boabe de soia asigura 42.9% din doza zilnica recomandata;
- Halibut asigura 25.8% din doza zilnica recomandata;
- Scoicile asigura 17% din doza zilnica recomandata;
- Creveti asigura 15.4% din doza zilnica recomandata;
- Tofu asigura 15% din doza zilnica recomandata;

Suplimentele nutritive pot fi si ele cai eficiente de suplimentare a aportului zilnic de acizi grasi omega-3, piata de profil avand mai multe optiuni in acest sens capsule cu ulei de peste, capsule cu ulei de krill, tablete cu extract de alge, extractele de canepa sau uleiul de seminte de in.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate