Clickmed
programare rapida la medic

Cum pot duce salatele la ingrasare

Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2013

Generalitati

Sus
Cum pot duce salatele la ingrasare

Multa lume asociaza salatele cu variante nutritionale prin care pot evita ingrasarea, insa exista ingrediente in aceste preparate culinare care adauga multe calorii in plus, ce pot favoriza acumularea kilogramelor in plus.

Sosurile folosite pentru asezonarea salatelor sunt cele care le transforma in bombe calorice, daca nu sunt alese cu grija ingredientele.

Din fericire, exista variante de condimentare a salatelor echilibrate din punct de vedere nutritional, care inlatura riscul de ingrasare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Moduri prin care salatele devin hipercalorice
  3. Trucuri pentru prepararea salatelor sanatoase
  4. Citeste pe aceeasi tema

Moduri prin care salatele devin hipercalorice

Sus

Salatele simple, constituite in cea mai mare proportie din legume proaspete, sunt slab calorice si furnizeaza organismului surse pretioase de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.

Multe dintre salate sunt sanatoase la baza, insa ajung sa fie suprasaturate de grasimi, cand li se adauga ingrediente mai putin sanatoase. Din acest motiv, unele salate comandate la restaurant pot echivala numarul de calorii regasite intr-un hamburger, de pilda.

Branza integrala in salata

Branza este o sursa buna de proteine si calciu, insa sortimentele integrale sunt de obicei pline de grasimi saturate si calorii. Doar 50 de grame de cascaval ras contine pana la 18 grame de grasime si 225 de calorii, ceea ce inseamna ca o salata cu acest ingredient adaugat din abundenta poate fi o adevarata bomba calorica.

In acest caz, solutia este utilizarea branzeturilor degresate sau adaugarea celor integrale in cantitati reduse (maximum doua linguri pentru un bol de salata).

Crochetele in salata

Adaugarea de crochete in salata, preparate din faina alba si alte ingrediente procesate, inseamna in plus 130 de calorii, 5 grame de grasime si 200 mg de sodiu pentru 50 de grame. Daca doriti ceva crocant printre legume, puteti inlocui crochetele cu castanele de apa, care nu contin deloc grasimi, au doar 30 de calorii si mai putin de 10 mg de sodiu, la fiecare 50 de grame consumate.

Carnea de pui in salata

In functie de modalitatea in care a fost preparata, carnea de pui poate face o salata sa fie hipocalorica sau nu. Friptura de pui prajita in ulei furnizeaza circa 100 de calorii si peste 20 de grame de grasime pentru o portie. In cazul in care carnea este gatita pe gratar, fara piele si fara alte grasimi adaugate, devine mai putin periculoasa pentru salata sanatoasa pe care doriti sa o consumati.

Fructele uscate in salata

Prea multe fructe uscate in salata pot transforma acest fel principal intr-un desert in toata regula. De pilda, merisoarele uscate si indulcite furnizeaza 130 de calorii si 30 de grame de carbohidrati la fiecare 25 de grame consumate, echivaland continutul caloric a doua felii de paine alba.

O optiune mai sanatoasa in acest caz este sa inlocuiti fructele uscate foarte dulci cu felii de mar deshidratate, care au maximum 80 de calorii pentru o portie generoasa.

Sunca afumata in salata

Multe persoane completeaza o salata din legume cu cantitati generoase de sunca afumata. In cazul in care aceasta nu este degresata, va furniza 157 de calorii si 11,5 grame de grasimi la fiecare 50 de grame consumate.

Uleiul si otetul in salata

Asezonarea unei salate cu ulei si otet poate suplimenta aportul caloric al preparatului cu 140 de calorii si 15 grame de grasime pentru fiecare portie. O solutie este utilizarea otetului balsamic sau a sucului de lamaie si limitarea sau chiar evitarea adaosului de ulei.

Sosurile procesate in salata

Cea mai periculoasa optiune de asezonare a unei salate este folosirea sosurilor procesate din supermarketuri, o combinatie de grasimi trans (din crema de branza, maioneza, smantana etc.) si multa sare, care adauga numeroase calorii in plus, deci pot provoca rapid ingrasarea.

Trucuri pentru prepararea salatelor sanatoase

Sus

Cea mai simpla cale de a evita consumul de salate care ingrasa este prepararea lor in propria bucatarie, prin tehnici care asigura un aport satisfacator de nutrienti, in absenta caloriilor excedentare. Ponturile de mai jos va ajuta in acest sens

- Reduceti cantitatea de ulei. Un dressing pentru salata sanatos ar trebui sa contina preponderent otet si suc de lamaie si foarte putin ulei. De aceea, poate fi utila adaptarea retetelor standard, care recomandata folosirea de cantitati mai mari de grasimi, decat este necesar.

- Optati pentru aroma, in locul grasimilor. Cand pregatiti o salata, concentrati-va pe diversificarea ingredientelor sanatoase pentru intensificarea aromei, in locul adaugarii grasimilor in plus. Incercati sa utilizati otet balsamic, otet de cirese, otet de cidru, seminte de susan, nuci si masline. Ierburile aromatice proaspete pot contribui masiv la imbunatatirea gustului, furnizand totodata si o doza sanatoasa de antioxidanti.

- Alegeti doar ingrediente sarace in grasimi. Cand utilizati smantana, maioneza sau iaurt gras pentru asezonarea unei salate, adaugati calorii excedentare care transforma intru totul valoarea nutritionala a salatei. In acest sens, puteti folosi fie alternativele degresate ale acestor produse, fie le puteti inlocui intru totul, cu piure din legume coapte si alte sosuri constituite tot din nutrienti de provenienta vegetala.

- Limitati cantitatea de sare. Retetele sanatoase de salate presupun folosirea dressingurilor cu cantitati cat mai mici de sare. Sosul de rosii, de pilda, poate inlocui integral adaosul de sare.

- Combinati cu atentie salata cu alte garnituri. Salatele pot fi consumate cu orez, cartofi sau paine integrala, pentru a nu pune in pericol silueta.

- Masurati cu atentie cantitatea ingredientelor folosite. Migdalele, alunele caju, nucile si alunele sunt adaosuri minunate in orice salata, intrucat sunt bogate in proteine si microelemente importante cum ar fi zincul si fierul. Atentie insa la calorii - folositi cantitati reduse, pentru a nu va expune riscului ingrasarii.

- Adaugati preponderent legume cu frunze verzi. Aceste alimente trebuie sa predomine in orice salata au putine calorii, furnizeaza fibre din plin, antioxidanti, potasiu si calciu. Spanacul sau varza sunt doua exemple pozitive in acest sens.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate