Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Publicat la data de: 18 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 18 Noiembrie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Credeati ca daca aveti pirozis nu mai puteti manca nimic bun? Ca regimul dumneavoastra trebuie redus drastic si alcatuit doar din mancaruri ce va faca sa strambati din nas? Nici pe departe! Specialistii s-au gandit la dumneavoastra si au realizat o lista de recomandari practice ce poate fi aplicata astfel incat masa sa ramana masa. Si gustoasa, pe de-asupra!

Vi s-a intamplat sa incercati sa gatiti pentru mai multe persoane si fiecare sa aiba alte preferinte? Sa incercati sa-i impacati pe toti, dar sa fie atat de greu incat sa va aflati intr-o adevarata incurcatura? Foarte multi adulti se confrunta cu pirozis, sau clasicele arsuri cum sunt ele numite in limbaj mai putin stiintific, si fiecare este sensibil la un alt tip de aliment. Este greu, daca nu imposibil sa le faceti tuturor pe plac, iar mancarea sa ramana variata si delicioasa.

Usturoi, ceapa, rosii si sos de rosii, condimente, cafea, ciocolata... lista posibililor triggeri ai pirozisului este mult mai lunga de atat. Unii au simptome dupa ce mananca citrice, altii dupa ce beau bauturi acidulate, altii dupa o ceasca de cafea. Nu stiti cum sa faceti fata mesei, atat pentru prieteni cat si pentru dumneavoastra, cum sa va rearanjati dieta astfel incat arsurile sa nu mai apara? Nimic mai simplu. Cititi recomandarile expertilor si pregatiti-va de gatit! Incepem!

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dieta in pirozis: evitarea agresorilor majori
  3. Dieta in pirozis: adoptati varianta light
  4. Dieta in pirozis: reduceti din portii
  5. Dieta in pirozis: serviti si un pahar cu apa la masa
  6. Dieta in pirozis: mancati incet si simptomele se vor ameliora
  7. Citeste pe aceeasi tema

Dieta in pirozis: evitarea agresorilor majori

Sus

Daca medicul v-a explicat modul in care pirozisul apare, v-a spus desigur si care sunt cele mai importante alimente ce declanseaza astfel de simptome. Lista acestora este foarte lunga, insa trebuie mentionate cateva, deoarece acestea nu numai ca sunt intalnite foarte frecvent in dieta noastra zilnica, dar pare si foarte greu sa le evitam (tocmai din acest motiv).

Astfel, cei mai importanti triggeri ai pirozisului sunt:
- Rosiile si sosul de rosii (indiferent ca este vorba de suc de rosii, ketchup, bulion)
- Citrice si sucurile naturale din citrice
- Ciocolata si produsele care o contin
- Produsele mentolate
- Condimentele in majoritatea lor (piper, curry, chilli, oregano, si multe altele).
Care sunt alternativele? Puteti incerca:
- Inlocuirea sucurilor de citrice cu sucuri de ananas, piersici, caise, mere, sau orice alt fruct neacid.
- Inlocuirea cafelei cu ceai (dar atentie la tipul ceaiului, unele fiind la fel de periculoase)
- Retete culinare pentru pizza facuta acasa, lasagna fara sos de rosii. Doriti un sos delicos pentru paste? Combinati usutoriul pisat cu uleiul de masline, cu patrunjel sau marar, cu busuioc si puteti obtine un sos pesto cat mai original.
- La desert, servirea de fructe (din aceeasi categorie, a produselor neacide) in locul ciocolatei sau prajiturilor cu ciocolata.

Dieta in pirozis: adoptati varianta light

Sus

Specialistii sunt de parere ca mancarurile grase, cele bogate in lipide si colesterol sunt periculoase pentru pacientii cu pirozis deoarece intarzie golirea stomacului. Cu cat alimentele vor ramane mai mult timp in stomac, cu atat si riscul de reflux gastro-esofagian este mai crescut, presiunea subiacenta sfincterului esofagian inferior fiind crescuta un timp mai indelungat.
Recomandarile specialistilor?
1. Mai bine coaceti sau gatiti la abur alimentele decat sa le prajiti. Uleiul de prajeala este foarte suparator pentru stomac, chiar si pentru unul care nu sufera deja de o stare hiepracida.

2. Inlocuiti smantana cu iaurtul dietetic, cel cu 0% grasime. Gustul nu va fi semnificativ modificat, insa stomacul dumneavoastra va simti cu siguranta diferenta. De fapt, aceasta recomandare se poate generaliza, asfel incat ori de cate ori doriti produse lactate, cel mai bine este sa optati pentru varianta light. Laptele, iaurtul, si chiar si untul sunt disponibile si in variante cu un procent foarte redus de grasime.
3. Incercati sa consumati mai multe legume proaspete decat carne. Daca aveti o optiune cand luati masa in oras, incercati sa reduceti din carne.

4. Includeti in regimul zilnic mai multe cereale integrale si reduceti cerealele procesate. Procentul suplimentar de fibre pe care vi le ofera cerealele integrale sunt foarte benefice nu doar in ameliorarea pirozisului, ci si in reglarea tranzitului intestinal. In plus, astfel va veti satura mai repede, alimentele bogate in fibre stimuland aparitia precoce a satietatii, si nu veti mai simti nevoia sa completati masa cu alte produse.

5. Gatiti mai multe legume uscate: fasole, linte, acestea fiind si o buna sursa de vitamine, proteine, minerale (in principal calciu si fier). In plus, sunt foarte versatile: le puteti adauga in sosuri, in paste, supe si chiar salate.

Dieta in pirozis: reduceti din portii

Sus

Poate una din cele mai utile recomandari este reducerea portiilor consumate la o masa. Specialistii afirma: cu cat masa este mai bogata, cu atat si riscurile pentru aparitia pirozisului sunt mai mari. Si nici nu este greu sa reducem portiile si sa mancam mai putin.

Este mult mai recomandat sa mancam mai frecvent si mai putin, decat mai rar si mai mult. Iata ce ne sfatuiesc expertii in domeniu:
1. Cand apreciem cantitatile la gatit sa folosim o cana de masura. Daca nu avem una gradata, este foarte util sa stim ca o cana obisnuita, medie, are in jur de 250 ml.
2. Sa punem manacare pe farfurii mai mici, astfel incat, chiar daca portia este mai mica, tot sa para ca ocupa o intreaga farfurie. Efectele vizuale sunt si ele importane!
3. Sa apreciem gustul si nu cantitatea. Daca nu ne putem abtine de la ciocolata, unul din cei mai frecvent citati triggeri ai arsurilor, putem lua un patratel de ciocolata neagra. Un patratel, nu o intreaga tableta!

Dieta in pirozis: serviti si un pahar cu apa la masa

Sus

Apa poate sa dizolve sucurile acide ale stomacului. Acesta este motivul pentru care specialistii nu recomanda persoanelor sanatoase sa consume prea multe lichide in timpul mesei si motivul pentru care recomanda pacientilor cu hiperaciditate gastrica sa o faca. Daca aciditatea sucurilor digestive este diminuata (prin efect fizic de diluare), riscul si intensitatea refluxului si deci, al simptomelor vor fi mult diminuate.

Specialistii ne avertizeaza insa sa evitam apa minerala sau semidemineralizata si sa consumam doar apa plata. Apa minerala poate creste presiunea in stomac, favorizand deschiderea sfincterului esofagian si refluxul, dar poate sa determine si balonare.

Dieta in pirozis: mancati incet si simptomele se vor ameliora

Sus

Daca mancati pea repede, senzatia de satietate va intarzia sa apara si va fi stimulata supraalimentarea. Deci, stomacul va fi mult prea plin, ceea ce iar va creste presiunea si va favoriza deschiderea sfincterului. Aciditatea va refula si mucoasa esofagiana va avea din nou de suferit. Mesele inainte de culcare sunt si ele periculoase deoarece intinderea pe spate sau pe burta va impinge alimentele inapoi in esofag. Asadar, siesta dupa masa este buna, doar daca o intelegeti ca pe o perioada de relaxare in fotoliu si nu ca pe un pui de somn.

Expertii ne recomanda sa facem un plan de mancare, in functie de momentul aproximativ la care urmeaza sa ne culcam. Astfel, cel mai bine ar fi ca ultima masa sa fie cu 3 ore inainte de somn, pentru ca stomacul sa aiba timp sa digere si sa evacueze continutul.
Dupa masa, cel mai bine este sa ne plimbam putin, nu sa ne intindem in pat sau pe canapea. Aceasta activitate nu va influenta doar pirozisul ci ne poate ajuta sa ne mentinem in forma, sa ne dezmortim putin si sa luam o gura de aer curat.

Doar pentru ca aveti pirozis nu insemana ca nu va mai puteti bucura de mancaruri bune sau ca nu mai puteti gati ce va placea odinioara. Incercati sa priviti si partea buna: este un moment excelent sa experimentati, sa incercati ceva nou si sa treceti la o dieta mult mai usoara. Cel mai bun aspect al gatitului acasa este acela ca astfel, dumneavoastra veti avea cotrolul total: veti hotara ce si in ce cantitati sa puneti ingredientele, si va veti putea manifesta latura creativa prin gatit.

Pirozisul nu inseamna abandonarea retelor clasice, ci este o provocare careia ii pueti face fata cu brio! Succes!


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Boala Menetrier Boala Menetrier

    Generalitati Boala Menetrier este o afectiune gastrica foarte rara, ale carei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Se caracterizeaza prin hipertrofia masiva a pliurilor mucoasei gastrice (datorita hiperplaziei celulelor mucosecretorii ce alcatuiesc stratul protector de...citeste mai mult

  • 10 greseli in alimentatie 10 greseli in alimentatie

    Generalitati Greselile in alimentatie pot influenta greutatea. Greselile simple pot sa duca spre esec eforturile tale de a te reintoarce in perechea de blugi preferata. In cazul in care obiectivul pare de neatins sau greutatea doar oscileaza fara a se mentine...citeste mai mult

  • Despre balonare, eructatii si flatulenta Despre balonare, eructatii si...

    Generalitati Balonarea, flatulenta si eructatiile sunt procese, pe cat de stanjenitoare cand apar in public, pe atat de normale si naturale. Medicii isi fac probleme atunci cand pacientul nu le mai sesizeaza, insa nu atunci cand acestea exista. Flatulenta consta in...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate