Clickmed
programare rapida la medic

Program national pentru prevenirea infectiei cu Virusul Sincitial Respirator

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2009
Program national pentru prevenirea infectiei cu Virusul Sincitial Respirator

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 460000 de copii mor din cauza infectiilor severe cu Virusul Sincitial Respirator sau a complicatiilor acestora. Imaturitatea pulmonara si nivelul scazut de anticorpi sunt cauzele care transforma prematurii in victimele acestui virus.

VSR este incomparabil mai contagios si mai periculos decat virusul gripal. Astfel, la nivel mondial, numarul deceselor cauzate de gripa la copii este mai mic decat numarul deceselor cauzate de VSR. Pana la 90% din spitalizarile copiilor pentru bronsiolita si pana la 50% din spitalizarile pentru pneumonii pe timp de iarna sunt consecintele VSR. Expunerea la infectie este foarte crescuta cu atat mai mult, cu cat acesta se poate raspandi foarte rapid in orice tip de colectivitate.

Romania detine cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa. Indicele prematuritatii este ridicat. Astfel, in 2007, din numarul total de nou nascuti - 214728, numarul de prematuri a fost de 9831, iar incidenta malformatiilor congenitale de cord si respiratorii este crescuta. Acestia sunt pacientii cu riscul cel mai mare pentru infectiile severe cu VSR.

Profilaxia reduce semnificativ numarul de spitalizari cauzate de VSR, cu 55 % la copiii prematuri si la cei cu boli pulmonare cronice si cu 45% la copiii cu boli cardiace coronariene. Astfel, cheltuielile legate de tratarea acestor infectii sunt diminuate. Pentru aceste cazuri sunt necesare intre 14 si 21 de zile de spitalizare, dintre care, in cel putin 7 zile, pacientul necesita ventilatie mecanica, costurile ind uriase. Prin efectuarea profilaxiei, acest risc este indepartat.

Asociatia de Neoatologie din Romania si Institutul National de Boli Infectionase "Matei Bals" anunta incepera sezonului pentru profilaxia infectiei cu Virusul Scintial Respirator (VSR), o problema mai putin abordata pana acum in Romania. Infectia cu Virusul Sincitial Respirator este foarte des intalnita la nou-nascuti, la sugari sau in prima copilarie, si esre cea mai cunoscuta cauza de bronsiolita si de pneumonie in primul an de viata, afectand aproape toti copiii pana la varsta de doi ani.
La copiii nascuti prematur, VSR poate provoca infectia pulmonara, fiind necesara internarea.

„Infectiile cu VSR se produc cel mai des in perioada octombrie-martie, acesta este motivul pentru care Asociatia de Neonatologie din Romania anunta astazi deschiderea sezonului de profilaxie. Ii invitam pe parintii copiilor cu risc mare pentru infectii severe cu VSR: prematuri, cei cu boli cronice pulmonare, cu displazie bronhopulmonara si boli cardiace congenitale - sa se prezinte la maternitatea unde copilul lor s-a nascut si sa intrebe medicul neonatolog despre profilaxia infectiilor cu VSR.” spune Prof. Dr. Silvia Stoicescu, presedinta Asociatiei.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate