Clickmed
programare rapida la medic

Consmul de alimente prajite creste riscul de cancer de prostata

Actualizat la data de: 28 Februarie 2013
Consmul de alimente prajite creste riscul de cancer de prostata

De la gogosi la cartofi prajiti, consumul de alimente prajite, cel putin o data pe sapatamana, poate creste riscul aparitiei cancerului de prostata, conform unui nou studiu. Cercetatorii sugereaza ca acest potential exista din cauza faptului ca prin prajire, se elibereaza anumiti compusi care pot cauza cancerul.

Cercetatorii declara ca legatura dintre cancerul de prostata si alimentele prajite se pare ca este limitata la un nivel mare de consum - definit in cadrul studiului la mai mult de o data pe saptamana - ceea ce sugereaza ca un consum regulat de alimente prajite prezinta un risc particular de a dezvolta cancer de prostata.

Exista deja dovezi ca un consum regulat de alimente prajite este legat de alte tipuri de cancer, in principal cancer de san, cancer pulmonar, cancer pancreatic, cancer de gat, cancer cerebral si cancer esofagian.

Pentru acest studiu, au fost analizate datele oferite de 1549 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata si 1492 de barbati sanatosi, de aceeasi varsta.

Barbatii participanti la studiu au varsta cuprinsa intre 35 si 74 de ani si au facut parte din 2 grupuri de test, in care au trebuit sa completeze chestionare legate de obiceiurile alimentare.

Cercetatorii au descoperit ca barbatii au consumat cartofi prajiti, peste, pui si/sau gogosi prajite cel putin o data pe saptamana prezentau un risc de a dezvolta cancer de prostata cuprins intre 30% si 37%.

S-a descoperit de asemenea, ca barbatii din aceasta categorie, prezentau un risc mai mare de a manifesta forme agresive de cancer de prostata.

Chiar si cand au fost luati in considerare si alti factori care pot influenta acest risc, precum varsta, istoricul medical al familiei de cancer de prostata, rasa, indicele de masa corporala, riscul de cancer de prostata la consumatorii de alimente prajite a ramas acelasi.

Desi cercetatorii nu au studiat ce poate determina aceasta legatura si studiul lor nu a demonstrat ca un consum de alimente prajite poate cauza cancerul de prostata, acestia sugereaza ca poate fi vorba despre ceea ce se intampla cand alimentele sunt prajite.

La temperaturi suficient de mari pentru prajire, compusi cu potential cancerigen se pot forma in alimente.

Acesti compusi toxici, care se inmultesc pe masura ce uleiul este refolosit si reincalzit, includ amine heterociclice, hidrocarburi policiclice aromatice, aldehida si acroleina.

Acroleina se regaseste in alimente bogate in carbohidrati precum cartofii prajiti, aminele heterociclice si hidrocarburile policiclice aromatice se regasesc in produsele din carne in momentul in care acestea sunt preparate termic la temepraturi foarte ridicate. Aldehida este un compus organic regasit in parfumuri iar acroleina este un produs chimical ce se regaseste in erbicide.

Despre alimentele prajite se stie de asemenea, ca pot contine, pe langa niveluri ridicate de produse finite glicozilare avansate, un grup de compusi care sunt legati de inflamatii si stres oxidativ, afectiuni care sunt asociate cu cancerul.

Cercetatorii spun ca un piept de pui prajit timp de 20 de minute, are de 9 ori mai multe produse finite glicozilare avansate decat un piept de pui fiert timp de o ora.

De asemenea, cercetatorii sugereaza ca legatura dintre alimentele prajite si cancerul de prostata poate fi considerata un indicator al legaturii dintre boli si consumul de preparate tip fast-food, avand in vedere ca in general, alimentele prajite sunt consumate in general atunci cand se ia masa in oras.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate