Clickmed
programare rapida la medic

6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber

Actualizat la data de: 16 Iunie 2014

Generalitati

Sus
6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber

Gratarul in aer liber, fie ca este organizat in propria curte, fie la iarba verde, este una dintre atractiile principale ale verii.

Acest mod placut de relaxare implica, in primul rand, prepararea de retete potrivite sezonului, care sa satisfaca pana si cele mai pretentiosi degustatori.

Ideile de mai jos va inspira in pregatirea unui meniu excelent pentru un gratar reusit in aer liber.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Preparate de vara pentru gratar
  3. Citeste pe aceeasi tema

Preparate de vara pentru gratar

Sus

Diversificarea este secretul unui festin pe cinste la petrecerile organizate in aer liber, iar daca apelati si la retete sanatoase, benefice pentru o digestie usoara, multumirea tuturor va fi cu atat mai mare.

1. Salata Caprese

Gratarele si picnicurile in aer liber au nevoie de o salata proaspata si revigoranta, care sa faciliteze tranzitul intestinal. Reteta italieneasca de salata Caprese imbina perfect aromele imbietoare ale ierburilor aromatice proaspete, cu gustul irezistibil al rosiilor de vara.

Ingrediente

  • 2 rosii medii rosii, taiate felii
  • 2 rosii medii galbene, taiate felii
  • 30 grame branza mozzarella taiata cubulete
  • un pumn de patrunjel proaspat maruntit fin
  • doua linguri de busuioc proaspat tocat bine
  • un sfert de lingurita sare
  • piper negru macinat, dupa gust

Mod de preparare

Amestecati cu grija feliile de rosii cu branza mozzarella, presarati patrunjelul si busuiocul, apoi asezonati salata cu piperul negru.

2. Salsa cu porumb si avocado

O garnitura excelenta pentru gratarul de pui, reteta de salsa cu porumb si avocado furnizeaza fibre si grasimi sanatoase, in schimbul unui numar redus de calorii.

Ingrediente

  • o conserva de porumb
  • 2 fructe de avocado decojite si taiate cubulete
  • 1 ceapa rosie, taiata fin
  • 1 ardei gras taiat fin
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 1 lingura de chimen
  • 1 lingurita de fulgi de ardei iute
  • 1 pumn de coriandru proaspat maruntit
  • 2 linguri otet din vin rosu
  • 2 linguri ulei de masline
  • sucul stors de la o jumatate de lamaie
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare

Turnati porumbul scurs in prealabil intr-un bol mare si adaugati apoi cubuletele de avocado, ceapa, ardeiul gras si usturoiul. Completati cu chimenul, fulgii de ardei rosu si oregano. Asezonati cu otetul, uleiul de masline si sucul de lamaie. Presarati la final sarea si piperul, apoi amestecati usor cu o spatula.

3. Burgeri mediteraneeni de curcan

O alternativa sanatoasa la hot dog si burgerul cu carne de vita sunt burgerii de curcan mediteraneeni, bogati in proteine slabe si saraci in calorii.

Ingrediente

  • 1 kg carne de curcan tocata
  • 3 linguri pesmet integral
  • 30 grame branza feta
  • 1 albus de ou
  • o lingurita si jumatate de oregano uscat
  • o jumatate de lingura de menta proaspata, maruntita fin
  • o jumatate de lingura de piper negru
  • spray de gatit sau ulei de masline
  • 6 jumatati de lipii integrale
  • salata verde, taiata fin
  • 2 rosii taiate felii
  • o jumatate de cana de iaurt grecesc
  • 2 linguri de marar tocat fin

Mod de preparare

Adaugati intr-un bol carnea de curcan tocata, pesmetul, branza feta, albusul de ou, menta, oregano, usturoiul si piperul si amestecati bine compozitia, apoi impartiti-o in 6 sectiuni egale si formati cu palmele chiftele plate. Pentru sos, amestecati iaurtul grecesc si mararul.

Pulverizati spray de gatit pe suprafata unei tigai si prajiti chiftelutele cate 5 minute pe fiecare parte, la foc mare. Introduceti carnea in jumatatile de lipie si adaugati sosul, rosiile si salata verde.

4. Friptura de vita pe gratar in stil brazilian

Urmatoarea reteta va invata o noua modalitate sanatoasa si gustoasa de a prepara pe gratar carnea de vita.

Ingrediente

  • 6 catei de usturoi pisati
  • o jumatate de ardei iute maruntit
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • un praf de sare
  • 1 kg carne de vita pentru friptura
  • 400 grame miez de palmier la borcan, bine scurs si taiat in felii subtiri
  • 4 rosii medii taiate cubulete
  • 1 ceapa rosie feliata subtire
  • coriandru proaspat, taiat fin
  • 2 linguri de otet din vin
  • un sfert de lingurita de sare

Mod de preparare

Preincalziti gratarul, astfel incat sa ajunga la o temperatura cat mai ridicata pentru gatirea carnii. Amestecati usturoiul, ardeiul iute, jumatate din ceapa rosie, piperul, coriandru, otetul si sarea intr-un bol mediu si asezonati carnea pe ambele parti.

Separat, combinati miezul de palmier cu rosiile, restul de ceapa, piper, coriandru, otet si sare. Acesta va fi sosul pentru friptura.

Asezati carnea pe gratar si asteptati 6 minute pentru fiecare parte, astfel incat sa se gateasca bine, dar nici sa nu aiba timp sa se usuce. Transferati friptura pe un tocator si acoperiti-o cu folie, apoi lasati-o sa se odihneasca pret de cateva minute. Serviti carnea cu sosul brazilian.

5. Bautura racoritoare cu merisoare

Inlocuiti sucurile acidulate pline de calorii cu o bautura racoritoare sanatoasa, dulce si asezonata cu fructe proaspete sau menta.

Ingrediente

  • 500 ml sirop natural de merisoare (dulce)
  • 2 litri de apa minerala sau sifon
  • 2 portocale, una taiata in jumatate, cealalta felii
  • cateva frunze de menta proaspata

Mod de preparare

Rupeti frunzele de menta proaspata si adaugati-le intr-un vas inalt, incapator, alaturi de cateva cuburi de gheata. Stoarceti sucul celor doua jumatati de portocala, apoi turnati siropul de merisoare si apa minerala. Amestecati bine.

Turnati batura in pahare si garnisiti cu feliile de portocala. Fiecare portie nu depaseste continutul de 25 de calorii si 6 grame de carbohidrati.

6. Bomboane braziliene Brigadeiro

Un desert foarte practic pentru un gratar in aer liber sau un picnic in parc este specific brazilian si poate fi preparat de orice incepator in arta culinara.

Ingrediente

  • 400 ml lapte condensat
  • 2 linguri de unt
  • 6 linguri de cacao
  • 6 linguri fulgi de ciocolata

Mod de preparare

Puneti intr-o oala medie laptele condensat, untul si pudra de cacao si fierbeti amestecul timp de 6 minute, amestecand continuu (astfel incat ingredientele sa nu se lipeasca de fundul cratitei). Compozitia trebuie sa dobandeasca aspectul unui aluat suficient de tare, incat sa il puteti manevra cu usurinta.

Lasati aluatul sa se raceasca un sfert de ora, apoi modelati-l in bilute de dimensiunea dorita. La final, rostogoliti bomboanele in fulgii de ciocolata si lasati desertul la racit in frigider, cel putin o jumatate de ora inainte de servire.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate