Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Actualizat la data de: 26 Iulie 2013

Generalitati

Sus
Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Colesterolul este asociat deseori cu o substanta nociva pentru organism, cand in realitate el are un rol important in mentinerea sanatatii.

Acest alcool policiclic este mediul de care se leaga acizii grasi, fiind o grasime regasita in toate alimentele de origine animala.

Cele doua tipuri de lipide care constituie colesterolul total din organism, numite LDL (lipoproteine de densitate mica) si HDL (lipoproteine de densitate mare), sunt produse de ficat, intrucat sunt necesare pentru functionarea corecta a proceselor organice.

Colesterolul devine periculos pentru sanatate atunci cand nivelul lipoproteinelor de tip LDL creste, organismul devenind mai susceptibil bolilor cardiovasculare, aterosclerozei sau bolii vasculare periferice. Oamenii de stiinta au descoperit ca cea mai buna metoda de a mentine nivelul colesterolului in echilibru nu sunt dietele fade si private de grasimi, ci regimurile alimentare bogate in alimente care reduc nivelul colesterolului rau in mai putin de 5 minute.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Reglarea eficienta a nivelului de colesterol
  3. Mici schimbari in stilul de viata pentru reducerea colesterolului
  4. Citeste pe aceeasi tema

Reglarea eficienta a nivelului de colesterol

Sus

Analizele medicale care arata o valoare ridicata a colesterolului pot fi intimidante, insa cercetatorii canadieni au descoperit ca problema poate fi remediata mult mai usor decat se credea in trecut. Un studiu efectuat de oamenii de stiinta din Canada pe un esantion de 351 de persoane a demonstrat ca participantii si-au putut reduce nivelul de colesterol rau (LDL) cu pana 13%, urmand o dieta bogata in alimente care, prin structura lor, absorb excesul de lipoproteine de densitate mica, responsabile cu cresterea riscului de imbolnavire.

Aceste alimente, care au un impact aproape spontan asupra reglarii colesterolului in organism, sunt soia, cerealele integrale sau nucile, ce s-au dovedit mai eficiente in reducerea nivelului LDL, decat regimurile alimentare sarace in grasimi.

O alta veste buna data de cercetatorii canadieni este aceea ca micile schimbari din alimentatie, care nu rapesc decat 5 minute din timpul fiecaruia, pot fi suficiente pentru rezultate multumitoare.

Mici schimbari in stilul de viata pentru reducerea colesterolului

Sus

1. Glazurarea cafelei cu lapte in loc de frisca

In cazul in care beti cafeaua cu frisca, o schimbare minora, dar cu efecte benefice asupra nivelului de colesterol, este sa folositi lapte semi-degresat sau degresat. In acest mod, va puteti bucura de mai multe cafele pe zi in forma preferata, fara sa va puneti in pericol sanatatea cardiovasculara sau greutatea. In plus, laptele este si o sursa excelenta de calciu si vitamina D.

2. Inlocuirea untului cu uleiul de masline

Grasimile saturate din unt contribuie masiv la inmultirea colesterolului rau. Intr-un studiu efectuat de cercetatorii spanioli, s-a incercat inlocuirea a 40% din grasimile saturate din alimentatie cu grasimi nesaturate. O altfel de substituire a fost cea a untului cu uleiul de masline extravirgin.

Acesta din urma, o sursa excelenta de grasimi mononesaturate, a ajutat participantii la studiu sa isi reduca nivelul de colesterol de tip LDL cu pana la 7%, dupa doar 4 saptamani de renuntare la unt, in favoarea uleiului de masline.

3. Consumul de preparate gatite fara grasimi saturate

Este foarte usor sa alegeti un meniu sanatos la restaurant, cand aveti doar 5 minute la dispozitie sa comandati o mancare care sa nu va puna in pericol sanatatea. Optati pentru feluri culinare gatite fara grasimi saturate (prin coacere, fierbere, preparare la aburi sau preparate pe gratar) si evitati-le pe cele care cresc nivelul colesterolului rau (prajite, invelite in crusta sau inmuiate in sosuri grase).

Aceasta simpla alegere rapida va contribui semnificativ la reglarea nivelului de colesterol, fara sa va privati de grasimi sanatoase, precum acizii grasi omega 3 si omega 6, esentiali pentru sanatatea sistemului nervos si a aparatului cardiac.

4. Consumul migdalelor ca gustare

Fructele oleaginoase sunt surse importante de acizi grasi esentiali, ce restabilesc buna functionare a sistemului cardiovascular. Consumul migdalelor ca gustare intre mese inhiba pofta de mancare (deci impiedica excesul de alimente furnizoare de grasimi saturate), reducand totodata nivelul colesterolului rau cu pana la 13,4%, potrivit unui studiu de specialitate derulat de cercetatorii spanioli.

5. Suplimentarea fibrelor solubile in alimentatie

Sursele alimentare de fibre solubile (asa cum sunt diversele soiuri de fasole) sunt extrem de importante pentru reglarea nivelului de colesterol, intrucat fibrele de acest tip se ataseaza de lipoproteinele LDL si le dizolva. In plus, fasolea este o leguminoasa satioasa, care ajuta la mentinerea greutatii corporale prin combaterea senzatiei de foame, respectiv a poftei pentru alimente nesanatoase.

6. Evitarea carnurilor grele

Carnea de porc, de miel si alte sortimente de carne foarte grasa contribuie la cresterea masiva a nivelului de colesterol LDL, de aceea este foarte importanta excluderea lor din dieta cand apare un excedent de grasimi periculoase in organism.

In schimb, portii mici de carne macra rosie, consumate cu salate din legume, pot chiar sa reduca in proportie de 10% colesterolul total din corp, potrivit unei cercetari publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica.

7. Consumul zilnic de ceai verde

Cele 5 minute petrecute preparand o ceasca de ceai verde pot fi salvatoare pentru starea de sanatate. Un numar de 20 de studii revizuite de Asociatia Americana de Dieta conchid ca ceaiul verde, consumat in fiecare zi, are efecte reale asupra reducerii nivelului de colesterol.

Oamenii de stiinta spun ca antioxidantul regasit in ceaiul verde, numit catechina si furnizat intr-o cantitate de 50-100 de mg pentru o ceasca de ceai, are o actiune directa in izolarea si distrugerea lipoproteinelor de tip LDL.

8. Inlocuirea liftului cu scarile

Un gest simplu, mai putin comod, insa benefic pentru reglarea nivelului de colesterol, este inlocuirea liftului cu urcatul scarilor. Motivul consta in faptul ca miscarea creste nivelul colesterolului bun (HDL) in organism, contribuind la reducerea concentratiei celui rau (LDL).


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate