Clickmed
programare rapida la medic

Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de Paste?

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de Paste?

Ouale fierte, cozonacul, pasca, pateul de ficat, drobul sunt doar cateva dintre produsele traditionale pe care fiecare gospodina le pune pe masa in duminica Pastelui.

Acum insa multe dintre acestea pot fi achizitionate din supermaket, semipreparate si gata de pus pe masa. Problema care se pune este cat de sigure sunt.

Materiile prime pentru gatit, cum ar fi carnea, cerealele, legumele si fructele sunt acum produse in ferme mari, ferme industriale care utilizeaza produse chimice ajutatoare, cum ar fi medicamente de uz veterinar pentru animalele de ferma si pesticide pentru culturi.

Totodata, mai multe alimente preparate si rafinate, traditionale, dar si specialitati locale sunt oferite de industrie.

Industrializarea implica un numar de produse chimice in productia de alimente, de exemplu, in scopul de a pastra produsele alimentare sau de a mentine culori si arome in timpul transportului si depozitarii sau pentru a pregati alimentele traditionale proaspete pentru consum.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Componentele unui produs alimentar
  3. Citeste pe aceeasi tema

Componentele unui produs alimentar

Sus

• Substante originare (native), care se afla in mod natural in materiile prime si care sunt cunoscute si controlabile

• Substante adaugate, reprezentate de aditivii alimentari. Adaugarea lor se face in scop tehnologic, nutritional sau comercial, fiind admise in anumite doze si la anumite categorii de produse, conform standardelor sau altor reglementari in domeniu.

Acestea sunt substante controlabile, fiind cunoscut cumparatorului produsul care a fost adaugat.

• In acest tip de preparate se gaseste si apa, care influenteaza direct calitatea produselor. De exemplu, apa este un element esential in functie de care sunt stabilite conditiile si durata de pastrare a alimentelor. Mai mult, continutul de apa este un indicator de calitate al unui anumit produs.

De aceea, se recomanda citirea cu atentie a etichetelor produselor. Printre elementele nocive care trebuie sa atraga atentia cumparatorilor atunci cand achizitioneaza produse deja preparate pentru masa de Paste se numara:

Caramel. Este un colorant care se gaseste in paine si in bauturile racoritoare, in budinci si produse congelate. Unele studii sustin ca poate provoca malformatii congenitale daca e consumat de femeile gravide.

Gelcarin. Este un agent de ingrosare care se regaseste in branza de vaci, in smantana, budinci, si inghetata, fiind suspectat ca poate duce la probleme intestinale, inclusiv la ulcer gastric.

Acidul lactic conservat. Se gaseste in masline, bere, gelatina, branzeturi, iar acesta duce la acidoza si la anumite inflamatii la nivelul stomacului. Pasca din magazin ar trebui sa precizeze acest ingredient pe eticheta.

Amidonul alimentar modificat ca agent de ingrosare. Se gaseste in dulciuri, peste, nuci, dar si in cozonacii sau pasca din supermarket. Provoaca varsaturi, indigestii, dar si posibile leziuni pulmonare.

Monoglutamat de sodiu. Se gaseste in conserve, in sosuri pentru salate, in bulion, in carnea conservata si poate afecta sistemul nervos, dar si pe cel endocrin.

Acidul glutamic. Este o substanta neurotoxica ce poate cauza crampe musculare si cefalee. In plus, creeaza dependenta. Acesta se gaseste in toate tipurile de carne, produse lactate, oua, soia si cereale.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate