Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)

Definitie si factori de risc

Sus
Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase)

Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normala, luata intrarectal este intre 36.4 grade C si 37 grade C. In unele cazuri, se poate intampla ca un adult sanatos sa aiba o temperatura corporala joasa, ca de exemplu 35.6 grade C. Daca o astfel de persoana nu este bolnava, nu exista nici un fel de problema. In cazul in care nu este copil mic sau varstnic, nu mai este nevoie de nici o evaluare suplimentara.

Hipotermia se instaleaza atunci cand corpul uman este expus la aer, apa, vant sau ploaie rece. Temperatura poate scadea pana la un nivel de 10 grade C sau mai mult in timpul unei atmosfere umede si cu vant sau la imersia intr-o apa intre 16-21 grade C. In cazul hipotermiei, tratamentul la domiciliul este suficient pentru a aduce temperatura la normal.

Oricine poate face hipotermie. Cei mai multi oameni cu hipotermie usoara pana la severa recupereaza complet, fara afectare permanenta. Recuperarea este mult mai dificila in cazul copiilor si adultilor bolnavi sau varstnici. Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnici care nu sunt imbracati corespunzator.

Cuprins articol

 1. Definitie si factori de risc
 2. Simptome si complicatii
 3. Tratament
 4. Articole similare

Simptome si complicatii

Sus
Simptomele initiale includ:
- frisoane
- pielea rece, palida sau de culoare albastra
- apatie (lipsa de interes sau grija)
- afectarea capacitatiilor intelectuale
- tulburari de echilibru
- tulburari de vorbire (pronuntie nedeslusita)
- parestezii (amorteli) la nivelul mainilor si degetelor
- dificultate in a indeplini sarcini.

Simptomele tardive includ:
- trunchiul (portiunea dintre gat si abdomen) rece, la palpare
- rigiditatea musculara
- bradicardia (batai cardiace cu frecventa sub normal)
- respiratii superficiale si bradipnee (respiratii cu frecventa joasa)
- slabiciune
- somnolenta
- pierderea constientei
- frisoanele se opresc atunci cand temperatura scade sub 32 grade C.

Hipotermia este o urgenta medicala si poate duce rapid la pierderea constientei si deces, daca pierderea de caldura continua. Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. In cazul in care frisoanele devin violente sau daca este incapabil sa raspunda la intrebari, trebuie suspectata hipotermia si inceputa incalzirea cat mai rapid posibil.

Tratament

Sus

Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea hipotermiei.
Tratamentul hipotermiei usoare include scoaterea din mediul care a determinat-o, folosind paturi calde, incalzitoare si sticle cu apa fierbinte.
Hipotermia moderata sau severa este tratata, de preferat, intraspitalicesc de catre medici specialisti. Se administreaza fluide calde intravenos, oxigen cald si alte tratamente pentru a ridica temperatura corporala.

Citeste si

Arhiva
 • Prim ajutor in caz de astm bronsic Prim ajutor in caz de astm bronsic

  Generalitati Astmul bronsic este o afectiune cronica ce se caracterizeaza printr-o hiperreactivitate a musculaturiii bronsice care determina un raspuns exagerat bronhospastic la stimuli tolerati de persoanele normale: alergeni, polenuri, aer rece, efort fizic....citeste mai mult

 • Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica Prim ajutor in caz de intoxicatie...

  Nu exista un antidot specific in intoxicatia cu etanol, masurile terapeutice bazandu-se in principal pe sustinerea functiilor vitale, mai ales combaterea deprimarii respiratorii (daca pacientul este in coma), reechilibrarea hidroelectrolitica (datorita efectului diuretic...citeste mai mult

 • Primul ajutor in caz de insolatie Primul ajutor in caz de insolatie

  Generalitati Insolatia este o stare care poate pune viata in pericol si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura. Poate aparea cand temperatura ambientala este foarte ridicata, se transpira foarte mult si nu se beau...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK