Clickmed
programare rapida la medic

Formatiuni mamare

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Formatiuni mamare Vezi galerie foto

Formatiunile mamare se intalnesc, in special, la femeile intre 30 si 50 de ani. Prezenta acestor formatiuni are numeroase consecinte, insa majoritatea sunt minore si lipsite de importanta.

Formatiunile mamare multiple se prezinta ca o multitudine de noduli, desi unele zone ale sanului sunt mai indurate si mai dense ca altele. Sanii pot fi sensibili la palpare. Formatiunile pot apare bilateral, in jurul mamelonului si in zona supero-externa, in special inaintea perioadei ciclului menstrual. Aceste formatiuni pot aparea sau disparea si isi pot modifica dimensiunile de la o zi la alta. La un moment dat, acestea au fost considerate anormale si erau deseori denumite ca boala fibrochistica a sanului, insa acum sunt atat de comune incat sunt considerate normale. Dupa menopauza, de obicei, acestea dispar, insa uneori pot persista la femeile care urmeaza tratament hormonal.

Cheagurile de sange intravenoase (tromboflebita) pot avea aspectul asemanator cu aceste formatiuni. Flebita afecteaza, de obicei, marea vena axilara. Cheagurile de sange de la nivelul sanului si peretelui toracic sunt rare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Chisturi si formatiuni abcedate
  3. Formatiuni lipomatoase - grasoase
  4. Multiplicari celulare
  5. Citeste pe aceeasi tema

Chisturi si formatiuni abcedate

Sus

Chisturile sunt formatiuni lichidiene de la nivelul sanului. Pot fi netede sau elastice si sunt mobile la palpare. Pot fi foarte sensibile sau dureroase, sau pot fi insensibile. Chisturile sunt rare la femeile peste 50 de ani si nu exista relatii cu cancerul de san. Chisturile pot fi drenate pentru a ameliora durerea si a confirma diagnosticul.

Chisturile sebacee sunt cauzate de obstruarea (infundarea) canalului unui folicul pilos. Asemanator chisturilor, acestea sunt mobile la palpare. Stimularea hormonala sau prezenta unei rani pot duce la cresterea dimensiunii. Chisturile sebacee sunt asimptomatice si nu necesita tratament medical. Se pot extirpa printr-o mica incizie a pielii si indepartarea intregului sac, pentru a nu recidiva.

Abcesele sunt pungi de puroi la nivelul sanului. Pot fi foarte dureroase, iar pielea ce le acopera poate fi rosie, calda sau indurata. Poate aparea febra si starea de rau. Abcesele se trateaza cu antibiotice si se pot drena chirurgical. Sunt mai frecvente la femeile care alapteaza.

Formatiuni lipomatoase - grasoase

Sus

Necroza grasa este o consecinta a transformarii celulelor grase normale de la nivelul sanului care devin rotunde. Formatiunile pot sa fie sau nu dureroase si dure. Pielea ce le acopera poate fi inrosita sau poate prezenta echimoze (vanatai). Necroza grasa apare in urma unei echimoze sau injurii (rani) la nivelul sanului sau toracelui si se poate manifesta dupa saptamani sau chiar ani de la producerea injuriei. Necroza grasa poate disparea fara tratament, dar poate lasa cicatrici permanente ce apar anormale la efectuarea unei mamografii.
Lipoamele sunt formatiuni grase necanceroase ce pot fi de dimensiuni variate. O femeie poate prezenta unul sau mai multe lipoame.

Multiplicari celulare

Sus

Adenoamele sunt multiplicari celulare anormale necanceroase ale tesutului glandular mamar. Cele mai comune sunt fibroadeanoamele, mai frecvent intalnite la femeile africane si in jur de 20 de ani. De obicei, sunt dure si rotunde si cu contur bine delimitat. Sunt putin mobile, sensibile si sufera modificari in perioada ciclului menstrual. Adenoamele nu se relationeaza cu cancerul mamar.

Papiloamele intraductale sunt multiplicari celulare la nivelul ductelor mamare. De obicei, la palpare se prezinta ca niste formatiuni localizate in imediata apropiere a mamelonului ce pot determina existenta unei scurgeri mamelonare sangerande. Femeile in apropierea menopauzei prezinta formatiuni unice. Cele multiple se intalnesc mai frecvent la femeile tinere.

Cancerul mamar se palpeaza ca un nodul solid si dur. De obicei, are forma neregulata (nu are margini bine delimitate) si poate fi fixat la piele sau la tesuturile profunde din interiorul sanului, neputand fi mobilizat fara tesutul inconjurator. Cancerul mamar este rareori dureros si poate aparea la nivelul sanului sau mamelonului.

Este dificil de spus ce favorizeaza aparitia acestor formatiuni mamare. Este necesar consultul medicului in cazul aparitiei unui nodul nou sau in cazul formatiunilor multiple - daca exista un nodul diferit de ceilalti din jurul sau (nodul dominant). Un nodul dominant poate fi orice formatiune noua, mai mare, mai dura sau diferita in orice fel de restul tesutului mamar.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate