Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)


Definitie si factori de risc

Sus
Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)

Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normala, luata intrarectal este intre 36.4 grade C si 37 grade C. In unele cazuri, se poate intampla ca un adult sanatos sa aiba o temperatura corporala joasa, ca de exemplu 35.6 grade C. Daca o astfel de persoana nu este bolnava, nu exista nici un fel de problema. In cazul in care nu este copil mic sau varstnic, nu mai este nevoie de nici o evaluare suplimentara.

Hipotermia se instaleaza atunci cand corpul uman este expus la aer, apa, vant sau ploaie rece. Temperatura poate scadea pana la un nivel de 10 grade C sau mai mult in timpul unei atmosfere umede si cu vant sau la imersia intr-o apa intre 16-21 grade C. In cazul hipotermiei, tratamentul la domiciliul este suficient pentru a aduce temperatura la normal.

Oricine poate face hipotermie. Cei mai multi oameni cu hipotermie usoara pana la severa recupereaza complet, fara afectare permanenta. Recuperarea este mult mai dificila in cazul copiilor si adultilor bolnavi sau varstnici. Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnici care nu sunt imbracati corespunzator.

Simptome si complicatii

Sus
Simptomele initiale includ:
- frisoane
- pielea rece, palida sau de culoare albastra
- apatie (lipsa de interes sau grija)
- afectarea capacitatiilor intelectuale
- tulburari de echilibru
- tulburari de vorbire (pronuntie nedeslusita)
- parestezii (amorteli) la nivelul mainilor si degetelor
- dificultate in a indeplini sarcini.

Simptomele tardive includ:
- trunchiul (portiunea dintre gat si abdomen) rece, la palpare
- rigiditatea musculara
- bradicardia (batai cardiace cu frecventa sub normal)
- respiratii superficiale si bradipnee (respiratii cu frecventa joasa)
- slabiciune
- somnolenta
- pierderea constientei
- frisoanele se opresc atunci cand temperatura scade sub 32 grade C.

Hipotermia este o urgenta medicala si poate duce rapid la pierderea constientei si deces, daca pierderea de caldura continua. Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. In cazul in care frisoanele devin violente sau daca este incapabil sa raspunda la intrebari, trebuie suspectata hipotermia si inceputa incalzirea cat mai rapid posibil.

Tratament

Sus

Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea hipotermiei.
Tratamentul hipotermiei usoare include scoaterea din mediul care a determinat-o, folosind paturi calde, incalzitoare si sticle cu apa fierbinte.
Hipotermia moderata sau severa este tratata, de preferat, intraspitalicesc de catre medici specialisti. Se administreaza fluide calde intravenos, oxigen cald si alte tratamente pentru a ridica temperatura corporala.
28936 vizualizari, 14 Februarie 2008

Citeste si

Arhiva
  • Primul ajutor in cazul muscaturilor umane Primul ajutor in cazul muscaturilor...

    Generalitati Leziunile tegumentare provocate prin contactul direct cu cavitatea bucala si in special cu dintii, fie prin muscaturi intentionate sau accidentale, fie prin lovituri cu pumnul, cotul, reprezinta un tip particular de rani, gravitatea lor fiind adesea...citeste mai mult

  • Primul ajutor in caz de hemoragie Primul ajutor in caz de hemoragie

    Generalitati Sangele este un lichid care transporta oxigenul si substantele nutritive la tesuturi si organe si colecteaza produsii reziduali pentru a-i transporta la diverse organe care-i elimina din organism. De asemenea, sangele este si purtatorul a numeroase...citeste mai mult

  • Primul ajutor in caz de accident rutier Primul ajutor in caz de accident rutier

    Generalitati La un moment dat, o persoana ar putea suferi un accident rutier, iar atunci cand cineva stie cum sa reactioneze in cazul unui accident de masina, poate fi de un real ajutor pentru cei raniti. In cazul in care o persoana a avut un accident rutier si...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK