Luxatiile si fracturile rotulei

Luxatiile si fracturile rotulei

Luxatiile rotulei sunt afectiuni destul de frecvente, ele pot aparea pe un genunchi normal sau anterior afectat de boli congenitale. Din punct de vedere clinic, sunt dureri spontane sau agravate de miscarea de flexie a gambei, ele pot avea intensitate variabila.

La inspectia genunchiului se observa rotula deplasata iar in locul ei, apare o depresiune Hidrartroza poate insoti afectiunea, fara a fi importanta. Tratamentul luxatiei este ortopedic sau se poate folosi bandajul compresiv. In cazuri grave, se poate ajunge pana la patelectomie. Recuperarea prin kinetoterapie este obligatorie.

Fracturile rotulei se pot produce atat direct, cat si indirect, printr-o flexie exagerata a gambei.
Clinic, apar dureri, tumefactie articulara, hemartroza, impotenta functionala. La palparea genunchiului, se constata fragmentele deplasate.
Tratamentul fracturilor poate fi variabil in functie de gravitate. Se merge de la repaus la pat, bandaj compresiv, pana la atela gipsata, patelectomie. Mersul se poate relua dupa aproximativ trei saptamani.

Recuperarea genunchiului fracturat se face inca din perioada de imobilizare: tratarea inflamatiei, asigurarea drenajului limfatic, mentinerea tonusului muscular, recuperarea dupa terminarea imobilizarii prin exercitii pasive facute de kinetoterapeut in apa, dar si prin miscari active, reinvatarea mersului la inceput cu carja apoi cu baston, reacomodarea la pozitia ortostatica , tonifierea musculaturii, mobilizarea articulara cu recastigarea amplitudinii de flexie, sunt pasii care vor trebui urmati.
Tratamentul profilactic, este unul foarte important, in sensul ca se vor evita miscarile bruste la nivelul genunchiului de catre sportivii de performanta dar si de catre batrani si copii care prezinta sensibilitate crescuta la acest nivel.

Autor: Dr Carmen Mihalache, Director medical
Clinica medicala Sport Med Center
Bld. Ion Ionescu de la Brad nr. 5, demisol, sector 1, Bucuresti (zona Baneasa)
Telefon: 031.805.99.70
office@sportmedcenter.ro
www.sportmedcenter.ro

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ofera-i copilului tau o sansa inca de la nastere – ORTO– CLINIC  sansa care face diferenta Ofera-i copilului tau o sansa inca de...

    In primul an de viata al bebelusului nostru avem tendinta sa ne concentram pe cateva lucruri: in primele luni colicii si noptile albe, apoi aparitia dintilor si alte nopti albe, diversificarea si binenteles problemele aparatului respirator. Un aspect neglijat si...citeste mai mult

  • Asistenta de urgenta in caz de calamitate Asistenta de urgenta in caz de...

    Atitudinea in accidente colective sau catastrofe Organizarea sistemului de reactie la calamitati in tarile civilizate: - un comitet national de actiune in caz de dezastre cu corespondent la nivel local, din care fac parte toti factorii responsabili (medici si...citeste mai mult

  • Torticolisul congenital Torticolisul congenital

    Generalitati Torticolisul, cunoscut sub numele de "gat stramb", este o afectiune in care capul copilului este inclinat. Barbia este indreptata spre unul din umeri, in timp ce capul este inclinat spre celalalt umar. Tratamentul este necesar pentru a...citeste mai mult